Twój wynik: T15: Technik żywienia

Analiza

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Powtórka: Wybierz pytania
Pytanie 1
Przedstawiony na zdjęciu sprzęt służy do
grilowania
flambirowania
bemarowania
tranżerowania
Pytanie 2
Na zdjęciu przedstawiono
miarkę barmańską
łyżeczkę barmańską
łopatkę do homara
łyżeczkę do kawioru
Pytanie 3
Ile mąki należy użyć do zagęszczenia 1 porcji zupy grzybowej, jeżeli do zagęszczenia 300 porcji zupy potrzeba 0,9 kg mąki?
90,0 g
3,0 g
30,0 g
9,0 g
Pytanie 4
Ile zapłaci grupa 40-stu studentów za obiadokolację, jeżeli cena 1 zestawu wynosi 20,00 zł, a zorganizowanym grupom udziela się rabatu w wysokości 10%?
800,00 zł
880,00 zł
400,00 zł
720,00 zł
Pytanie 5
W 100 g zasmażanego szpinaku znajduje się 120 mg wapnia. O ile mg wapnia wzbogacony zostanie omlet naturalny, gdy doda się do niego 150 g zasmażanego szpinaku?
370,00 mg
270,00 mg
180,00 mg
250,00 mg
Pytanie 6
Korzystając z danych zawartych w tabeli wskaż wielkość zapotrzebowania na surowce, niezbędne do sporządzenia 50 porcji mizerii.
ogórki 0,55 kg, śmietana 0,10 kg
ogórki 11,00 kg, śmietana 2,00 kg
ogórki 5,50 kg, śmietana 1,00 kg
ogórki 55,00 kg, śmietana 10,00 kg
Pytanie 7
Porcja 100 g papryki nadziewanej mięsem zawiera 4 g białka, 10 g tłuszczu i 14 g węglowodanów. Oblicz wartość energetyczną 200 g tej potrawy.
300 kcal
100 kcal
162 kcal
324 kcal
Pytanie 8
Na zdjęciu przedstawiono kieliszek do wina
czerwonego
wzmocnionego
różowego
musującego
Pytanie 9
Koszt sporządzenia 1,0 kg frytek wynosi 10,00 zł, a marża gastronomiczna 100%. Oblicz cenę netto jednej porcji frytek o wadze 100 g
1,00 zł
2,00 zł
3,00 zł
4,00 zł
Pytanie 10
HACCP to
organ normalizacyjny
system bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
norma jakości żywności
amerykańska ustawa żywnościowa
Pytanie 11
Przy układaniu jadłospisów mleko może być zastąpione
serem
wieprzowiną
drobiem
rybami
Pytanie 12
Które menu obiadowe zaplanowano zgodnie z zasadami układania jadłospisu?
Botwina, duszona pierś z kurczaka, ryż ziołowy, mizeria, kompot
Sałatka drobiowa, kremowa zupa drobiowa, stek z piersi kurczaka
Halibut w cieście, medaliony cielęce, placuszki jabłkowe, kompot
Zupa wiśniowa, naleśniki z jagodami, surówka z marchwi i jabłek
Pytanie 13
Dieta laktoowowegetariańska oprócz produktów pochodzenia roślinnego, zezwala na spożywanie mleka i jego przetworów oraz
drobiu
ryb
podrobów
jaj
Pytanie 14
Organizacja którego przyjęcia wymaga nakrywania stołów konsumenckich bielizną i zastawą stołową?
lampka wina
przyjęcie typu stół angielski
uroczysty obiad
przyjęcie koktajlowe
Pytanie 15
Rozwojowi próchnicy zębów, oprócz złej higieny jamy ustnej, sprzyja w codziennej diecie
nadmiar wapnia
niedobór fluoru
nadmiar potasu
niedobór żelaza
Pytanie 16
Dekoracja z kwiatów i wstążek, w kolorze białym i różowym, wskazana jest do przygotowania stołu
na konferencję
na przyjęcie oficjalne państwowe
na przyjęcie cocktailowe
na przyjęcie rodzinne zasiadane
Pytanie 17
W restauracji stwierdzono, że rosną ceny surowców. Głównymi odbiorcami usług zakładu są stali klienci. Jakie działania należy wykonać, aby utrzymać ceny oferowanych potraw na stałym poziomie i zysk restauracji?
wprowadzić gratisy przy zamówieniach powyżej 80 zł
zmodyfikować kartę dań
zmienić nazwę zakładu
poszukiwać tańszych dostawców surowców
Pytanie 18
W sprzęcie przedstawionym na zdjęciu należy podawać
zrazy zawijane
fondue serowe
zupę gulaszową
sos pomidorowy
Pytanie 19
Która choroba jest efektem spożywania zbyt małej ilości białka w stosunku do zapotrzebowania organizmu?
krzywica
pelagra
szkorbut
kwashiorkor
Pytanie 20
Która karta menu powinna być ofertą potraw i napojów podawanych podczas przyjęcia?
karta okolicznościowa
karta standardowa
karta okresowa
karta dnia
Pytanie 21
Normatyw surowcowy na 10 porcji filetów z dorsza w panierce przewiduje zużycie 1 000 g filetów. Ile surowca potrzeba do sporządzenia 100 porcji tej potrawy?
10,0 kg
100,0 kg
1,0 kg
0,1 kg
Pytanie 22
Dzienne spożycie wody przez osobę dorosłą powinno wynosić
od 4 l do 4,5 l
od 1 l do 1,5 l
od 3 l do 3,5 l
od 2 l do 2,5 l
Pytanie 23
Ile energii dostarczy organizmowi człowieka 300 g pasztecików drożdżowych, jeżeli wartość energetyczna 100 g pasztecików wynosi 343 kcal?
1 372 kcal
1 029 kcal
343 kcal
643 kcal
Pytanie 24
Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieciom w wieku szkolnym na pierwsze śniadanie należy zaplanować
chleb razowy, ser gouda, masło, pomidor, kakao
pumpernikiel, masło, herbatę z cytryną
bułkę maślaną, powidła śliwkowe, miód, herbatę owocową
płatki kukurydziane z mlekiem
Pytanie 25
Który posiłek spożywany w ciągu dnia powinien dostarczać najwięcej energii?
obiad
II śniadanie
kolacja
I śniadanie
Pytanie 26
Zakład, który stosuje na napoje alkoholowe marżę gastronomiczną w wysokości 200%, zakupił butelkę wódki "Starki" o pojemności 0,5 1, w cenie detalicznej 50,00 zł. Oblicz cenę gastronomiczną netto 25 ml "Starki".
5,00 zł
7,50 zł
2,50 zł
10,00 zł
Pytanie 27
Która grupa produktów jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka?
warzywa i owoce
produkty zbożowe
cukier i słodycze
mleko i jego przetwory
Pytanie 28
Którą czynność obsługową kelner powinien wykonać, podchodząc z lewej strony gościa?
podanie napoju gorącego w filiżance ustawionej na podstawce
podanie karty menu
serwowanie zupy zabielanej z wazy do talerza głębokiego
serwowanie zakąski wyporcjowanej na talerzu
Pytanie 29
Właściciel restauracji, który z okazji Dnia Dziecka zorganizował pokazy i degustacje potraw pod hasłem "Smaki dzieciństwa", działał w ramach
promocji sprzedaży
dystrybucji bezpośredniej
reklamy prasowej
sprzedaży osobistej
Pytanie 30
Alkalizująco na organizm człowieka wpływa spożywanie potraw
z mięsa wołowego
z mięsa wieprzowego
z ryb morskich
z kaszy jaglanej
Pytanie 31
Jaki procent dziennego zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze powinny dostarczać posiłki spożywane przez dzieci w przedszkolu?
60%
75%
90%
45%
Pytanie 32
Który zestaw kolacyjny zaplanowano niezgodnie z zasadami racjonalnego żywienia?
ryż zapiekany z szynką, brokułami i papryką
pieczony kurczak w ziołach, sałata i pomidor, bułka grahamka
makaron z serem twarogowym i szpinakiem
fasolka po bretońsku, chleb pełnoziarnisty
Pytanie 33
Który składnik odżywczy, jest przekształcany i magazynowany w organizmie człowieka w postaci glikogenu?
glutelina
glukoza
globulina
gliadyna
Pytanie 34
Jaki będzie koszt studniówki dla 400 uczestników, jeżeli w ofercie restauracji wyznaczono stawkę 100,00 zł od osoby, a rabat dla szkół wynosi 5%?
44 000,00 zł
42 000,00 zł
36 000,00 zł
38 000,00 zł
Pytanie 35
Podczas uroczystego obiadu potrawy należy podawać w następującej kolejności:
przystawka gorąca, przystawka zimna, zupa, danie główne, sery, deser
przystawka zimna, przystawka gorąca, zupa, danie główne, deser, sery
przystawka zimna, zupa, danie główne, przystawka gorąca, sery, deser
przystawka zimna, przystawka gorąca, zupa, danie główne, sery, deser
Pytanie 36
Która dieta zaleca nielimitowane spożycie białka, z wyłączeniem węglowodanów?
makrobiotyczna
atkinsa
diamondów
wegetariańska
Pytanie 37
Organizacja cyklicznych warsztatów dla pracowników kuchni na temat "Zdrowie na talerzu", to działania zgodne ze strategią.
promocji
personalną
ceny
dystrybucji
Pytanie 38
Wskaż produkty będące źródłem witaminy A (retinolu)
szpinak i marchew
dynia i żółtko jaja
białko j aj a i wątroba wieprzowa
masło i ser dojrzewający
Pytanie 39
Ile białka zwierzęcego dostarczy organizmowi człowieka 1 porcja leniwych pierogów sporządzonych zgodnie z zamieszczonym w tabeli normatywem surowcowym?
27,00 g
42,00 g
30,00 g
45,00 g
Pytanie 40
Do usług uzupełniających, świadczonych przez zakład gastronomiczny na rzecz konsumentów, nie należy
organizacja przyjęć
występ kabaretowy
sprzedaż potraw na wynos
usługa cateringowa