Pytania i odpowiedzi

H+E egzamin

Zebrane pytania i odpowiedzi do zestawu.
Ilość pytań: 273 Rozwiązywany: 12910 razy
Pytanie 121
Jak często w diecie powinny się pojawiać ryby?
Kilka razy w tygodniu
Pytanie 122
Która z wymienionych poniżej substancji jest rakotwórczym produktem smażenia?
akrylamid
Pytanie 123
Ile procent całkowitej energii zawartej w pokarmach powinno pochodzić z cukrów prostych?
5%
Pytanie 124
Cholina jest syntezowana:
w wątrobie
Pytanie 125
Witamina D w przewodzie pokarmowym wchłania się:
W jelicie cienkim
Pytanie 126
W jakich narządach zachodzi przemiana witaminy D w kalcytriol?
W nerkach i wątrobie
Pytanie 127
Standaryzowane współczynniki zgonów na choroby układu krążenia są:
wyższe dla mężczyzn niż dla kobiet
Pytanie 128
W przypadku chorób układu krążenia:
możemy jedynie wskazać czynniki które zwiększają ryzyko wystąpienia choroby (czynniki ryzyka)
Pytanie 129
Jako główna przyczyna zgonu ogółu Polaków (mężczyzn i kobiet łącznie) choroby układu krążenia dominują
w wieku powyżej 69 lat
Pytanie 130
Umieralność z powodu chorób układu krążenia ogółem jest najniższa:
w woj. mazowieckim
Pytanie 131
Najważniejszym/najsilniejszym/czynnikiem ryzyka udaru mózgu jest:
nadciśnienie tętnicze
Pytanie 132
Ryzyko zachorowania na czerniaka złośliwego jest większe u osób:
o jasnej karnacji, poddających się intensywnej ekspozycji na słońce
mających na skórze różne znamiona i przebarwienia
nie stosujących kremów z filtrami ochronnymi podczas opalania
Pytanie 133
Duże różnice w luminacji ( jaskrawości ) w polu widzenia mogą powodować zjawisko określane jako:
olśnienie
Pytanie 134
Jaki rodzaj promieniowania UV w największym stopniu dociera od słońca do powierzchni ziemi?
UV-A
Pytanie 135
Które czynniki spowalniają podstawową przemianę materii (PPM) ?
Długotrwałe głodzenie
Pytanie 136
Nadmierna konsumpcja cukrów prostych powoduje: a) zachwianie równowagi między ośrodkiem głodu i sytości ,sprzyja otyłości , hiperinsulinemi i cukrzycy b) niedobory witamin z grupy B c) sprzyja rozwojowi próchnicy d) może prowadzić do nadkwaśności żołądka e) jest częstym błędem dietetycznym
a,b,c,d,e
Pytanie 137
Osoba, której BMI wynosi 40, a wzrost 158 cm waży:
100kg
Pytanie 138
Zalecana zawartość błonnika w dziennej diecie powinna wynosić (wg WHO):
20-40g
Pytanie 139
Obecność błonnika w pokarmie: a) wpływa na gospodarkę lipidową -obniża poziom cholesterolu dostępnego do wbudowania w lipoproteiny b) działa odtruwająco ponieważ wiąże metale ciężkie i utrudnia ich wchłanianie z przewodu pokarmowego c) przyspiesza sekrecję insuliny i utylizację glukozy d) jego niedobór powoduje zaparcia, sprzyja rozwojowi miażdżycy i otyłości e) jego niedobór prowadzi do rozwoju kamicy żółciowej i chorób jelita grubego
a,b,d,e
Pytanie 140
Niedożywienie a) Powoduje obniżenie tempa wzrastania i rozwoju u dzieci b) Wpływa na ogólne osłabienie, znużenie, spowolnienie ruchowe i umysłowe c) Obniża odporność immunologiczną, zwiększa podatność na zakażenia i inne choroby d) Utrudnia terapię, wydłuża czas powrotu do zdrowia i pobytu w szpitalu e) Niedożywienie ciężarnych jest przyczyną niskiej masy urodzeniowej noworodków
a,b,c,d,e