Strona 2

R11: Technik weterynarii, Czerwiec 2014

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 9
U którego gatunku zwierząt numer identyfikacyjny jest tylko numerem siedziby stada, w której zwierze się urodziło lub w której po raz pierwszy zostało zgłoszone do rejestru zwierząt gospodarskich oznakowanych?
bydła
owiec
koni
świń
Pytanie 10
Wskaż skrót osaczający opisane poniżej postępowanie.
EUROP
ISO
GHP
HACCP
Pytanie 11
Inspekcja Weterynaryjna realizuje zadania z zakresu bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego w celu
usprawnienia technologii wytwarzania produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
podwyższenia jakości produktów spożywcrych pochodzenia zwierzęcego
monitorowania chorób odzwierzęcych
zapewnienia ochrony zdrowia publicznego
Pytanie 12
Do których badań laboratoryjnych produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego próbki powinny być pobierane w sposób sterylny?
organoleptycznych
chemicznych
mikrobiologicznych
parazytologjcznych
Pytanie 13
Podczas badania próbek mięsa na obecność larw włośni metodą wytrawi płynu trawiącego powinna wynosić:
od 50°C od 55°C
od 20°C od 25°C
od 12°C od 15°C
od 44°C od 46°C
Pytanie 14
Badanie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego wykonane za pomocą zmysłów badającego jest badaniem
bakteriologicznym
organoleptycznym
mikrobiologicznym
chemicznym
Pytanie 15
Zgodnie z przepisami prawnymi o środkach Żywienia zwierząt, pasze lecznicze mogą być produkowane
w gospodarstwie właściciela na jego zlecenie
w gospodarstwie właściciela na zlecenie technika weterynarii
w zakładzie Paszowym na zlecenie właściciela zwierząt
w zakładzie paszowym na zlecenie lekarza weterynarii
Pytanie 16
Na podstawie fragmentu rozporządzenia, określ częstość przeprowadzania kontroli równomiernego wymieszania składników paszy leczniczej nieprzeznaczonej do obrotu.
co pól roku
na zakończenie wytwarzania paszy
po każdej zmianie urządzeń do wytwarzania pasz, ale nie rzadziej niż raz w roku
dwa razy w roku