Nauka

BIOCHEMIA cukry

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 33
Wskaż przykłady glikoprotein
b. Siarczan chondroityny
a. Kwas hialuronowy
d. Wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
c. Heparyna
Pytanie 34
Skąd właściwości amortyzujące i poślizgowe struktur w glikozaminoglikanach?
a. Mała liczba grup -OH i ładunków ujemnych, które przez odpychanie utrzymują w cząsteczce łańcuchy węglowodorowe osobno, powoduje, że glikozaminoglikany mają zdolność zatrzymywania znacznej ilości wody oraz pęcznienia.
c. Mała liczba grup -OH i ładunków ujemnych, które przez odpychanie utrzymują w cząsteczce łańcuchy węglowodorowe razem, powoduje, że glikozaminoglikany mają zdolność zatrzymywania znacznej ilości wody oraz pęcznienia.
b. Duża liczba grup -OH i ładunków ujemnych, które przez odpychanie utrzymują w cząsteczce łańcuchy węglowodorowe osobno, powoduje, że glikozaminoglikany mają zdolność zatrzymywania znacznej ilości wody oraz pęcznienia.
d. Duża liczba grup -OH i ładunków ujemnych, które przez odpychanie utrzymują w cząsteczce łańcuchy węglowodorowe razem, powoduje, że glikozaminoglikany mają zdolność zatrzymywania znacznej ilości wody oraz pęcznienia.
Pytanie 35
Co tworzy substancję podstawową tkanki łącznej?
c. Glikoproteiny
d. Brak prawidłowej odpowiedzi
a. Proteoglikany
b. Glikozaminoglikany
Pytanie 36
Glikozaminoglikany zawierają
b. Kwasy sjalowe i kway uronowe
c. Aminocukry i kwasy uronowe
d. Brak prawidłowej odpowiedzi
a. Aminocuky i kwasy sjalowe
Pytanie 37
Który z cukrów jest bardzo łatwo rozpuszczalny w wodzie i jest używany w badaniach do określania szybkości filtracji w kłębuszkach nerkowych?
b. Glikogen
d. Fruktoza
a. Dektryna
c. Inulina
Pytanie 38
Gdzie występuje inulina?
a. W korzeniach dalii
d. wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
b. w korzeniach mniszka lekarskiego
c. w korzeniach karczochów
Pytanie 39
Inulina to
a. Polisacharyd glukozowy
b. polisacharyd mannozowy
c. polisacharyd fruktozowy
d. polisacharyd glikogenowy