Pytania i odpowiedzi

H+E egzamin

Zebrane pytania i odpowiedzi do zestawu.
Ilość pytań: 273 Rozwiązywany: 12893 razy
Pytanie 141
Białka pożywienia a) powinny stanowić 50-60% energii pobranej z pożywieniem, ponieważ są głównym źródłem energii b) spożycie białek w większym stopniu nasila przemianę materii niż spożycie innych składników pokarmowych c) ich niedobór w pożywieniu powoduje zahamowanie wzrostu i psychofizycznego rozwoju dzieci i młodzieży, wydłuża okres zdrowienia rekonwalescentów d) wartość odżywcza białek zależy m.in od ich strawności i zawartości oraz proporcji aminokwasów egzogennych
b,c,d
Pytanie 142
Kwas dokozaheksaenowy C 22: 6 , DHA a) Jego dobrym źródłem jest olej rzepakowy b) Występuje w tłuszczu ryb c) jest ważnym składnikiem strukturalnym tkanki nerwowej, zwłaszcza kory mózgowej d) Odpowiednia podaż tego kwasu warunkuje prawidłowy rozwój i funkcjonowanie centralnego uk. nerwowego, wpływa na zdolność uczenia, zmniejsza ryzyko reakcji alergicznych. e) Jest prekursorem eikozanoidów
b,c,d
Pytanie 143
Swoiście-dynamiczne działanie pokarmu oznacza:
Przemiany składników odżywczych i związane z tym wydatki energetyczne /okresowy wzrost przemiany materii po posiłku / związane ze spożyciem pokarmu, jego trawieniem, wchłanianiem, transportem i ich przemianami w procesach biochemicznych.
Pytanie 144
Które witaminy warunkują prawidłowy stan naczyń krwionośnych ( elastyczność, ciągłość, ochronę przed uszkodzeniami):
Kwas akrobinowy i rutyna
Pytanie 145
Na obniżenie wchłaniania i toksyczności metali ciężkich korzystnie wpływa:
dieta bogata w błonnik pokarmowy i witaminę E
Pytanie 146
Stopień absorpcji żelaza z przewodu pokarmowego:
zwiększa się w obecności witaminy C w posiłku
Pytanie 147
Zapotrzebowanie fizjologiczne na NaCl wynosi:
0,5-1g/doba
Pytanie 148
Aflatoksyny a) są wytwarzane przez laseczki gram (+)np. Bacillus cereus b) wytwarzają się podczas smażenia i podgrzewania potraw oraz w przewodzie pokarmowym z amin pożywienia i azotanów służących do konserwacji wędlin, c) są metabolitami niektórych grzybów pleśniowych z rodz. Aspergillus, d) największe prawdopodobieństwo skażenia żywności tymi toksynami występuje w przypadku produktów importowanych z krajów tropikalnych. e) nie są szkodliwe dla ludzi, ale u zwierząt hodowlanych mogą powodować ciężkie uszkodzenia nerek i wątroby f) wykazują działanie rakotwórcze. g) Zwiększona zapadalność na raka wątroby w niektórych krajach np. Tajlandia, Filipiny jest związana ze spożywaniem żywności skażonej przez aflatoksyny
c,d,f,g
Pytanie 149
W jakim wieku /przeciętnie/ masa kostna (gęstość kości) jest u człowieka największa
w wieku 20-25 lat
Pytanie 150
Z wymienionych grup ludności najmniej zagrożeni niedokrwistością z powodu niedoboru żelaza są:
mężczyźni w wieku 25-45 lat
Pytanie 151
Które w wymienionych produktów spożywczych dostarczają białek pełnowartościowych
jajka i mięso
Pytanie 152
Dla osoby dorosłej ważącej 55kg zapotrzebowanie energetyczne na podstawową przemianę materii wynosi (w przybliżeniu)
1320kcal/dobę
Pytanie 153
Współczynniki dążące do rozkładu jak w populacji idealnej
Standaryzowane
Pytanie 154
Eksperyment kliniczny oparty na założeniu, że grupa chorych po przyjęciu serii danego leku otrzymuje serię następnego leku, a inna grupa chorych otrzymuje te leki w odwrotnej kolejności, to jest to badanie:
Naprzemienne
Skrzyżowane
Pytanie 155
W krajach rozwiniętych liczba zgonów z powodu chorób zakaźnych:
1%
Pytanie 156
Spożywanie owoców i warzyw nie chroni przed rakiem:
Skóry
Pytanie 157
Badania skryningowe na raka jelita grubego wykonuje się w grupie:
50-65
Pytanie 158
Badania skryningowe na raka piersi wykonuje się w grupie:
50-65
Pytanie 159
Powtarzające się w czasie wzrosty zachorować na określonym obszarze to:
Endemia
Pytanie 160
Grypa to przykład:
epidemii sporadycznej