Nauka

Specyficzność substratowa enzymów trawiennych cz. II

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 17
Co to jest erepsyna jelitowa?
karboksy-, amino- i dipeptazy rozkładające łańcuchy tłuszczowe do prostych związków organicznych
karboksy-, amino- i dipeptazy rozkładające łańcuchy peptydowe do wolnych aminokwasów
współdziałająca ze sobą grupa enzymów soku jelitowego
Pytanie 18
Rozkład dwucukrów katalizowany jest przez:
maltazę
laktazę
fruktazę
glukazę
sacharazę
Pytanie 19
Rozkład nukleotydów katalizowany jest przez:
nukleozydazy
nukleotydazy
nukleohydazy
nukleolipazy
Pytanie 20
Degradację 2-monoacylogliceroli katalizuje:
lipaza jelitowa
lipaza trzustkowa
lipaza ostateczna
Pytanie 21
Lipazy trzustkowa i jelitowa- zaznacz prawdziwe zdania:
katalizują rozkład wiązań estrowych w cząsteczkach tri-, di- i monoacylogliceroli.
Lipaza trzustkowa katalizuje rozpad wiązania w pozycji 1- i 3-triglicerydu
wykazują jednakową specyficzność substratową względem położenia reszty kwasy tłuszczowego w cząsteczce glicerydu
katalizują rozkład wiązań peptydowych w łańcuchach polipeptydowych
Pytanie 22
Oznaczanie aktywności trypsyny metodą Ansona- zaznacz zdania prawdziwe
W środowisku zasadowym odczynnik Folina-Ciocalteu jest redukowany zawartą w peptydach tyrozyną.
trypsyna trawi kazeinę w środowisku kwasowym
Natężenie barwy badanej próby jest wprost proporcjonalne do masy cząsteczkowej peptydu
proces trawienia kazeiny zachodzi w środowisku zasadowym
Oznaczanie zawartości tyrozyny w uwolnionych peptydach wykonuje się przy użyciu odczynnika Folina-Ciocalteu, a następnie oznaczenia dokonuje się fotometrycznie