Fiszki

Fizjologia narządy zmysłów

Test w formie fiszek
Ilość pytań: 33 Rozwiązywany: 750 razy
Aparat przedsionkowy
1. Woreczek i łagiewka - rejestracja przyspieszenia liniowego
2. Łagiewka – rejestracja stałego odchylenie głowy od pionu
3. Woreczek - rejestracja ruchów pionowych głowy
4. Grzebienie bańkowe – rejestracja przyspieszenia kątowego głowy
5. Osklepek - w woreczku i łagiewce
1. Woreczek - rejestracja ruchów pionowych głowy
2. Grzebienie bańkowe – rejestracja przyspieszenia kątowego głowy
Równowaga - drogi nerwowe
1. Neuron I rzędu czucia równowagi - jądra przedsionkowe
2. Droga przedsionkowo-rdzeniowa przyśrodkowa - korekta napięcia mięśni utrzymujących pionową postawę ciała
3. Droga przedsionkowo-rdzeniowa boczna - korekta ustawienia głowy zależnie od kierunku sił przyspieszenia kątowego
4. Drogi przedsionkowo-rdzeniowe wychodzą z jąder przedsionkowych
5. Pęczek podłużny przyśrodkowy z jąder przedsionkowych – składowa odruchu źrenicznego
1. Neuron I rzędu czucia równowagi - jądra przedsionkowe
2. Drogi przedsionkowo-rdzeniowe wychodzą z jąder przedsionkowych
Równowaga
1. Rejestracja przyspieszenia kątowego podczas ruchu obrotowego głowy zachodzi w woreczku i łagiewce
2. Neuron I drogi czuciowej z błędnika znajduje się w zwoju przedsionkowym
3. Rejestratorami przyspieszenia liniowego są przewody półkoliste
4. Przechylenie stereociliów w stronę kinetocylium → napływ K+ do kom. włoskowatej → hiperpolaryzacja
5. Zmiana położenia głowy w stosunku do tułowia rejestrowana jest przez receptory błędnika i powoduje korekcję napięcia mięśni kończyn i tułowia i ustawienia gałek ocznych
1. Neuron I drogi czuciowej z błędnika znajduje się w zwoju przedsionkowym
2. Zmiana położenia głowy w stosunku do tułowia rejestrowana jest przez receptory błędnika i powoduje korekcję napięcia mięśni kończyn i tułowia i ustawienia gałek ocznych
Równowaga
1. Przechylenie stereociliów w stronę kinetocylium → napływ K+ do kom. włoskowatej → depolaryzacja
2. Depolaryzacja komórek włoskowatych → wydzielanie transmitera ↑ → przyspieszenie częstości wyładowań we włóknach nerwowych neuronów zwoju przedsionkowego
3. Przechylenie stereociliów od kinetocylium → blokowanie dokomórkowego napływu K+ → depolaryzacja
4. Hiperpolaryzacja komórek włoskowatych → wydzielanie transmitera ↓ → zmniejszenie częstości wyładowań we włóknach nerwowych neuronów zwoju przedsionkowego
5. Włosek długi to stereocilium, włosek krótki to kinetocilium
1. Przechylenie stereociliów w stronę kinetocylium → napływ K+ do kom. włoskowatej → depolaryzacja
2. Depolaryzacja komórek włoskowatych → wydzielanie transmitera ↑ → przyspieszenie częstości wyładowań we włóknach nerwowych neuronów zwoju przedsionkowego
3. Przechylenie stereociliów od kinetocylium → blokowanie dokomórkowego napływu K+ → depolaryzacja
4. Hiperpolaryzacja komórek włoskowatych → wydzielanie transmitera ↓ → zmniejszenie częstości wyładowań we włóknach nerwowych neuronów zwoju przedsionkowego
Równowaga
1. Osklepek w bankach błoniastych to kosmki komórek zmysłowych sklejone masą galaretowatą
2. Przechylanie kosmków bankach w stronę łagiewki → zmniejszenie częstości wyładowań we włóknach nerwowych neuronów zwoju przedsionkowego
3. Przechylanie kosmków w bańkach od łagiewki → zwiększenie częstości wyładowań we włóknach nerwowych neuronów zwoju przedsionkowego
4. Hiperpolaryzacja komórek włoskowatych → wydzielanie transmitera ↓ → zmniejszenie częstości wyładowań we włóknach nerwowych neuronów zwoju przedsionkowego
5. Podczas ruchu obrotowego głowy w określonym kierunku neurony zwoju przedsionkowego odbierają impulsację z błędnika prawego i lewego o takim samym wzorze
1. Osklepek w bankach błoniastych to kosmki komórek zmysłowych sklejone masą galaretowatą
2. Hiperpolaryzacja komórek włoskowatych → wydzielanie transmitera ↓ → zmniejszenie częstości wyładowań we włóknach nerwowych neuronów zwoju przedsionkowego
Węch
1. Receptory węchowe: specjalne białka receptorowe
2. Białko receptorowe: ok. 300 aminokwasów + 7 domen transbłonowych
3. 1 komórka węchowa = kilka rodzajów białka receptorowego
4. Transdukcja sygnału w pierwszej kolejności jest związana z aktywacją kanałów jonowych
5. cAMP → otwarcie odkomórkowych kanałów Na+ i Ca2+ i dokomórkowych kanałów Cl- → depolaryzacja
1. Receptory węchowe: specjalne białka receptorowe
2. Białko receptorowe: ok. 300 aminokwasów + 7 domen transbłonowych
3. cAMP → otwarcie odkomórkowych kanałów Na+ i Ca2+ i dokomórkowych kanałów Cl- → depolaryzacja
Węch
1. Aksony komórek węchowych łączą się w opuszce z dendrytami komórek mitralnych i pędzelkowatych
2. Aksony komórek mitralnych i pędzelkowatych tworzą nerw węchowy (czaszkowy I)
3. Komórka mitralna pobudza komórkę ziarnistą, a ziarnista zwrotnie pobudza mitralną
4. Rozpoznawanie większej liczby zapachów niż ilość rodzajów białek receptorowych jest możliwe dzięki hamowaniu obocznemu między komórkami mitralnymi danego kłębuszka węchowego
5. Jeden zapach - uruchomienie szlaku cAMP, inny zapach - uruchomienie szlaku fosfatydyloinozytolowego
1. Aksony komórek węchowych łączą się w opuszce z dendrytami komórek mitralnych i pędzelkowatych
2. Aksony komórek mitralnych i pędzelkowatych tworzą nerw węchowy (czaszkowy I)
3. Rozpoznawanie większej liczby zapachów niż ilość rodzajów białek receptorowych jest możliwe dzięki hamowaniu obocznemu między komórkami mitralnymi danego kłębuszka węchowego
4. Jeden zapach - uruchomienie szlaku cAMP, inny zapach - uruchomienie szlaku fosfatydyloinozytolowego
Ośrodki węchowe
1. Ośrodki węchowe - płat skroniowy (hak)
2. Ośrodki węchowe - zakręty oczodołowe
3. Ośrodki węchowe - ciało migdałowate (część korowo-przyśrodkowa)
4. Ośrodki węchowe - płat potyliczny
5. Ośrodki węchowe - ciało kolankowate boczne
1. Ośrodki węchowe - płat skroniowy (hak)
2. Ośrodki węchowe - zakręty oczodołowe
3. Ośrodki węchowe - ciało migdałowate (część korowo-przyśrodkowa)
Węch - droga i ośrodki
1. Aksony komórek mitralnych i pędzelkowatych biegną w tylnej części prążka węchowego przyśrodkowego i bocznego do kory węchowej
2. Główny ośrodek: płat czołowy (zakręty oczodołowe)
3. Korowa reprezentacja węchu jest symetryczna
4. Jądra migdałowate: pamięć zapachów
5. Węchomózgowie: komponenta emocjonalna wrażeń węchowych
1. Aksony komórek mitralnych i pędzelkowatych biegną w tylnej części prążka węchowego przyśrodkowego i bocznego do kory węchowej
2. Główny ośrodek: płat czołowy (zakręty oczodołowe)
Smak
1. Smaki: słodki, słony, kwaśny, gorzki, umami
2. Receptory: komórki smakowe w kubkach smakowych
3. Kubek smakowy: 500-1000 komórek smakowych
4. Kubki smakowe: język, podniebienie, przełyk (część górna), krtań
5. Smak słony: wnikanie Ca2+ do komórek
1. Smaki: słodki, słony, kwaśny, gorzki, umami
2. Receptory: komórki smakowe w kubkach smakowych
3. Kubki smakowe: język, podniebienie, przełyk (część górna), krtań
Smak - recepcja
1. Smak kwaśny: wnikanie H+ do komórek przez kanały + otwieranie kanałów Na+ + zamykanie kanałów K
2. Smak słodki + umami: białko G → cAMP → otwieranie kanałów K+
3. Smak gorzki: białko G podjednostka β/γ → DAG blokuje kanały K+; IP3 wpuszcza Ca2+ z zewnątrz komórki
4. Smak gorzki: białko G podjednostka α (gustducyna) → unieczynnianie cAMP → otwarcie kanałów Na+ i Ca2+
5. Smak gorzki: bezpośrednie zamykanie kanałów Na+
1. Smak kwaśny: wnikanie H+ do komórek przez kanały + otwieranie kanałów Na+ + zamykanie kanałów K
2. Smak gorzki: białko G podjednostka α (gustducyna) → unieczynnianie cAMP → otwarcie kanałów Na+ i Ca2+
Smak - recepcja i ośrodki
1. Jądro smakowe w rdzeniu przedłużonym → j. brzuszne tylno-przyśrodkowe wzgórza → zakręt zaśrodkowy (płat ciemieniowy)
2. Inne ośrodki analizy smaku: wyspa i zakręty oczodołowe
3. Zakręty oczodołowe: integracja informacji z receptorów smaku, węchu i dotyku w jamie ustnej
4. Smak umami: receptor metabotropowy mGluR4 pobudzany purynami 5-rybonukleotydowymi (IMP, GMP)
5. Niektóre substancje gorzkie pomijają receptor i działają bezpośrednio na białko G (np. chinina)
6. .
1. Jądro smakowe w rdzeniu przedłużonym → j. brzuszne tylno-przyśrodkowe wzgórza → zakręt zaśrodkowy (płat ciemieniowy)
2. Inne ośrodki analizy smaku: wyspa i zakręty oczodołowe
3. Zakręty oczodołowe: integracja informacji z receptorów smaku, węchu i dotyku w jamie ustnej
4. Smak umami: receptor metabotropowy mGluR4 pobudzany purynami 5-rybonukleotydowymi (IMP, GMP)
5. Niektóre substancje gorzkie pomijają receptor i działają bezpośrednio na białko G (np. chinina)
Droga smakowa
1. 2/3 przednie języka → n. IX
2. 1/3 tylna języka → struna bębenkowa (n. VII)
3. Pozostałe obszary języka → n. V
4. Połączenie włókien nerwowych czucia smaku z danej strony ciała zachodzi w jądrze pasma samotnego NTS (rdzeń przedłużony)
5. NTS → wstęga przyśrodkowa (po tej samej stronie) → jądro brzuszne tylno-przyśrodkowe wzgórza → promienistość wzgórzowa → kora somatosensoryczna (pole twarzowe zakrętu zaśrodkowego) + wyspa (cz. przednia)
1. Pozostałe obszary języka → n. V
2. Połączenie włókien nerwowych czucia smaku z danej strony ciała zachodzi w jądrze pasma samotnego NTS (rdzeń przedłużony)
3. NTS → wstęga przyśrodkowa (po tej samej stronie) → jądro brzuszne tylno-przyśrodkowe wzgórza → promienistość wzgórzowa → kora somatosensoryczna (pole twarzowe zakrętu zaśrodkowego) + wyspa (cz. przednia)

Powiązane tematy

Inne tryby