Twój wynik: BIOCHEMIA cukry

Analiza

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Powtórka: Wybierz pytania
Pytanie 1
Który cukier ma rozgałęzioną strukturę bardziej od amylopektyny?
d. Sacharoza
b. Glikogen
a. Inulina
c. Dekstryna
Pytanie 2
Którego składnika jest procentowo mniej w skrobii?
b. Amylopektyny
d. Brak prawidłowej odpowiedzi
a. Amylozy
c. Oba występują w mniej więcej takiej samej ilości
Pytanie 3
Od czego zależy szybkość z jaką amylaza będzie hydrolizowała skrobię?
d. Wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
a. Struktury skrobii
c. Stopnia hydratacji
b. Stopnia jej krystalizacji
Pytanie 4
Mieszanina zwana ‘cukrem inwertowanym’ powstaje z
c. Laktozy
d. Sacharozy
a. Glukozy
b. Maltozy
Pytanie 5
Glikozydami są niektóre antybiotyki:
c. Gliozyd naparstnicy
b. Streptomycyna
d. Ouabaina
a. Streptomannoza
Pytanie 6
Glikozydy nasercowe zawierają
b. Glikozydy strofantusa takie jak streptomycyna
c. Glikozydy mannozowe takie jak ouabaina
a. Glikozydy naparstnicy i strofantusa takie jak ouabaina
d. Streptomycynę
Pytanie 7
Który ze związków może być anglikonem?
b. benzen, fenol etanol, metanol
c. Fenol, etanol, metanol, sterol, adenina
d. Fenol, sterol, benzen
a. Adenina, fenol, glicerol, mannoza
Pytanie 8
W przypadku którego cukru w przypadku niewydajnego metabolizmu można doprowadzić do zaćmy?
c. Ksyluloza
d. Fruktoza
b. Glukoza
a. Galaktoza
Pytanie 9
Pojawia się w moczu w przypadku pentozurii wrodzonej?
c. Arabinoza
b. Rybuloza
d. Ksyluloza
a. Ryboza
Pytanie 10
Składnikami glikoprotein są
b. D-arabinoza i D-ksyloza
a. D-ryboza i D-arabinoza
d. D-ksyloza i D-rybuloz
c. D-ksyloza i L-ksyluloza
Pytanie 11
Najważniejsze epimery glukozy to
b. Mannoza
d. Odpowiedź A i B
a. Galaktoza
c. Fruktoza
Pytanie 12
Czym są epimery glukozy?
a. Różnią się konfiguracją -OH przy 1 atomie węgla
c. Różnią się konfiguracją grupy CO
d. Brak poprawnej odpowiedzi
b. Różnią się konfiguracją -OH przy 2, 3 lub 4 atomie węgla
Pytanie 13
Hemiacetyl powstaje w wyniku połączenia grup:
b. Aldehydowej i ketonowej
c. Aldehydowej i alkoholowej
d. Karboksylowej i alkoholowej
a. Karboksylowej i aldehydowej
Pytanie 14
99% cząsteczek glukozy w roztworze ma formę
d. Odpowiedź a i c
c. Deoksyfuranową
a. Piranozową
b. Furanozową
Pytanie 15
Macierzysty związek rodziny węglowodanów to:
a. Aldehyd glikolowy
c. Aldehyd glicerynowy
b. Aldehyd fruktozowy
d. Brak poprawnej odpowiedzi
Pytanie 16
Ile asymetrycznych atomów węgla zawiera glukoza?
a. 2
c. 4
d. 5
b. 3
Pytanie 17
Najważniejszym monosacharydem jest
d. Ryboza
a. Fruktoza
c. Deoksyryboza
b. Glukoza
Pytanie 18
Błonnik to
a. Polimer fruktozowy
b. Polimer glukozowy
d. Polimer glikogenowy
c. Polimer skrobiowy
Pytanie 19
Do polisacharydów nie skrobiowych zalicza się:
b. Błonnik i inulinę
a. Dekstrynę i skrobię
c. Dekstrynę i błonnik
d. Skrobię i inulinę
Pytanie 20
Polisacharydem może być:
c. Skrobia
b. Deoksyryboza
a. Glukoza
d. Dekstrynozen
Pytanie 21
Oligosacharydy
b. Produkt kondensacji 2 jednostek monosacharydowych
a. Produkt kondensacji 2-10 jednostek monosacharydowych
d. Produkt kondensacji 2 takich samych jednostek monosacharydowych
c. Produkt kondensacji ponad 10 cząsteczek monosachardydowych
Pytanie 22
Przy czym wykorzystywane są poliole?
a. Przy diecie jako produkty bezcukrowe i dietetyczne
c. Przy redukowaniu laktozy
d. W produkcji proteoglikanów
b. Przy masie jako produkty cukrowe i budujące tkankę mięśniową
Pytanie 23
Czym są poliole?
d. Monosacharydami
b. Zredukowanymi aldehydami lub ketonami do grupy karboksylowej
c. Zredukowanymi aldehydami lub ketonami do grupy alkoholowej
a. Aldehydami
Pytanie 24
Z czego syntetyzują węglowodany zwierzęta?
a. Z ditlenku węgla i wody
d. Odpowiedź A i B
c. Fotosyntezy
b. Aminokwasów
Pytanie 25
Jaką rolę odgrywają cukry?
b. Metaboliczną
d. Żadną z powyższych
a. Strukturalną
c. Strukturalną i metaboliczną
Pytanie 26
Jaka proteina należy do składników osocza?
d. Apoproteina D
a. Apoproteina A
c. Apoproteina C
b. Apoproteina B
Pytanie 27
Głowną integralną glikoproteiną blony ludzkiej erytrocytów jest
c. Lektyna
a. Konkanawalina A
b. Glikoforyna
d. Aglutynian białkowy
Pytanie 28
Analiza składników błon komórkowych ssaków wykazała, że około 5% stanowią węglowodany które znajdują się w:
d. Protoglikanach i glikoproteinach
c. Glikolipidach
b. Proteoglikanach i glikolipidach
a. Glikoproteinach i glikolipidach
Pytanie 29
Kwasy sjalowe są pochodnymi
d. Kwasu 8-metylosjalowego
c. Kwasu acetylosalicylowego
b. Kwasu glikozydowego
a. Kwasu neuraminowego
Pytanie 30
Kwas neuraminowy
c. jest 7węglowym cukrem
b. jest 9węglowym cukrem
a. Jest 8węglowym cukrem
d. jest 6węglowym cukrem
Pytanie 31
Kwasy sjalowe są składnikami
d. Brak prawidłowej odpowiedzi
b. Glikoprotein i proteoglikanów
a. Glikoprotein i gangliozydów (glikolipidów)
c. Glikoaminoglikozydów
Pytanie 32
Gdzie znajdują się proteoglikany?
c. Osoczu krwi
d. Wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
a. W błonach komórkowych
b. W wydzielinie błon śluzowych
Pytanie 33
Wskaż przykłady glikoprotein
d. Wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
b. Siarczan chondroityny
a. Kwas hialuronowy
c. Heparyna
Pytanie 34
Skąd właściwości amortyzujące i poślizgowe struktur w glikozaminoglikanach?
b. Duża liczba grup -OH i ładunków ujemnych, które przez odpychanie utrzymują w cząsteczce łańcuchy węglowodorowe osobno, powoduje, że glikozaminoglikany mają zdolność zatrzymywania znacznej ilości wody oraz pęcznienia.
a. Mała liczba grup -OH i ładunków ujemnych, które przez odpychanie utrzymują w cząsteczce łańcuchy węglowodorowe osobno, powoduje, że glikozaminoglikany mają zdolność zatrzymywania znacznej ilości wody oraz pęcznienia.
d. Duża liczba grup -OH i ładunków ujemnych, które przez odpychanie utrzymują w cząsteczce łańcuchy węglowodorowe razem, powoduje, że glikozaminoglikany mają zdolność zatrzymywania znacznej ilości wody oraz pęcznienia.
c. Mała liczba grup -OH i ładunków ujemnych, które przez odpychanie utrzymują w cząsteczce łańcuchy węglowodorowe razem, powoduje, że glikozaminoglikany mają zdolność zatrzymywania znacznej ilości wody oraz pęcznienia.
Pytanie 35
Co tworzy substancję podstawową tkanki łącznej?
b. Glikozaminoglikany
a. Proteoglikany
c. Glikoproteiny
d. Brak prawidłowej odpowiedzi
Pytanie 36
Glikozaminoglikany zawierają
a. Aminocuky i kwasy sjalowe
c. Aminocukry i kwasy uronowe
d. Brak prawidłowej odpowiedzi
b. Kwasy sjalowe i kway uronowe
Pytanie 37
Który z cukrów jest bardzo łatwo rozpuszczalny w wodzie i jest używany w badaniach do określania szybkości filtracji w kłębuszkach nerkowych?
c. Inulina
a. Dektryna
b. Glikogen
d. Fruktoza
Pytanie 38
Gdzie występuje inulina?
b. w korzeniach mniszka lekarskiego
a. W korzeniach dalii
d. wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
c. w korzeniach karczochów
Pytanie 39
Inulina to
c. polisacharyd fruktozowy
a. Polisacharyd glukozowy
b. polisacharyd mannozowy
d. polisacharyd glikogenowy