Nauka

Biotechnologia

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 17
Surowce do produkcji steroli to:
y-sitosterol
diosgenina
autunina
b-sitosterol
sigmasterol
stygmasterol
Pytanie 18
Słód, powstaje:
amylaza i proteinaza
lipaza
hydrolaza
fosfataza
kwas giberelinowy
endo-glukanaza (hemicelulaza)
kwas glutaminowy
Pytanie 19
Otrzymywanie steroli na skale przemysłową . Zaznacz odpowiedzi prawidłowe:
dehydrogenacja w pozycji δ1
kortyzon, hydrokortyzon, prednizon, prednizolon, testosteron, testolakton, triamcinolon, flokortolon.
hydroksylowanie pozycji 11α i 11β
E. coli jest stosowane
hydroksylowanie w pozycja 16α, powstaje prednizolun
Używane są Curvularia lunata, Cunninghamella blakesleeana.
dehydrogeacja przy uzyciu Arthrobacter simplex, Bacillus sphericus, Nocardia restricus, Septomyxa affinis, Fusarium solani.
hydroksylowanie w pozycja 16α, powstaje triamcinolon
dehydrogenacjae pozycji 11α i 11β
Pytanie 20
Cechy komórek sztucznych:
Używa się octanu celulozy silastiku i octanu polietylynowego
Można wprowadzić heksokinaze i kinaze pirogronianowa ureaze
możliwość zamykania leków enzymów itd
Półprzepuszczalana błona
Używa sie silastiku, octanu celulozy , nylonu polietylenoimiowego
produkcja organó sztucznych
grubość 0,02 mikro -1,8 nano
Sztuczne uzyskujemy na drodze wstrzeliwania i sztucznego zamykania
Sztuczne uzyskujemy na drodze emulsyfikacji oraz polimeryzacji międzyfazowej
Pytanie 21
Dopasuj odpowiednie funkcje w powstawaniu słodu:
amylazy produkują cukier dla slodu
proteazy usówaja zbedne białka
proteazy zwiększają frakcję białek rozpuszczanych w wozie,
Hydrolazy rozluźniają strukturę ziarna
amylazy produkują cukier dla drożdży
Pytanie 22
Co rozróżnia slody
ciemny to wrameński
ciemny to pilzenski
ciemny to monachijski
kolor ciemny jasny
jasny to pilzenski
Pytanie 23
Chmiel
wyrózniamy alfa kumulon i b humulon
B-kwasy odpowiadaja za gorycz
Garbniki cierpki smak 6-8 pr
myrcen - olejek chmielowy nadajacy łagodny smak piwu
Kwiatostany męskie
Pektyny wystepujace w chmielu do 14 % nadaja charakter koloidu aktywnego dla drożdży
Pytanie 24
Drożdże piekarnicze:
Czystość mikrobiologiczną uzyskuje sie przez kwaśną kompiel
generacja handlowa trwa przeważnie 12-18 h
mleczko drożdżowe otrzymuje sie na skosie melasowym w fermentatorze a nastepnie przenosi sie do prefermentatora
III stadia: stadium czystych kultur, generacja I , generacja hodowlana
Posiadają wysoką aktywność inwertazy, alfa galaktozydazy i beta fruktofuranozydazy
Biotyna kwas pantotenowy inozytol tiamina niacyna pirodoksyna są to witaminy potzrebne drożdżom do wzrostu
Biotyna kwas pantotenowy inotytol tiamina nikotyna pirodoksyna są to witaminy potzrebne drożdżom do wzrostu
Pytanie 25
SCP
Przykładem zastosowania jest celuloza przekształcana przez Sporotrichum pulverulentum
Jest techniką białek osiąganych przy pomocy jednej komórki
Jest techniką opierającą sie o uzyskiwanie białek z ropy naftowej
hodowla słabo napowietrzona