Nauka

Higiena i choroby układu pokarmowego

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 9
Choroba, w przebiegu której bakterie osadzają się na powierzchni szkliwa i niszczą je to:
szkorbut
bulimia
anoreksja
próchnica
Pytanie 10
Zaburzenie odżywiania polegające na odmawianiu spożywania pokarmów to
niedowaga
otyłość
anoreksja
bulimia
Pytanie 11
Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
Salmonella
Helicobacter pylori
E. coli
Pytanie 12
WZW to choroba o podłożu:
bakteryjnym
wirusowym
grzybiczym
Pytanie 13
Co należy robić, by zminimalizować ilość przyjmowanych toksycznych związków w diecie?
myć warzywa i owoce
myć ręce przed posiłkiem
długo gotować potrawy
Pytanie 14
Jaki składnik powinna zawierać dieta, która pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego?
błonnik
kwasy tłuszczowe
witaminę C
cukry proste
Pytanie 15
Połącz zakres BMI z jego opisem.
>40
otyłość znacznego stopnia
<18,5
niedowaga
25 - 29,9
nadwaga
18,5 - 24,9
prawidłowa waga
30 - 39,9
otyłość
Przejdź na Memorizer+
W trybie nauki zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp