Fiszki
Białka
Test w formie fiszek Białka - podział, budowa i właściwości. Rola białek i występowanie w żywności :)
Ilość pytań: 13
Rozwiązywany: 33743 razy
Zaznacz pierwiastki chemiczne budujące białka.
cynk
siarka
fosfor
węgiel
magnez
wodór
azot
tlen
siarka
węgiel
wodór
azot
tlen
Z czego zbudowane są białka?
z reszt aminokwasowych
z nici DNA
z nici RNA
z fosfolipidów
Podane niżej aminokwasy do jakiej grupy aminokwasów są zaliczane?
- lizyna
- metionina
- walina
aminokwasy endogenne
aminokwasy egzogenne
Jaką nazwę noszą wiązania, które budują białko?
wiązania peptydowe
Połącz w pary białko z jego funkcją.
hemoglobna
fibrynogen
keratyna
miozyna
kolagen
transport tlenu
krzepnięcie krwi
budulec włosów i paznokci
budulec mięśni
budulec ścięgien
hemoglobna
transport tlenu
fibrynogen
krzepnięcie krwi
keratyna
budulec włosów i paznokci
Za trawienie czego jest odpowiedzialna pepsyna?
Zaznacz zdania prawdziwe.
1. Większe dobowe zapotrzebowanie na białka mają kobiety.
2. Budowę białek opisał Linus Carl Pauling.
3. Białka to związki, które posiadają więcej niż 100 reszt aminokwasowych.
1. Budowę białek opisał Linus Carl Pauling.
2. Białka to związki, które posiadają więcej niż 100 reszt aminokwasowych.
Ile struktur rzędowych białek wyróżniamy?
Denaturacja białka jest procesem:
nieodwracalnym
odwracalnym
Jaką część ludzkiego organizmu stanowią białka?
około 30%
około 5%
około 20%
około 10%
Ile występuje podstawowych aminokwasów białkowych?
Zaznacz białka proste:
nukleoproteiny
lipidoproteiny
prolaminy
chromoproteiny
globuliny
glikoproteiny
albuminy
prolaminy
globuliny
albuminy
Zaznacz białka pełnowartościowe:
żelatyna
białko mleka
białko sojowe
białko jaja kurzego
białko mleka
białko jaja kurzego