Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Fiszki
Układ pokarmowy
Test w formie fiszek odżywanie, układ pokarmowy; zakres gimnazjum
Ilość pytań:
12
Rozwiązywany:
9472 razy
Spalanie 1 g białka dostarcza:
5,7 kcal
4,1 kcal
3,5 kcal
7,2 kcal
4,1 kcal
Sole minaralne nie są składnikiem:
energetycznym
regulującym
budulcowym
energetycznym
Witamina, którą organizm syntetyzuje samodzielnie, to:
PP
D2
D
D3
D3
Niedobór witaminy A powoduje:
łuszczenie się skóry
kurzą ślepotę
niedostateczną mineralizację kości
anemię
rogowacenie skóry
łuszczenie się skóry
kurzą ślepotę
rogowacenie skóry
Do makrosładników należą:
miedź
chlor
żelazo
magnez
siarka
chlor
magnez
siarka
Niedobór boru powoduje:
nieprawidłowy wzrost łagiewki pyłkowej
nie przewodzenie asymilatów
zmieny w skórce
nie przewodzenie wody z solami mineralnymi
nieprawidłowy wzrost łagiewki pyłkowej
Kolejno ułożone odcinki jelita cienkiego, to:
wątroba -> trzustka -> dwunastnica
trzustka -> dwuastnica -> jelito czcze
dwunastnica -> jelito czcze -> jelito kręte
dwunastnica -> jelito kręte -> jelito czcze
dwunastnica -> jelito czcze -> jelito kręte
Enzym wchodzący w skład śliny, to:
trypsyna
lipaza
ptialina
pepsyna
ptialina
Enzym odpowiedzialny za ścinanie białka zawartego w mleku, to:
podpuszczka
pepsyna
trypsyna
amylaza
podpuszczka
Głównym "labolatorium chemicznym" organizmu, jest:
wątroba
trzustka
jelita
serce
wątroba
Salomella jest baterią występującą w:
każdym zakażonym rodzaju mięsa
przetworach mlecznych, jajach i drobiu
warzywach i owocach
wieprzowinie i wołowinie
przetworach mlecznych, jajach i drobiu
Tasiemczycą możemy się zarazić poprzez:
spożycie zakażonego mięsa drobiowego
nie przestrzeganie higieny osobistej
spożycie zakażonego mięsa wołowego i wieprzowego
picie nieprzegotowanej wody
spożycie zakażonego mięsa wołowego i wieprzowego
Powiązane tematy
#układ
#pokarmowy
#odżywanie
#gimnazjum
#biologia
Inne tryby
Nauka
Test
Powtórzenie