Nauka

Biotechnologia 2

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 81
W hodowli okresowej mikroorganizmy olejodajne zaczną akumulować lipidy, gdy:
w pożywce wyczerpie się źródło azotu oraz węgla
w pożywce wyczerpie się źródło węgla
w pożywce wyczerpie się źródło azotu
w pożywce wyczerpie się źródło fosforu, które
Pytanie 82
. Proces konwersji skrobii dotyczy
każdego typu skrobii
skrobii kukurydzianej
skrobii ziemniaczanej
skrobii ze zbóż, w tym kukurydzy
Pytanie 83
. Methylophilus methylotrophus to mikroorganizm wykorzystywany:
w procesie bioremedacji
do produkcji białka
jako składnik osadu czynnego
w procesach hydroksylacji steroli
Pytanie 84
Alginian jest produkowany głównie przez glony. Spośród bakterii jego producentem jest:
) Azotobacter vinelandii
Pseudomonas roqfort
) Zymomonas mobilis
Sclerotium rolfsii
Pytanie 85
. Wanilina, to:
5-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd
4-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd
4-hydroksy-3-metylobenzaldehyd
4-hydroksy-2-metoksybenzaldehyd
Pytanie 86
wskaz zdanie fałszywe
) barwa słodu browarniczego zależy od temperatury
słody pilznerskie na ogół mają mniejszą siłę amylolityczną
w procesie produkcji słodu browarniczego wykorzystuje się jęczmień o kłosach dwu lub sześcio rzędowym
) istotnym dla jakości słodu parametrem jest jego siła amylolityczna
Pytanie 87
Które z poniższych zdań nie jest prawdziwe?
) Szczepionki DNA charakteryzuje stosunkowo niska immunogenność
szczepionki genetyczne mogą wywoływać odpowiedź wyłącznie humoralną
szczepionki DNA podaje się do tkanki mięśniowej
DNA ze szczepionki genetycznej może ulec integracji w chomosom…-
Pytanie 88
193 Eukariotycznym producentem kwasu organicznego o wzorze CH3CH(OH)COOH jest…
Leuconostoc messenteroides
Candida sp.
Rhizopus oryzae
Aspergillus wentii
Pytanie 89
Który z poniższych związków należy się spodziewać w przewadze w chmielu goryczkowym?
żywic chmielowych
olejków chmielowych
garbników
polifenoli
Pytanie 90
Prekursorami wyższych alkoholi aromatycznych oraz alifatycznych odpowiadających często za aromat piwa są w brzeczce:(dodatkowe odp)
maltoza i inne cukry łatwo przyswajalne
puryny i pirymidyny
rafinoza
aminokwasy