Strona 2

T15: Technik żywienia

Pytanie 9
Koszt sporządzenia 1,0 kg frytek wynosi 10,00 zł, a marża gastronomiczna 100%. Oblicz cenę netto jednej porcji frytek o wadze 100 g
1,00 zł
4,00 zł
2,00 zł
3,00 zł
Pytanie 10
HACCP to
system bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
norma jakości żywności
amerykańska ustawa żywnościowa
organ normalizacyjny
Pytanie 11
Przy układaniu jadłospisów mleko może być zastąpione
wieprzowiną
drobiem
rybami
serem
Pytanie 12
Które menu obiadowe zaplanowano zgodnie z zasadami układania jadłospisu?
Botwina, duszona pierś z kurczaka, ryż ziołowy, mizeria, kompot
Halibut w cieście, medaliony cielęce, placuszki jabłkowe, kompot
Zupa wiśniowa, naleśniki z jagodami, surówka z marchwi i jabłek
Sałatka drobiowa, kremowa zupa drobiowa, stek z piersi kurczaka
Pytanie 13
Dieta laktoowowegetariańska oprócz produktów pochodzenia roślinnego, zezwala na spożywanie mleka i jego przetworów oraz
podrobów
jaj
ryb
drobiu
Pytanie 14
Organizacja którego przyjęcia wymaga nakrywania stołów konsumenckich bielizną i zastawą stołową?
lampka wina
przyjęcie koktajlowe
przyjęcie typu stół angielski
uroczysty obiad
Pytanie 15
Rozwojowi próchnicy zębów, oprócz złej higieny jamy ustnej, sprzyja w codziennej diecie
nadmiar potasu
niedobór żelaza
nadmiar wapnia
niedobór fluoru
Pytanie 16
Dekoracja z kwiatów i wstążek, w kolorze białym i różowym, wskazana jest do przygotowania stołu
na konferencję
na przyjęcie oficjalne państwowe
na przyjęcie rodzinne zasiadane
na przyjęcie cocktailowe