Fiszki

Białka budowa - właściwości

Test w formie fiszek
Ilość pytań: 68 Rozwiązywany: 1407 razy
Wskaż prawidłową nazwę peptydu o wzorze:
cysteilo-glutamylo-glicyna
glicylo-glutamylo-cysteina
gamma-glutamylo-cysteilo-glicyna
alfa-glutamylo-cysteilo-glicyna
kwas glicylo-cysteilo-glutaminowy
gamma-glutamylo-cysteilo-glicyna
Wskaż prawidłową nazwę związku o wzorze:
asparaginylo-treonylo-alanina
asparaginylo-serylo-alanina
asparaginylo-serylo-glicyna
glutamylo-serylo-alanina
glutamylo-treonylo-glicyna
asparaginylo-serylo-glicyna
Wybierz prawidłową nazwę peptydu o wzorze:
fenyloalanylo-alanylo-tryptofan
histydylo-glicylo-fenyloalanina
tryptofanylo-glicylo-fenyloalanina
fenyloalanylo-alanylo-histydyna
fenyloalanylo-glicylo-histydyna
fenyloalanylo-glicylo-histydyna
Wybierz prawidłową nazwę związku:
alfa-glutamylo-serylo-lizyna
gamma-glutamylo-treonylo-lizyna
kwas lizylo-serylo-asparaginowy
gamma-asparaginylo-serylo-lizyna
alfa-asparaginylo-serylo-lizyna
alfa-asparaginylo-serylo-lizyna
Wybierz prawidłową nazwę peptydu o wzorze:
serylo-glicylo-fenyloalanina
fenyloalanylo-glicylo-treonina
treonylo-glicylo-fenyloalanina
tyrozylo-glicylo-treonina
metionylo-glicylo-fenyloalanina
fenyloalanylo-glicylo-treonina
Wybierz prawidłową nazwę peptydu o wzorze:
serylo-beta-asparaginylo-alanylo-treonina
treonylo-asparaginylo-alanylo-seryna
serylo-glutamylo-alanylo-treonina
serylo-alanylo-glutamylo-treonina
serylo-asparaginylo-glicylo-treonina
serylo-glutamylo-alanylo-treonina
Do aminokwasów zasadowych należą:
histydyna, asparagina, seryna
seryna, treonina, cysteina
glutaminian, tryptofan, lizyna
lizyna, prolina, asparaginian
arginina, lizyna, histydyna
arginina, lizyna, histydyna
Które informacje o białkach są prawdziwe: 1. posiadają regularne struktury przestrzenne: alfa-helisy i beta-harmonijki 2. zbudowane są głównie z alfa-aminokwasów szeregu Beta 3. zawierają średnio 16% azotu 4. zawierają wyłącznie regiony uporządkowane
1,2,3
4
1,3
2,4
1,2,3,4
1,3
Struktura alfa-helisy białek jest tworzona z udziałem wiązań:
jonowych
disiarczkowych
wszystkich wymienionych
wodorowych
hydrofobowych
wodorowych
Do wiązań kowalencyjnych występujących w białkach należą: 1. peptydowe 2. wodorowe 3. disiarczkowe 4. hydrofobowe
1,2,3
4
1,2,3,4
1,3
2,4
1,3
Wiązanie peptydowe to wiązanie typu:
żadnego z wymienionych
jonowego
koordynacyjnego
kowalencyjnego
wodorowego
kowalencyjnego
Wzór przedstawia wiązanie, które występuje pomiędzy: 1. kolejnymi aminokwasami w łańcuchu polipeptydowym 2. dwoma łańcuchami polipeptydowymi w białkach 3. kolejnymi nukleotydami w łańcuchu polinukleotydowym 4. komplementarnymi zasadami w łańcuchu DNA
4
1,3
1,2,3,4
1,2,3
2,4
2,4
Prawdziwe stwierdzenia/e dotyczące wiązań wodorowych to: 1. nie są wiązaniami kowalencyjnymi 2. powstają pomiędzy grupami -C=O i NH- wiązań peptydowych 3. powstają dzięki zjawisku powinowactwa atomów wodoru do atomu tlenu lub azotu 4. są odporne na działanie alkoholu i mocznika
2,4
1,2,3,4
1,3
1,2,3
4
1,2,3
Spośród informacji o wiązaniu C=O-N-H wybierz prawdziwe: 1. reaguje z jonami Cu2+ w środowisku kwaśnym 2. reaguje z jonami Cu2+ w środowisku zasadowym 3. należy do wiązań bezwodnikowych 4. jest wiązaniem amidowym
2,4
1,3
4
1,2,3,4
1,2,3
2,4
Wskaż prawdziwe informacje dotyczące struktury białek: 1. białka o tej samej strukturze I-rzędowej w takim samym środowisku zewnętrznym posiadają identyczne konformacje 2. obecność dużej ilości reszt Gly i Pro w łańcuchu polipeptydowym powoduje jego destabilizację 3. dla natywnej konformacji łańcucha polipeptydowego charakterystyczna jest minimalna energia swobodna 4. strukturę drugorzędową charakteryzują tylko regularne konformacje
1,2,3,4
2,4
1,3
1,2,3
4
1,2,3
Wybierz prawdziwe informacje dotyczące alfa-helisy: 1. jej struktura jest stabilizowana przez wiązania wodorowe pomiędzy grupami - NH i CO głównego łańcucha 2. każde wiązanie peptydowe uczestniczy w tworzeniu wiązań wodorowych 3. jest to struktura o najmniejszej energii 4. prawoskrętna alfa-helisa występująca w białkach jest bardziej trwała niż lewoskrętna
1,2,3,4
1,2,3
2,4
4
1,3
1,2,3,4
Wtórna struktura białek: 1. w jej tworzeniu biorą udział wiązania wodorowe, disiarczkowe, jonowe i oddziaływania hydrofobowe 2. do znanych typów struktury II-rzędowej białek należą: struktura kolagenu, elastyny i keratyny 3. może być tworzona z udziałem jonów metali 4. jest uwarunkowana strukturą I-rzędową
1,2,3,4
1,2,3
1,3
2,4
4
1,2,3,4
Które informacje o białkach są prawdziwe: 1. są związkami, które nie posiadają specyficznej konfiguracji przestrzennej 2. mają właściwości amfoteryczne 3. ich budowa przestrzenna ma ścisły związek z funkcją biologiczną 4. najszybciej wytrącają się w punkcie izoelektrycznym
1,2,3,4
2,4
4
1,3
1,2,3
2,4
Do głównych cech alfa-helisy występującej w białkach należą: 1. tworzy się spontanicznie 2. jej struktura ulega destabilizacji przez resztę glicyny i proliny 3. jej struktura jest stabilizowana przez wiązania peptydowe 4. każde wiązanie peptydowe uczestniczy w tworzeniu wiązania wodorowego
1,3
2,4
1,2,3
4
1,2,3,4
1,2,3,4
Które informacje dotyczące struktury białek są prawdziwe: 1. struktura I-rzędowa to sekwencja aminokwasów w łańcuchu polipeptydowym 2. struktura III-rzędowa to ułożenie przestrzenne jego łańcucha aminokwasowego 3. strukturę III i IV-rzędową utrzymują m.in. siły van der Waalsa 4. struktura II-rzędowa to struktura alfa-helisy, beta-harmonijki i helisa kolagenu
1,2,3
1,2,3,4
4
1,3
2,4
1,2,3,4

Powiązane tematy

Inne tryby