Twój wynik: Biotechnologia 2

Analiza

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Powtórka: Wybierz pytania
Pytanie 1
Rola bakterii fermentacjii mlekowej nie polega na:
na rozkladzie bialek w procesie dojrzewania
zwiekszeniu wartosci odżywczej produktu
przeprowadzaniu fermentacji mlekowej
na procesie koagulacji bialek mleka
Pytanie 2
Brzeczka wysłodkowa powstaje
po oddzieleniu osadów gorących
w wyniku wymywania wodą młóta
po gotowaniu brzeczki przedniej z chmielem
po oddzieleniu młóta od zacieru
Pytanie 3
. Naturalne auksotrofy w stosunku do biotyny wykorzystuje się do produkcji...
kwasu cytrynowego
SCO
kwasu glutaminowego
kwasu asparaginowego
Pytanie 4
Bakteryjne szczepionki podjednostkowe zawierają najcześciej...
liposomy
fragmenty błony mitochondrium
składniki ściany komórkowej
fragmenty retikulum endoplazmatycznego
Pytanie 5
Które z poniższych zdań jest prawdziwe?
acylaza penicylinowa hydolizuje otwarcie pierścienia beta-laktamowego
technologia bioaugmentacji polega na wykorzystywaniu mikroorganizmów zamieszkujących ryzosferę roślin hiperakumulujących
Agrobacterium tumefaciens może byc naturalnym bioinsektycydem
. w terapii zapobiegającej odrzutom narządu po przeszczepie można stosować przeciwciała monoklonalne
Pytanie 6
. Szczepy Rhizobium wykorzystywane są
jako bioinsektycyd
. jako nawóz bakteryjny
jako rolnicza szczepionka mobilizująca
w procesi bioaugmentacji
Pytanie 7
Komórki, które mogą dać początek każdej komórce, z wyjątkiem komórki łożyska nazywają się...
Pluripotentne
Multipotentne
Unipotentne
Totipotentne
Pytanie 8
Które z poniższych zdań nie jest prawdziwe?
enzymy proteolityczne stosuje sie podczas tenderyzacji mięsa
skóry odwłasiane enzymatycznie mają lepszą jakość
zastosowanie pektynaz pozwala na zwiększenie wydajności tłoczenia soku z jabłek
aby zwiekszyć trwałość piwa stosuje sie oksygenazę glukozową
Pytanie 9
Które z poniższych związków chmielu charakteryzują się największą trwałością?
myrcen
alfa-humulon
garbniki chmielowe
. beta-lupulon
Pytanie 10
Proces produkcji etanolu z melasy trzcinowej obejmuje następujące etapy
słodowanie, melasa, scukrzanie, fermentacja, destylacja
melasa, fermentacja, destylacja
melasa, upłynnienie, scukrzanie, fermentacja , destylacja
melasa, scukrzanie, fermetacja, destylacja
Pytanie 11
W przypadku geminalnej terapii genowej ...
zmiana zachodzi w komórkach wątroby
zmiana jest dziedziczna
leczenie ma charakter zachowawczy
pierwotny defekt genetyczny nie jest usuwany
Pytanie 12
Nadprodukcja lizyny wymaga kontroli w komórce trzech enzymów są to....
syntaza asparaginianowa, kinaza dihydropikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
kinaza glutaminianowa, syntaza dimetoksypikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
kinaza asparaginianowa, syntaza dihydropikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
. kinaza asparaginianowa, syntaza dihydropikolinianowa, dehydrataza homoserynowa
Pytanie 13
Kwas klawulanowy jest metabolitem...
grzybów
bakterii
grzybów niższych
promieniowców
Pytanie 14
System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli jest
. sposobem kontroli mikrobiologicznej czystości ciągu produkcyjnego produktów spożywczych
sposobem badania składu mikroflory produktów i surowców wykorzystywanych w technologiach spożywczych
. systemem badania jakości produktów spożywczych
procedurą kontroli jakości wody
Pytanie 15
Metodę infuzyjną stosuje sie podczas
warzenia piwa, jest metoda zacierania
produkcji octu metoda generatorową
podczas produkcji napojów niskoalkoholowych, jest to metoda słodowania
produkcji kwasu cytrynowego metoda powierzchniową
Pytanie 16
W zakwasie maślankowym przeważają
Lactobacillus
Bifidobacterium
Leuconostoc
Lactococcus
Pytanie 17
Który z poniższych produktów jest otrzymywany wyłącznie drogą biologiczną?
wszystkie wymienione
kwas octowy
kwas cytrynowy
etanol
Pytanie 18
Cechą charkterystyczną bakterii wchodzących w skład nitraginy lub azotobakteryny jest..
zdolność do wiązania azotu atmosferycznego
zdolność do mineralizacji organicznych połączeń azotu
zdolność do wytwarzania sideroforów
obecność reduktazy azotanowej
Pytanie 19
Mutanty idioforowe wykorzystuje się do otrzymywania nowych:
aminoglikozydów
monobaktamów
cefalosporyn
karbapemów
Pytanie 20
. Które z poniższych zdań nie jest prawdziwe?
chmiel zbierany jest przed osiągnięciem dojrzałości fizjologicznej, aby nie tracił na wartości
pektyny z chmielu odgrywają rolę koloidu ochronnego
beta-kwasy świadczą o starzeniu się chmielu
im wyższa alkaliczność resztkowa tym większy wpływ twardości węglanowej na proces produkcyjny i wyższe pH brzeczki przy zacieraniu
Pytanie 21
Guma ksantanowa to typ polimeru:
rozgałęziony heteropolisacharyd
prosty heteropolisacharyd
rozgałęziony homopolisacharyd
anionowy homopolisacharyd
Pytanie 22
Spośród podanych niżej antybiotyków wybierz ten który ma strukturę monocykliczną.
tienamycyna
kwas klawulanowy
cefamycyna
nokardicyna A
Pytanie 23
Związek 4-węglowy, produkowany m.in przez przez Leuconostoc, podstawowy czynnik aromatu śmietany to..
lakton
diacetyl
metyloketon
aldehyd octowy
Pytanie 24
. Flavobacterium arborescens jest wykorzystywany w biotechnologii
jako producent antybiotyków cytotoksycznych
do produkcji kwasu glukonowego
do otrzymywania preparatów izomerazy glukozy
. do produkcji rolniczych szczepionek wzbogacających
Pytanie 25
. Które z poniższych cech nie odnoszą się do sideroforów?
charakteryzuja się wysoką swoistością i niskim powinowactwem do żelaza
rozpuszczają się w wodzie
. pod wzgledem chemicznym sa to związki fenolowe lub hydroksamaty
są to związki niskocząsteczkowe
Pytanie 26
Wykorzystanie enzymów rodzimych słodu do konwersji polimerów do form przyswajalnych przez drożdże jest celem...
zacierania
fermentacji
słodowania
dofermentowania
Pytanie 27
W produkcji serów twardych wykorzystuje się
zakwas termofiny którego podstawą są bakterie z rodzaju Streptococcus
zakwas termofilny którego podstawą są bakterie z rodzaju Lactobacillus
zakwas termofiny którego podstawą są bakterie z rodzaju Propionibacterium
zakwas mezofilny którego podstawą są bakterie z rodzaju Lactobacillus
Pytanie 28
Producentem botrykocenu jest...
glon Botryococcus brauni
bakteria Cupriavidus metallidurans
pleśń Botryococcus brauni
glon Duneliela salina
Pytanie 29
Jeden z etapów syntezy semisyntetycznych penicylin obejmuje:
wykorzystanie acylazy, która na drodze beta-eliminacji rozcina wiązanie amidowe
wykorzystanie asparaginazy do otrzymania kwasu 6APA
. hydrolizę wiązania amidowego w strukturze czapeczki penicyliny naturalnej
etap enzymatycznego tworzenia diacylopenicylin
Pytanie 30
Podłoże na bazie peptydów i peptonów, z niewielką zawartością cukrów łatwo przyswajalnych wykorzystywane jest do produkcji:
penicylin naturalnych
streptomycyny
acylazy penicylinowej
izomerazy glukozowwej
Pytanie 31
Saccharomyces pastorianus to
drożdże fermentacji górnej
drożdże gorzelnicze
drożdże fermentacji dolnej
drozdże dzikie
Pytanie 32
Podczas procesu słodowania jęczmienia browarnego dochodzi do aktywacji róznych enzymów. W którym szeregu znajdują się właściwe enzymy?
amylazy, proteinazy, glukanazy, fosfatazy
hemicelulazy, fosfatazy, amylazy, proteazy
alfa-amylaza, fosfonatazy, fitazy, proteazy
hemicelulazy, fosfatazy, amylazy, lipazy
Pytanie 33
Za hydrolizę skrobi do dekstryn jest odpowiedzialna ...
alfa-amylaza
alfa-glukanaza
beta-amylaza
gluko-amylaza
Pytanie 34
Związek CH3(CH2)2COOH jest otrzymywany fermentacyjnie z wykorzystaniem...
fakultatywnych aerobów
bezwzględnych beztlenowców
anaerobów fakultatywnych
obligatoryjnych anaerobów
Pytanie 35
W produkcji antybiotyków semisyntetycznych z grupy beta-laktamów zawierających pierścień dihydrotiazynowy wykorzystuje się...
acylazę z Pseudomonas aeruginosa
acylazy pochodzące z grzybów niższych
aktywność enzymatyczną Pseudomonas fluorescens
aktywność enzymatyczną Pseudomonas putida
Pytanie 36
Związki, które uczestniczą w tworzeniu aromatu sera otrzymywane w warunkach beztlenowych metodami fermentacji i konwersji enzymatycznej to..
laktony
diacetyl
Metyloketony
kwas asparaginowy
Pytanie 37
Która z poniższych cech nie odnosi sie do przeciwciał monoklonalnych
. wykazują jednakowe lub podobne powinowactwo do antygenu
pochodzą z jednego klonu limfocytów B
.pochodzą z jednego klonu limfocytów T
. wykazuja jednakową swoistość względem danego antygenu
Pytanie 38
. Aby przywrócic zdolność krzepnięcia w mleku pasteryzowanym należy
dodać azotanów
dodać odpowiednich lipaz
dodać chlorku wapnia
dodac startera o odpowiedniej aktywności
Pytanie 39
Spośród poniższych enzymów wybierz enzymy roślinne
oksydaza glukozowa
izomeraza glukozy
podpuszczka
bromelaina
Pytanie 40
. Która z poniższych cech nie dotyczy drożdży piekarniczych?
wysoka aktywność enzymów glikolizy
wysoka aktywność alfa-glukozydazy, beta-fruktofuranozydazy
. niska aktywność inwertazy
. zdolność adaptacji do szybko zmieniających się substratów w pożywce hodowlanej
Pytanie 41
. Starter wykorzystywany w produkcji zsiadłego mleka jest ...
. starterem mieszanym z przewagą paciorkowców
monokulturowym zaszczepem opartym o oktwywność Lactoccocus
. starterem monokulturowym opartym o Streptococcus
wielokulturowym zakwasem z przewagą Lactobacillus
Pytanie 42
Które z poniższych zdań nie jest prawdą?
sztuczne komórki wykorzytywane są do otrzymywania substytutów krwi
. produkcja SCP z węglowodorów odbywa się w środowisku beztlenowym
. Rhizopus arrhizus ma wysoką aktywność enzymów z grupy oksygenaz
pseudobaktyna to rodzaj sideroforu
Pytanie 43
Który z poniższych związków nie jest cytotoksyczny?
cefoksytyna
antybiotyki nukleozydowe
L-asparaginaza
adrianomycyna
Pytanie 44
Które z poniższych zdań nie jest prawdą?
szczepionki podjednostkowe wywołuja bardzo silną odpowiedź immunologiczną, więc w ich składzie nie stosuje się adiuwantów
elementem szczepionki podjednostkowej przeciw wirusowi HSV jest fragment otoczki wirusowej
ze względu na brak możliwości replikacji w komórkach gospodarza, wirusowe szczepionki podjednostkowe pozbawione są patogenności
antygen będący składnikiem szczepionki podjednostkowej musi miec odpowiednią konformację
Pytanie 45
Humulon i lupulon są to …
olejki eteryczne
gorzkie żywice powstające podczas słodowania w ziarnie jęczmienia
związki występujące w chmielu
garbniki chmielowe
Pytanie 46
Zawartość, którego z poniższych związków świadczy o starzeniu się chmielu?
alfa-kwasów
gamma-kwasów
myrcenu
beta-kwasów
Pytanie 47
Terapia genowa ex vivo
polega na podaniu preparatu doguzowo lub dootrzewnowo
polega na bezpośrednim podaniu preparatu genowego do organizmu
polega na podaniu preparatu do naczyń krwionośnych, które zaopatrują narząd docelowy
bardzo dobrze sprawdza się w przypadku komórek macierzystych krwi i komórek szpiku kostnego
Pytanie 48
Suplementowanie pasteryzowanego mleka azotanami przeprowadza się....
. w produkcji Goudy, aby zapobiec rozwojowi bakterii heterofermentacji mlekowej
polega na podaniu preparatu doguzowo lub dootrzewnowo
w produkcji twarogów, aby utworzył sie bardziej zwięzły skrzep
aby zapobiec rozwojowi bakterii fermentacji masłowej, w przypadku sera Edam
Pytanie 49
Który z polisacharydów jest produkowany drogą biologiczną, z wykorzystaniem gatunku bakterii fermentacji mlekowej?
dekstran
ksantan
pullulan
gellan
Pytanie 50
W skład rolniczej szczepionki wzbogacającej stosowanej w warzywniku wchodzi
Bacillus sp.
. Azotobacter sp.
Pseudomonas sp.
Rhizobium sp.
Pytanie 51
Aromaty identyczne z naturalnymi to...
substancje smakowe i zapachowe otrzymywane na drodze chemoenzymatycznej o właściwościach naturalnych substancji modelowych
związki smakowe i zapachowe otrzymywane na drodze syntezy chemicznej o identycznych właściwościach jak te ze źródeł naturalnych
związki smakowe i zapachowe o właściwościach związków naturalnych, ale otrzymywane na drodze konwersji enzymatycznej syntetycznych substratów
. substancje otrzymywane ze źródeł naturalnych z wykorzystaniem biotransformacji naturalnych substratów
Pytanie 52
. W procesie produkcji L-Glu stosuje się podłoże hodowlane suplementowane ...
pirodoksyną
. tiaminą
biotyną
kwasem pantotenowym
Pytanie 53
Do hydrolizy laktozy w serwatce nadawać sie będzie...
laktaza z Candida utilis
. beta-galaktozydaza z Aspergillus oryzae
beta-glukanaza z Aspergillus oryzae
laktaza z Kluyveromyces fragilis
Pytanie 54
Producentem enterobaktyny są..
tlenowe bakterie przetrwalnikujące
pleśnie
bakterie jelitowe
beztlenowe bakterie przetrwalnikujące
Pytanie 55
Proces fermentacji alkoholowej nie jest wykorzystywany w produkcji...
kefiru
kwasu itakonowego
octu winnego
kumysu
Pytanie 56
Proces biotechnologiczny, w którym stosuje się enzym należący do liaz to
otrzymywanie L-tert-Leu
otrzymywanie L-Asp
produkcja D-Phe
produkcja D-Ser
Pytanie 57
Które z poniższych zdań jest prawdziwe?
faza III badań klinicznych obejmuje badania nad przydatnością terapeutyczną leku oraz badania efektów ubocznych
do produkcji słodu wykorzystuje się tylko kwiatostany żeńskie, które zbiera się przed osiągnięciem dojrzałości fizjologicznej
aktywna insulina jest otrzymywana w rekombinowanych komórkach E.coli
adriamycyna to produkowana fermentacyjnie glikozydowa pochodna antrachinonu o aktywności przeciwnowotworowej
Pytanie 58
Aldehyd octowy jest niepożądanym składnikiem aromatu
biogurtu
masla
jogurtu
wszystkich z podanych
Pytanie 59
Aldehyd octowy jest niepożądanym składnikiem aromatu
jogurtu
biogurtu
masla
d. wszystkich z podanych
Pytanie 60
co jest odpowiedzialne za aromat smietany?
aldehyd octowy
metyloketony
laktony
diacetyl
Pytanie 61
Które z antybiotyków zawierają siarkę(S) w pierścieniu dihydrotiazynowym (chyba)?
cefalosporyny
kwas klawuranowy
tienamycyna
penicyliny
Pytanie 62
Lactobacills bulgarius i Lactobacillus thermophilus gdzie wytsępują..
biogurt
śmietana
jogurt
masło
Pytanie 63
Pytanie o jakiś proces produkcji i podać enzymy w odpowiedniej kolejnościw produkcji HFCS
beta-amylaza, glikoamylaza, izoamylaza
alfa-amylaza, beta-amylaza, glikoamylaza, izoamylaza
alfa-amylaza, glikoamylaza, izoamylaza
Pytanie 64
Opis zwiazku i pytanie: Opis tego związku dotyczy
ksantanu złożonego z laktozy, mannozy i kwasu glukuronowego
ksantanu złożonego z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego
pullulanu złożonego z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego
b pullulanu złożonego z laktozy, mannozy i kwasu glukuronowego
Pytanie 65
specyficzność podpuszczki jest w odniesieniu do:
ph
napowietrzenie
starter
temperatura
Pytanie 66
Ficyna to enzym :
mikrobiologiczny
bakteryjny
grzybowy
roślinny
Pytanie 67
Podłoże sojowe wykorzystuje się w produkcji:
cefamycyny
streptomycyny
penicyliny G
cefalosporyny C
Pytanie 68
Aktywność karbamylazy i hydantonazy o odpowiedniej specyficzności wykorzystuje się do otrzymywania:
L-Glu
semisyntetycznych penicylin
D- aminokwasów
kwasu itakonowego
Pytanie 69
Który z poniższych mikroorganizmów jest dobrym źródłem enzymów koagulujących?:
Rhizomucor mienei
Aspergillus oryzae
Penicillium expansium
Bacillus subtilis
Pytanie 70
Która z poniższych odpowiedzi jest poprawna?
prawidłowy stan mikrobiologiczny produktu zostaje osiągnięty poprzez zapobieganie zagrożeniom w całym łańcuchu zagrożeń
tzw. liczba Kolbacha jest jednym z parametrów jakości stanu browarniczego i dotyczy siły amyliolitycznej
bakteriocyny są aktywowane głównie w stosunku do bakterii grm ujemnych
Produkcja SCP z węglowodorów odbywa się w warunkach beztlenowych w zemulgowanych środowiskach
Pytanie 71
. Reakcje hydroksylacji steroli przeprowadzają:
oksygenazy o funkcji mieszanej
peroksydazy
monohydratazy
oksydazy o funkcji mieszanej
Pytanie 72
. Do biotechnologicznej produkcji rozpuszczalników wykorzystać można:
Clostridium acetobutylicum
Leuconostoc messenteroides
Azotobacter vinelandil
Aspergillus itaconicus
Pytanie 73
W produkcji jadalnych szczepionek wykorzystuje się:
Arthrobacter tumefaciens
Agrobacterium thurigensis
Bacillus thurigensis
Agrobacterium tumefaciens
Pytanie 74
Antracykliny, to pochodne
aminokwasów
peptydowe
cukrowe
lipidowe
Pytanie 75
Przeciwciała monoklonalne chimeryczne, to:
przeciwciała, w których większość łańcucha polipeptydowego pochodzi od człowieka
inaczej przeciwciała humanizowane
przeciwciała monoklonalne ludzkie
przeciwciała, w którym większość ł. polipeptydowego pochodzi od myszy
Pytanie 76
Otrzymywanie alkoholu etylowego z żyta obejmuje etapy:
słodowanie żyta, scukrzanie skrobii, fermentacja, destylacja
hydroliza chemiczna, fermentacja, destylacja
obróbka termiczna żyta, scukrzanie skrobii, fermentacja, destylacja
słodowanie żyta, fermentacja, destylacja
Pytanie 77
Tyrotrycyna, to antybiotyk
karbapernowy produkowany przez promieniowce
aminoglikozydowy produkowany przez Streptomyces sp.
monocykliczny produkowany przez promieniowce z rodzaju Nocardia
peptydowy produkowany przez Bacilus brevis
Pytanie 78
. Rola Mucor circinelloides w biotechnologii polega na..:
produkcji białka
wykorzystaniu do otrzymania polisacharydów
wykorzystaniu w hydroksylacji steroli
produkcji SCO
Pytanie 79
Guma ksantanowa jest produkowana biotechnologicznie z wykorzystaniem:
Pseudomonas elodea
Aureobasidium pullulans
Xanthomonas campestris
Leuconostoc mesensteroides
Pytanie 80
Jedną z dróg otrzymywania waniliny jest transformacja mikrobiologiczna lignin (...) całokomórkowy biokatalizator:
eukariotyczny o aktywności peroksydazy ligninowej
bakterie o aktywności hydroksylazy ligninowej
grzyby białej zgnilizny drzew, w których komórkach jest (...) ligninowa
eukariotyczny o aktywności depolimerazy ligninowej
Pytanie 81
W hodowli okresowej mikroorganizmy olejodajne zaczną akumulować lipidy, gdy:
w pożywce wyczerpie się źródło węgla
w pożywce wyczerpie się źródło fosforu, które
w pożywce wyczerpie się źródło azotu
w pożywce wyczerpie się źródło azotu oraz węgla
Pytanie 82
. Proces konwersji skrobii dotyczy
skrobii kukurydzianej
skrobii ze zbóż, w tym kukurydzy
skrobii ziemniaczanej
każdego typu skrobii
Pytanie 83
. Methylophilus methylotrophus to mikroorganizm wykorzystywany:
w procesie bioremedacji
do produkcji białka
jako składnik osadu czynnego
w procesach hydroksylacji steroli
Pytanie 84
Alginian jest produkowany głównie przez glony. Spośród bakterii jego producentem jest:
Sclerotium rolfsii
) Azotobacter vinelandii
Pseudomonas roqfort
) Zymomonas mobilis
Pytanie 85
. Wanilina, to:
5-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd
4-hydroksy-3-metylobenzaldehyd
4-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd
4-hydroksy-2-metoksybenzaldehyd
Pytanie 86
wskaz zdanie fałszywe
) istotnym dla jakości słodu parametrem jest jego siła amylolityczna
słody pilznerskie na ogół mają mniejszą siłę amylolityczną
w procesie produkcji słodu browarniczego wykorzystuje się jęczmień o kłosach dwu lub sześcio rzędowym
) barwa słodu browarniczego zależy od temperatury
Pytanie 87
Które z poniższych zdań nie jest prawdziwe?
szczepionki DNA podaje się do tkanki mięśniowej
DNA ze szczepionki genetycznej może ulec integracji w chomosom…-
) Szczepionki DNA charakteryzuje stosunkowo niska immunogenność
szczepionki genetyczne mogą wywoływać odpowiedź wyłącznie humoralną
Pytanie 88
193 Eukariotycznym producentem kwasu organicznego o wzorze CH3CH(OH)COOH jest…
Rhizopus oryzae
Aspergillus wentii
Candida sp.
Leuconostoc messenteroides
Pytanie 89
Który z poniższych związków należy się spodziewać w przewadze w chmielu goryczkowym?
olejków chmielowych
żywic chmielowych
garbników
polifenoli
Pytanie 90
Prekursorami wyższych alkoholi aromatycznych oraz alifatycznych odpowiadających często za aromat piwa są w brzeczce:(dodatkowe odp)
rafinoza
aminokwasy
puryny i pirymidyny
maltoza i inne cukry łatwo przyswajalne