Fiszki

Układ pokarmowy

Test w formie fiszek odżywanie, układ pokarmowy; zakres gimnazjum
Ilość pytań: 12 Rozwiązywany: 9474 razy
Spalanie 1 g białka dostarcza:
7,2 kcal
5,7 kcal
3,5 kcal
4,1 kcal
4,1 kcal
Sole minaralne nie są składnikiem:
regulującym
energetycznym
budulcowym
energetycznym
Witamina, którą organizm syntetyzuje samodzielnie, to:
D
D2
D3
PP
D3
Niedobór witaminy A powoduje:
rogowacenie skóry
kurzą ślepotę
łuszczenie się skóry
anemię
niedostateczną mineralizację kości
rogowacenie skóry
kurzą ślepotę
łuszczenie się skóry
Do makrosładników należą:
chlor
żelazo
miedź
siarka
magnez
chlor
siarka
magnez
Niedobór boru powoduje:
nieprawidłowy wzrost łagiewki pyłkowej
nie przewodzenie asymilatów
zmieny w skórce
nie przewodzenie wody z solami mineralnymi
nieprawidłowy wzrost łagiewki pyłkowej
Kolejno ułożone odcinki jelita cienkiego, to:
dwunastnica -> jelito kręte -> jelito czcze
trzustka -> dwuastnica -> jelito czcze
dwunastnica -> jelito czcze -> jelito kręte
wątroba -> trzustka -> dwunastnica
dwunastnica -> jelito czcze -> jelito kręte
Enzym wchodzący w skład śliny, to:
trypsyna
pepsyna
ptialina
lipaza
ptialina
Enzym odpowiedzialny za ścinanie białka zawartego w mleku, to:
pepsyna
amylaza
podpuszczka
trypsyna
podpuszczka
Głównym "labolatorium chemicznym" organizmu, jest:
jelita
wątroba
serce
trzustka
wątroba
Salomella jest baterią występującą w:
wieprzowinie i wołowinie
warzywach i owocach
każdym zakażonym rodzaju mięsa
przetworach mlecznych, jajach i drobiu
przetworach mlecznych, jajach i drobiu
Tasiemczycą możemy się zarazić poprzez:
spożycie zakażonego mięsa wołowego i wieprzowego
spożycie zakażonego mięsa drobiowego
nie przestrzeganie higieny osobistej
picie nieprzegotowanej wody
spożycie zakażonego mięsa wołowego i wieprzowego