Twój wynik: Higiena i choroby układu pokarmowego

Analiza

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Powtórka: Wybierz pytania
Pytanie 1
Zaznacz kryteria, którymi należy się kierować przy ustalaniu wartości energetycznej pożywienia?
temperamentu
wieku
nastroju
rodzaju wykonywanej pracy
trybu życia
płci
Pytanie 2
Jak nazywa się schemat, według jakiego należy spożywać pokarmy, aby zapewnić sobie pełnowartościową dietę i zdrowie?
piramida zdrowego żywienia
jadłospis
dieta
piramida potrzeb
Pytanie 3
Ile posiłków dziennie należy spożywać?
3
2
5
6
Pytanie 4
Która z poniższych z czynności NIE należy do higieny odżywiania się?
staranne mycie warzyw i owoców
trzymanie produktów w lodówce
mycie rąk
ponowne zamrażanie rozmrożonych produktów
Pytanie 5
Tasiemiec i glista ludzka to przykłady chorób:
wirusowych
pasożytniczych
bakteryjnych
grzybiczych
Pytanie 6
Jaką ilość płynów należy wypijać codziennie?
1 litr
2 litry
3 litry
2 szklanki
Pytanie 7
Uszereguj elementy piramidy zdrowego żywienia zaczynając od potraw, które należy spożywać najczęściej.
Pytanie 8
Które warzywa są bogatym źródłem aminokwasów egzogennych?
buraki
nasiona roślin strączkowych
liście szpinaku
ziemniaki
Pytanie 9
Choroba, w przebiegu której bakterie osadzają się na powierzchni szkliwa i niszczą je to:
anoreksja
bulimia
szkorbut
próchnica
Pytanie 10
Zaburzenie odżywiania polegające na odmawianiu spożywania pokarmów to
bulimia
anoreksja
otyłość
niedowaga
Pytanie 11
Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
Salmonella
E. coli
Helicobacter pylori
Pytanie 12
WZW to choroba o podłożu:
wirusowym
bakteryjnym
grzybiczym
Pytanie 13
Co należy robić, by zminimalizować ilość przyjmowanych toksycznych związków w diecie?
myć warzywa i owoce
długo gotować potrawy
myć ręce przed posiłkiem
Pytanie 14
Jaki składnik powinna zawierać dieta, która pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego?
cukry proste
witaminę C
kwasy tłuszczowe
błonnik
Pytanie 15
Połącz zakres BMI z jego opisem.
30 - 39,9
otyłość
<18,5
niedowaga
25 - 29,9
nadwaga
>40
otyłość znacznego stopnia
18,5 - 24,9
prawidłowa waga