Nauka

T15: Technik żywienia

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 33
Który składnik odżywczy, jest przekształcany i magazynowany w organizmie człowieka w postaci glikogenu?
gliadyna
globulina
glukoza
glutelina
Pytanie 34
Jaki będzie koszt studniówki dla 400 uczestników, jeżeli w ofercie restauracji wyznaczono stawkę 100,00 zł od osoby, a rabat dla szkół wynosi 5%?
42 000,00 zł
44 000,00 zł
38 000,00 zł
36 000,00 zł
Pytanie 35
Podczas uroczystego obiadu potrawy należy podawać w następującej kolejności:
przystawka zimna, przystawka gorąca, zupa, danie główne, deser, sery
przystawka zimna, zupa, danie główne, przystawka gorąca, sery, deser
przystawka gorąca, przystawka zimna, zupa, danie główne, sery, deser
przystawka zimna, przystawka gorąca, zupa, danie główne, sery, deser
Pytanie 36
Która dieta zaleca nielimitowane spożycie białka, z wyłączeniem węglowodanów?
atkinsa
diamondów
makrobiotyczna
wegetariańska
Pytanie 37
Organizacja cyklicznych warsztatów dla pracowników kuchni na temat "Zdrowie na talerzu", to działania zgodne ze strategią.
ceny
promocji
dystrybucji
personalną
Pytanie 38
Wskaż produkty będące źródłem witaminy A (retinolu)
szpinak i marchew
masło i ser dojrzewający
białko j aj a i wątroba wieprzowa
dynia i żółtko jaja
Pytanie 39
Ile białka zwierzęcego dostarczy organizmowi człowieka 1 porcja leniwych pierogów sporządzonych zgodnie z zamieszczonym w tabeli normatywem surowcowym?
30,00 g
42,00 g
45,00 g
27,00 g
Pytanie 40
Do usług uzupełniających, świadczonych przez zakład gastronomiczny na rzecz konsumentów, nie należy
organizacja przyjęć
występ kabaretowy
usługa cateringowa
sprzedaż potraw na wynos