Nauka

Wielki test o zdrowym odżywianiu

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 33
Technka sous-vide polega na:
C. Gotowanie w worku próźniowym w niskiej temperaturze i określonym czasie
B. Duszeniu produktu w ciemnym sosie teriyaki
A. Pieczeniu produktu w bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu
Pytanie 34
Co robi kwas solny w żołądku?
B. Hamuje aktywność enzymów trawiennych
A. Aktywuje trypsynę do rozkładu białek
C. Aktywuje pepsynę do rozkładu białek
Pytanie 35
Co robią lipazy?
B. Rozkładają tłuszcze do glicerolu i kwasów tłuszczowych
A. Emulugują tłuszcze
C. Powodują odkładanie blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych
Pytanie 36
Czy tłuszcze zwierzęce możemy zupełnie wyeliminować z diety?
B. Tak, ponieważ prowadzą do otyłości i miażdżycy
A. Nie, ponieważ są m.in. ważnym składnikiem błon komórkowych oraz niektórych hormonów
C. Nie, możemy przyjmować dowolną ilość tłuszczy zwierzęcych, ponieważ należymy do królestwa zwierząt
Pytanie 37
Dieta slow food to dieta oparta na:
C. Produktach wysokobiałkowych
A. Wysokoprzetworzonej żywności
B. Świeżych, lokalnych, wysokiej jakości produktach
Pytanie 38
Woda w organizmie pełni m.in. funkcję:
B. Energetyczną
A. Budulcową
C. Termoregulacyjną
Pytanie 39
Dieta fast food to dieta oparta na:
A. Wysokoprzetworzonej żywności
B. Świeżych produktach roślinnych
C. Świeżych rybach i owocach morza
Pytanie 40
Po powrocie ze szkoły uczeń powinien wybrać odpoczynek:
B. Aktywny (jazda na rowerze, gra w piłkę, pomoc w porządkach domowych)
A. Bierny (spanie, gra na komputerze, rozmowa z rodziną)
C. Żadny z wymienionych, powinien zapalić papierosa na rozluźnienie