Które aminokwasy występują w największej ilości w kolagenie
arginina i glicyna
glicyna i prolina
prolina, arginina, hydroksyprolina
glicyna, prolina, hydroksyprolina
glicyna, prolina, leucyna
glicyna, prolina, hydroksyprolina
Wybierz prawdziwe informacje o strukturze kolagenu
1. więcej niż 50% wszystkich aminokwasów stanowią Gly, Pro, Pro-OH
2. obecność Gly, Pro, Pro-OH umożliwia utworzenie struktury alfa helisy
3. obecność wyżej wymienionych aminokwasów uniemożliwia utworzenie struktury a-helisy
4. podstawową jednostką kolagenu jest tropokolagen, utworzony przez cztery łańcuchy polipeptydowe
1,2,3
4
2,4
1,2,3,4
1,3
1,3
Cechą wspólną kolagenu i elastyny jest:
tkanka kostna jako główne miejscem występowania
jednakowa zawartość cukrów
podobny skład aminokwasowy
duża zawartość hydroksyproliny
ten sam mechanizm tworzenia wiązań poprzecznych
ten sam mechanizm tworzenia wiązań poprzecznych
Kolagen zbudowany jest z wielu cząsteczek tropokolagenu , złożonego z trzech łańcuchów polipeptydowych owiniętych wokół siebie na kształt śruby o dużym skoku. Poszczególne cząsteczki tropokolagenu połączone są ze sobą wiązaniami:
gamma peptydowymi
hydrofobowymi
wodorowymi i disiarczkowymi
jonowymi
wodorowymi
wodorowymi
Kolagen:
1 . należy do białek fibrylarnych
2. stanowi 1/3 -1/4 wszystkich białek ssaków
3. jest zbudowany z wielu cząsteczek tropokolagenu
4. jest białkiem hydrofilowym
1,2,3
4
2,4
1,3
1,2,3,4
1,2,3
Keratyna należy do białek fibrylarnych o wysokiej zawartości:
prollny i hydroksyproliny
hydroksyproliny
hydroksylizyny
proliny
cysteiny
cysteiny
Miedź wchodzi w skład następujących białek:
1. tyrozynazy
2. oksydazy cytochromowej
3. ceruloplazminy
4. oksydazy askorbinianowej
2,4
4
1,2,3,4
1,2,3
1,3
1,2,3,4
Wskaż układ, w którym wartość pierwsza (I) jest większa od drugiej (II):
I powinowactwo HbA1 do tlenu II powinowactwo HbA2 do tlenu
I masa cząsteczkowa albuminy, II masa cząsteczkowa gamma-globulin
I ilości jonów fosforanowych w histonach II ilość jonów fosforanowych w nukleoproteinach
I punkt izoelektryczny glicyny II punkt izoelektryczny lizyny
I stężenie siarczanu amonu niezbędne do wysolenia albumin, II stężenie siarczanu amonu niezbędne do wysolenia globulin
I stężenie siarczanu amonu niezbędne do wysolenia albumin, II stężenie siarczanu amonu niezbędne do wysolenia globulin