Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Twój wynik: Wielki test o zdrowym odżywianiu
Analiza
Rozwiąż ponownie
Moja historia
Powtórka: Wybierz pytania
Wszystkie ({{dataStorage.userResults.answersTotal}})
Prawidłowe ({{dataStorage.userResults.answersGood}})
Do powtórki ({{dataStorage.userResults.answersRepeat}})
Błędne ({{dataStorage.userResults.answersBad}})
Pytanie 1
Stan będący rezultatem nadmiernej utraty wody przez organizm i niebezpieczny dla zdrowia to:
B. Nawodnienie
A. Odwodnienie
C. Suchość
Pytanie 2
Leki naturalne to:
A. Aloes, rumianek, tymianek, liście pietruszki
B. Rosół z makaronem, mięso pieczone w folii
C. Coca-Cola, napój witaminizowany
Pytanie 3
Nadmiar soli w diecie sprzyja:
B. Zaburzeniu pola widzenia
A. Lepszemu samopoczuciu
C. Nadciśnieniu tętniczemu, bólom głowy i obrzękom nóg
Pytanie 4
Który posiłek jest najważniejszy dla ucznia?
C. Kolacja
B. Śniadanie
A. Podwieczorek
Pytanie 5
Jak nazywa się osoba, która nie jada mięsa oraz wszystkich produktów odzwierzęcych?
A. Weganin
B. Rastofarianin
C. Wegetarianin
Pytanie 6
Czy prawidłowe odżywianie jest konieczne dla zdrowia?
A. Tak, ponieważ jest podstawą zdrowia
C. Tak, ale tylko przed klasówką
B. Nie
Pytanie 7
Ile wody dziennie powinien wypijać dorosły człowiek?
B. Około 10 litrów
C. Jedną szklankę
A. Około 2-3 litry
Pytanie 8
Blanszowanie to:
A. Szybkie podgrzanie i schłodzenie produktu spożywczego w celu zabicia drobnoustrojów
B. Urodziny Blanki, obchodzone bardzo uroczyście
C. Technika bardzo szybkiego obgotowywania warzyw i owoców w wodzie
Pytanie 9
Co to jest anoreksja?
C. Inaczej otyłość
A. Choroba charakteryzująca się niechęcią do jedzenia
B. Choroba związana z objadaniem się
Pytanie 10
Czym charakteryzuje się kuchnia włoska?
A. Sushi, ramen, pad thai, kimchi czy pho
C. Risotto, lasagne, gnocchi, ossobuco, tiramisu
B. Croissant, ratatouille, bouillabaisse czy tarte tatin
Pytanie 11
Kardamon, szafran, carry i imbir to:
B. Nazwy zwierząt występujących w Afryce
A. Rośliny rosnące w Polsce
C. Przyprawy o aromatycznym zapachu i smaku
Pytanie 12
Jakie warzywa posiadają witaminę C?
B. Papryka, warzywa kapustowate, natka pietruszki
A. Soja, rośliny strączkowe, pomidory
C. Soja, marchewka, papryka
Pytanie 13
Dieta ketogeniczna nie jest zalecana osobom chorym na:
C. Celiakię
A. Cukrzycę
B. Raka
Pytanie 14
Makroelementy to:
B. Fe, I, F
C. Ca, K, I
A. Ca, Mg, P
Pytanie 15
Witamina A zapobiega:
A. Wypadaniu włosów
C. Krzywicy u dzieci
B. Kurzej ślepocie
Pytanie 16
Szkorbut wywołany jest niedoborem witaminy:
C. C
B. A
A. B12
Pytanie 17
Białka są rozkładane na:
B. Wolne kwasy tłuszczowe
C. Aminokwasy
A. Cukry proste
Pytanie 18
W jelicie cienkim na białka działa jaki enzym trzustkowy?
B. Trypsyna i chymotrypsyna
C. Pepsyna
A. Trypsyna
Pytanie 19
Helicobacter pylori jest najczęstszym powodem wystąpienia:
A. Próchnicy
B. Zaparć
C. Wrzodów
Pytanie 20
Jak konserwanty wpływają na zdrowie?
C. Nie wpływają na zdrowie
A. Są szkodliwe dla zdrowia
B. Nie są szkodliwe dla zdrowia, są prozdrowotne
Pytanie 21
Choroba "brudnych rąk" to:
A. Żółtaczka
C. Świerzb
B. Biegunka
Pytanie 22
Produkty bogate w białko to:
C. Sery, mięso, ryby
B. Chleb, mleko, jabłka
A. Sery, chipsy, groch
Pytanie 23
Niedobór jakiego mikroelementu prowadzi do anemii?
C. Fosforu
A. Magnezu
B. Żelaza
Pytanie 24
Co zapobiega próchnicy?
A. Miedź
B. Chrom
C. Wapń
Pytanie 25
Witamina K zapobiega:
C. Krzywicy
B. Krwawieniom i krwotokom
A. Łysieniu, zapaleniom skóry
Pytanie 26
Ile dziennego zapotrzebowania na energię drugie śniadanie powinno nam dostarczać?
B. 30%
A. 5-10%
C. 40%
Pytanie 27
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to:
B. A, B, K, C
A. A, D, E, C
C. A, D, E, K
Pytanie 28
Produkty bogate w tłuszcz to:
C. Wieprzowina, czekolada, orzechy
A. Makaron, wiśnie, pieczywo
B. Sałata, kasza, marchewka
Pytanie 29
W warzywach i owocach występują:
C. Błonnik pokarmowy oraz witaminy A, E, C i beta-karoten
A. Witaminy A, E, C
B. Witaminy A, C oraz błonnik
Pytanie 30
Witamina, której powstawanie uzależnione jest od słońca, to:
B. D
A. A
C. B2
Pytanie 31
Celiakia charakteryzuje się:
B. Niedoborem wapnia w organizmie
C. Nietolerancją glutenu
A. Nietolerancją glukozy
Pytanie 32
Dieta to:
B. Sposób odżywiania
C. Sposób na schudnięcie
A. Ograniczenie ilości posiłków
Pytanie 33
Technka sous-vide polega na:
B. Duszeniu produktu w ciemnym sosie teriyaki
C. Gotowanie w worku próźniowym w niskiej temperaturze i określonym czasie
A. Pieczeniu produktu w bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu
Pytanie 34
Co robi kwas solny w żołądku?
A. Aktywuje trypsynę do rozkładu białek
B. Hamuje aktywność enzymów trawiennych
C. Aktywuje pepsynę do rozkładu białek
Pytanie 35
Co robią lipazy?
B. Rozkładają tłuszcze do glicerolu i kwasów tłuszczowych
C. Powodują odkładanie blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych
A. Emulugują tłuszcze
Pytanie 36
Czy tłuszcze zwierzęce możemy zupełnie wyeliminować z diety?
C. Nie, możemy przyjmować dowolną ilość tłuszczy zwierzęcych, ponieważ należymy do królestwa zwierząt
B. Tak, ponieważ prowadzą do otyłości i miażdżycy
A. Nie, ponieważ są m.in. ważnym składnikiem błon komórkowych oraz niektórych hormonów
Pytanie 37
Dieta slow food to dieta oparta na:
B. Świeżych, lokalnych, wysokiej jakości produktach
C. Produktach wysokobiałkowych
A. Wysokoprzetworzonej żywności
Pytanie 38
Woda w organizmie pełni m.in. funkcję:
B. Energetyczną
C. Termoregulacyjną
A. Budulcową
Pytanie 39
Dieta fast food to dieta oparta na:
C. Świeżych rybach i owocach morza
A. Wysokoprzetworzonej żywności
B. Świeżych produktach roślinnych
Pytanie 40
Po powrocie ze szkoły uczeń powinien wybrać odpoczynek:
C. Żadny z wymienionych, powinien zapalić papierosa na rozluźnienie
A. Bierny (spanie, gra na komputerze, rozmowa z rodziną)
B. Aktywny (jazda na rowerze, gra w piłkę, pomoc w porządkach domowych)