Fiszki

Fizjologia roślin drzewiastych, str. 41-46

Test w formie fiszek Egzamin na podstawie "Książeczka 600 pytań"
Ilość pytań: 70 Rozwiązywany: 6069 razy
W skład mitochondriów wchodzą głównie:
białko (70%), tłuszcze złożone (27%)
W skład mitochondriów wchodzą głównie: białko (27%), tłuszcze złożone (53%) cukry( 20%)
białko (50%), tłuszcze złożone (47%)
białko (70%), tłuszcze złożone (27%)
W stan koloidalny można przeprowadzić:
każdą substancję, obniżając ciśnienie i zwiększając temperaturę
tylko białka
tylko białka, aminokwasy, cukry, tłuszcze
każdą substancję stosując odpowiednie warunki
każdą substancję stosując odpowiednie warunki
W starszych korzeniach kora pierwotna:
Zanika na skutek izolacji przez tworząca się warstwie łyka
Zanika na skutek izolacji przez tworząca się warstwie miazgi
Zanika na skutek izolacji przez tworząca się warstwie korka
Zanika na skutek izolacji przez tworząca się warstwie kory wtórnej
Zanika na skutek izolacji przez tworząca się warstwie korka
W starszych korzeniach perycykl może wytworzyć:
związki korzenia palowego
całkiem nowy korzeń główny
związki korzeni bocznych
związki pędów bocznych
związki korzeni bocznych
W stożkach wzrostu możemy wyróżnić kolejno (od góry) strefy:
subdistalną, organogeniczną Distalną
Distalną, subdistalną, organogeniczną
organogeniczną Distalną, subdistalną
Distalną, subdistalną, organogeniczną
W środowisku kwaśnym aminokwas:
zachowuje się jak zasada przyłączając jony wodorowe do grupy karboksylowej
zachowuje się jak zasada przyłączając jony wodorowe do grupy aminowej
zachowuje się jak kwas przyłączając jony wodorowe do grupy karboksylowej
zachowuje się jak zasada odłączając jony wodorowe od grupy aminowej
zachowuje się jak zasada przyłączając jony wodorowe do grupy aminowej
W środowisku zasadowym aminokwas:
zachowuje się jak zasada przyłączając jony wodorowe do grupy aminowej
achowuje się jak kwas odczepiając jon wodoru od grupy karboksylowej
zachowuje się jak kwas odczepiając jon wodoru od grupy sulfonowej
zachowuje sie jak kwas odczepiajac jon wodoru od grupy aminowej
zachowuje sie jak kwas odczepiajac jon wodoru od grupy aminowej
W tłuszczach złożonych podstawnikami glicerolu mogą być:
tylko węglowodory zawierające pierścienie nitrowe
węglowodany
tylko węglowodory aromatyczne
tylko węglowodory alifatyczne
węglowodany
W warunkach beztlenowych elektrony i protony wodoru odłączone w glikozie:
utleniają kwas pirogronowy do kw. Mlekowego lub etanolu
utleniają kwas pirogronowy do kw. Mlekowego lub glicerolu
redukują kwas pirogronowy do kw. Mlekowego lub glicerolu
redukują kwas pirogronowy do kw. Mlekowego lub etanolu
redukują kwas pirogronowy do kw. Mlekowego lub etanolu
W wodzie rozpuszczają się mydła:
sodowe
barowe
wapniowe
sodowe
W wodzie występują wiązania wodorowe:
między tlenem jednej cząsteczki a wodorem drugiej
między wodorem jednej cząsteczki a wodorem drugiej
między tlenem jednej cząsteczki a tlenem drugiej
między tlenem jednej cząsteczki a wodorem drugiej w obecności katalizatorów np. białek
między tlenem jednej cząsteczki a wodorem drugiej
W wyniku cyklizacji formy łańcuchowej glukozy:
powstaje pierścień pirolowy
powstaje pierścień benzenowy
powstaje pierścień acetalowy
powstaje pierścień acetalowy
W wyniku działania na chlorofil zasady:
powstaje sól fitolowa
następuje zasadowa hydroliza chlorofilu
następuje rozpad chlorofilu na fitol i chlorofiline
następuje zasadowa hydroliza chlorofilu
W wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi powstaje:
dwie cząsteczki glukozy i jedna cząsteczka maltozy
jedna cząsteczka glukozy i jedna cząsteczka fruktozy
jedna cząsteczka alfa-glukozy i jedna cząsteczka beta-fruktozy
glukoza
glukoza
W wyniku hydrolizy kwasowej sacharozy powstaje:
diastereoizomer glukozy w konfiguracji -L oraz beta- fruktoza
fruktoza i skrobia
glukoza i fruktoza
glukoza i skrobia
glukoza i fruktoza
W wyniku hydrolizy sacharozy otrzymano 5kg fruktozy. Hydrolizie poddano:
5kg sacharozy
100kg sacharozy
10kg sacharozy
25kg sacharozy
10kg sacharozy
W wyniku pęcznienia suchego koloidu powstają:
galareta
żel
koloid
zol
zol
W wyniku zasadowej hydrolizy sacharozy powstaje:
skrobia i dekstryny
fruktoza i glukoza
tylko glukoza
stwierdzenie podane w pytaniu jest nieprawidłowe
stwierdzenie podane w pytaniu jest nieprawidłowe
W wyniku zasadowej hydrolizy tłuszczy powstają:
mydła
sole glicerolu
produkty jełczenia np. kwas masłowy
estry glicerolu i wyższych kwasów tłuszczowych
mydła
W zależności od wartości punktu izoelektrycznego aminokwasy dzielimy na:
obojętne, kwaśne, zasadowe
kationowe, anionowe
obojnacze i amfoteryczne
obojętne, kwaśne, zasadowe