Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Fiszki
Fizjo - Pokarmówka
Test w formie fiszek
Ilość pytań:
35
Rozwiązywany:
510 razy
Unerwienie układu pokarmowego (1)
1.
a. Splot podśluzówkowy to splot Auerbacha
2.
b. Splot mięśniówkowy to splot Meissnera
3.
c. Splot Auerbacha kontroluje przepływ krwi
4.
d. Splot Meissnera kontroluje wchłanianie
5.
e. Splot Meissnera kontroluje wydzielanie
1.
d. Splot Meissnera kontroluje wchłanianie
2.
e. Splot Meissnera kontroluje wydzielanie
Unerwienie układu pokarmowego (2)
1.
a. Unerwienie współczulne: z części lędźwiowo-krzyżowej
2.
b. Unerwienie współczulne: zwój trzewny, krezkowy gómy, krezkowy dolny
3.
c. Połączenie układu enterycznego i wegetatywnego: nerwy X i zazwojowe włókna współczulne
4.
d. Pętle sprzężenia zwrotnego przekazują informację z jelit do podwzgórza i kory
5.
e. Unerwienie przywspółczulne: nerwy błędne i sromowe
1.
b. Unerwienie współczulne: zwój trzewny, krezkowy gómy, krezkowy dolny
2.
c. Połączenie układu enterycznego i wegetatywnego: nerwy X i zazwojowe włókna współczulne
3.
d. Pętle sprzężenia zwrotnego przekazują informację z jelit do podwzgórza i kory
Przełyk i połykanie (1)
1.
a. 1/3 górna przełyku: m.m. szkieletowe
2.
b. 1/3 środkowa - gładkie
3.
c. 1/3 dolna - gładkie
4.
d. Unerwienie ruchowe fazy przełykowej: N.n. V, VII, IX, X, XI
5.
e. Unerwienie czuciowe fazy przełykowej: N.n. V, VII, IX, X
1.
a. 1/3 górna przełyku: m.m. szkieletowe
2.
c. 1/3 dolna - gładkie
Przełyk i połykanie (2)
1.
a. 1/3 górna przełyku - kontrola z opuszkowego ośrodka połykania przez nerwy somatyczne z jądra dwuznacznego
2.
b. 1/3 środkowa i 1/3 końcowa - kontrola z n.n. IX
3.
c. LES wykazuje prawidłowo toniczny skurcz endogenny
4.
d. Achalazja - nadmierne rozluźnienie LES (zaburzenia unerwienia)
5.
e. Refluks żołądkowo-przełykowy = choroba refluksowa (GERD) = przełyk Barretta
1.
a. 1/3 górna przełyku - kontrola z opuszkowego ośrodka połykania przez nerwy somatyczne z jądra dwuznacznego
2.
c. LES wykazuje prawidłowo toniczny skurcz endogenny
3.
e. Refluks żołądkowo-przełykowy = choroba refluksowa (GERD) = przełyk Barretta
Przełyk i połykanie (3)
1.
a. Faza ustna - akt dowolny (kontrola okolic ruchowych kory)
2.
b. Faza gardłowa - akt dowolny - fala podobna do perystaltycznej wywołana skurczami m.m. zwieraczy gardła (górne, środkowe i dolne)
3.
c. Faza przełykowa - odruch na podrażnienie receptorów w błonie śluzowej jamy ustnej gardła i przełyku
4.
d. Zespół połykania = faza ustna
5.
e. Perystaltyka wtórna - w wyniku miejscowego podrażnienia przełyku przez resztki pokarmowe
1.
a. Faza ustna - akt dowolny (kontrola okolic ruchowych kory)
2.
c. Faza przełykowa - odruch na podrażnienie receptorów w błonie śluzowej jamy ustnej gardła i przełyku
3.
e. Perystaltyka wtórna - w wyniku miejscowego podrażnienia przełyku przez resztki pokarmowe
Aktywność elektryczna i skurczowa żołądka
1.
a. Podstawowy rytm elektryczny (BER) i potencjały czynnościowe
2.
b. Rozrusznikiem dla BER są toniczne pobudzenia współczulne
3.
c. W okresie międzytrawiennym występują wędrujące kompleksy mioelektryczne (MMC)
4.
d. MMC regulowane są przez zewnętrzne n.n. autonomiczne (IX i X) i hormony jelitowe (motylina i grelina)
5.
e. Po przyjęciu pokarmu występują nieregularne potencjały czynnościowe i skurcze "pokarmowe"
1.
a. Podstawowy rytm elektryczny (BER) i potencjały czynnościowe
2.
c. W okresie międzytrawiennym występują wędrujące kompleksy mioelektryczne (MMC)
3.
e. Po przyjęciu pokarmu występują nieregularne potencjały czynnościowe i skurcze "pokarmowe"
Ślina (1)
1.
a. Buforowanie kwaśnych treści (mucyna i HCO3-)
2.
b. Trawienie skrobii (ptialina)
3.
c. Blokowanie receptorów muskarynowych powoduje niekontrolowany ślinotok
4.
d. Pobudzenie przywspółczulne ślinianek daje ślinę lepką i gęstą z dużą zawartością białek i mucyny
5.
e. Wydzielanie śliny pod wpływem pokarmu w jamie ustnej jest efektem odruchu bezwarunkowego
1.
a. Buforowanie kwaśnych treści (mucyna i HCO3-)
2.
b. Trawienie skrobii (ptialina)
3.
e. Wydzielanie śliny pod wpływem pokarmu w jamie ustnej jest efektem odruchu bezwarunkowego
Ślina (2)
1.
a. Komórki pęcherzykowe dają ślinę pierwotną
2.
b. Ślina pierwotna: hipotoniczna względem osocza
3.
c. Ślina ostateczna: hipertoniczna względem osocza
4.
d. Ślina ostateczna: wyższe stężenie wodorowęglanów niż w osoczu
5.
e. Wytwarzanie śliny ostatecznej: proces bierny
1.
a. Komórki pęcherzykowe dają ślinę pierwotną
2.
d. Ślina ostateczna: wyższe stężenie wodorowęglanów niż w osoczu
Ślina (3)
1.
a. Ślinianka podżuchwowa: gruczoły surowicze i śluzowe
2.
b. Ślinianka podjęzykowa: gruczoły surowicze
3.
c. Ślinianka przyuszna: gruczoły śluzowe
4.
d. Włókna wydzielnicze przywspółczulne: nerwy IX i X
5.
e. Włókna wydzielnicze współczulne: z odcinka Th2-Th6
1.
a. Ślinianka podżuchwowa: gruczoły surowicze i śluzowe
2.
e. Włókna wydzielnicze współczulne: z odcinka Th2-Th6
Komórki żołądka
1.
a. Komórki okładzinowe: HCI
2.
b. Komórki szyjki: śluz, wodorowęglany, czynnik wewnętrzny
3.
c. Komórki główne: pepsynogen, lipaza żołądkowa
4.
d. Komórka D: somatostatyna, gastryna
5.
e. Komórki G: GEP
1.
a. Komórki okładzinowe: HCI
2.
b. Komórki szyjki: śluz, wodorowęglany, czynnik wewnętrzny
3.
c. Komórki główne: pepsynogen, lipaza żołądkowa
Bariera żołądkowa
1.
a. Bariera śluzowa: śluz przylegający do nabłonka
2.
b. Bariera śluzowa: HCO3-
3.
c. Bariera śluzówkowa: warstwa komórek nabłonka z połączeniami ścisłymi
4.
d. Obfity przepływ krwi w błonie śluzowej
5.
e. Odżywianie i usuwanie czynników uszkadzających, które przeniknęły ze światła żołądka do krwi
1.
a. Bariera śluzowa: śluz przylegający do nabłonka
2.
b. Bariera śluzowa: HCO3-
3.
c. Bariera śluzówkowa: warstwa komórek nabłonka z połączeniami ścisłymi
4.
d. Obfity przepływ krwi w błonie śluzowej
5.
e. Odżywianie i usuwanie czynników uszkadzających, które przeniknęły ze światła żołądka do krwi
Regulacja wydzielania żołądkowego
1.
a. Nasilanie: Ach z zakończeń nerwowych
2.
b. Nasilanie: gastryna, CCK
3.
c. Hamowanie: GRP z neruronów peptydergicznych
4.
d. Nasilanie: histamina z komórek tucznych
5.
e. Hamowanie: somatostatyna, hiperglikemia, glukagon
1.
a. Nasilanie: Ach z zakończeń nerwowych
2.
d. Nasilanie: histamina z komórek tucznych
3.
e. Hamowanie: somatostatyna, hiperglikemia, glukagon
Wydzielanie HCI w żołądku (1)
1.
a. Anhydraza węglanowa dostarcza H2CO3
2.
b. H+ pochodzą z dysocjacji H2CO3
3.
c. Cl- pochodzą z krwi
4.
d. Cl- przenoszony do światła żołądka w symporcie z K+
5.
e. ATP-aza pobiera jony K+ ze światła żołądka do komórki, a jony H+ pompuje do światła kanalika
1.
a. Anhydraza węglanowa dostarcza H2CO3
2.
b. H+ pochodzą z dysocjacji H2CO3
3.
e. ATP-aza pobiera jony K+ ze światła żołądka do komórki, a jony H+ pompuje do światła kanalika
Wydzielanie HCI w żołądku (2)
1.
a. Woda wychodzi biernie z komórki do światła żołądka dzięki gradientowi osmotycznemu wywołanemu przez HCI
2.
b. HCO3- dyfunduje do krwi w antyporcie z K+
3.
c. HCO3- warunkuje tzw. przepływ alkaliczny
4.
d. Wydzielanie stymulowane jest obecnością pokarmu w żołądku
5.
e. Wydzielanie blokowane jest przez tzw. pompy protonowe
1.
a. Woda wychodzi biernie z komórki do światła żołądka dzięki gradientowi osmotycznemu wywołanemu przez HCI
2.
c. HCO3- warunkuje tzw. przepływ alkaliczny
3.
d. Wydzielanie stymulowane jest obecnością pokarmu w żołądku
4.
e. Wydzielanie blokowane jest przez tzw. pompy protonowe
Wydzielanie żołądkowe-fazy
1.
a. Faza głowowa warunkowana jest przez nerwy błędne
2.
b. Faza żołądkowa warunkowana rozciągnięciem dna i trzonu żołądka (aktywacja komórek G)
3.
c. Faza żołądkowa warunkowana jest białkową treścią pokarmową pobudzającą chemoreceptory
4.
d. Faza żołądkowa - aktywacja chemoreceptorów dwunastniczych przez treść białkową - wzrost wydzielania gastryny
5.
e. Faza jelitowa - odruchy wago-wagalne z aktywacją kom. G
1.
a. Faza głowowa warunkowana jest przez nerwy błędne
2.
b. Faza żołądkowa warunkowana rozciągnięciem dna i trzonu żołądka (aktywacja komórek G)
3.
c. Faza żołądkowa warunkowana jest białkową treścią pokarmową pobudzającą chemoreceptory
Nasilanie opróżniania żołądkowego
1.
a. Cholecystokinina
2.
b. Sekretyna
3.
c. Odruchy nerwowe dwunastniczo-żołądkowe z udziałem n.n. X
4.
d. Odruchy nerwowe dwunastniczo-żołądkowe śródścienne
5.
e. Glukagon, GIP, gastryna
1.
c. Odruchy nerwowe dwunastniczo-żołądkowe z udziałem n.n. X
2.
d. Odruchy nerwowe dwunastniczo-żołądkowe śródścienne
Regulacja aktywności skurczowej jelita cienkiego (1)
1.
a. N. X pobudzanie perystaltyki
2.
b. N.n. współczulne: hamowanie perystaltyki
3.
c. N. X: stymulowanie skurczu zwieraczy
4.
d. N.n. współczulne: stymulowanie rozkurczu zwieraczy
5.
e. Gastryna i cholecystokinina: nasilanie perystaltyki
1.
a. N. X pobudzanie perystaltyki
2.
b. N.n. współczulne: hamowanie perystaltyki
3.
e. Gastryna i cholecystokinina: nasilanie perystaltyki
Regulacja aktywności skurczowej jelita cienkiego (2)
1.
a. Sekretyna, glukagon, VIP: hamowanie
2.
b. Motylina: nasilanie
3.
c. Grelina: nasilanie
4.
d. Acetylocholina: hamowanie
5.
e. Noradrenalina: nasilanie
1.
a. Sekretyna, glukagon, VIP: hamowanie
2.
b. Motylina: nasilanie
3.
c. Grelina: nasilanie
4.
e. Noradrenalina: nasilanie
Wydzielanie soku jelitowego
1.
a. Nerw X: hamowanie
2.
b. Treść pokarmowa + rozciąganie jelita: pobudzanie
3.
c. Gastryna, sekretyna: pobudzanie
4.
d. CCK, VIP, GIP, glukagon: pobudzanie
5.
e. Prostacyklina: pobudzanie
1.
b. Treść pokarmowa + rozciąganie jelita: pobudzanie
2.
c. Gastryna, sekretyna: pobudzanie
3.
d. CCK, VIP, GIP, glukagon: pobudzanie
4.
e. Prostacyklina: pobudzanie
Wydzielanie trzustkowe (1)
1.
a. Sok o małej objętości i dużej zawartości enzymów produkowany jest przez komórki pęcherzykowe
2.
b. Im większa objętość soku trzustkowego, tym większa zawartość wodorowęglanów
3.
c. Wszystkie enzymy soku trzustkowego produkowane są w formie nieaktywnej
4.
d. Enterokinaza jest aktywatorem trypsynogenu
5.
e. Sok o małej objętości i dużej zawartości enzymów produkowany jest przez komórki pęcherzykowe
1.
a. Sok o małej objętości i dużej zawartości enzymów produkowany jest przez komórki pęcherzykowe
2.
b. Im większa objętość soku trzustkowego, tym większa zawartość wodorowęglanów
3.
d. Enterokinaza jest aktywatorem trypsynogenu
4.
e. Sok o małej objętości i dużej zawartości enzymów produkowany jest przez komórki pęcherzykowe
Pokaż kolejne pytania
Powiązane tematy
Inne tryby
Nauka
Test
Powtórzenie