Które informacje o białkach są prawdziwe:
1. posiadają regularne struktury przestrzenne: alfa-helisy i beta-harmonijki
2. zbudowane są głównie z alfa-aminokwasów szeregu Beta
3. zawierają średnio 16% azotu
4. zawierają wyłącznie regiony uporządkowane
1,2,3
4
1,3
2,4
1,2,3,4
1,3
Struktura alfa-helisy białek jest tworzona z udziałem wiązań:
jonowych
disiarczkowych
wszystkich wymienionych
wodorowych
hydrofobowych
wodorowych
Do wiązań kowalencyjnych występujących w białkach należą:
1. peptydowe
2. wodorowe
3. disiarczkowe
4. hydrofobowe
1,2,3
4
1,2,3,4
1,3
2,4
1,3
Wiązanie peptydowe to wiązanie typu:
żadnego z wymienionych
jonowego
koordynacyjnego
kowalencyjnego
wodorowego
kowalencyjnego
Wzór przedstawia wiązanie, które występuje pomiędzy:
1. kolejnymi aminokwasami w łańcuchu polipeptydowym
2. dwoma łańcuchami polipeptydowymi w białkach
3. kolejnymi nukleotydami w łańcuchu polinukleotydowym
4. komplementarnymi zasadami w łańcuchu DNA
4
1,3
1,2,3,4
1,2,3
2,4
2,4
Prawdziwe stwierdzenia/e dotyczące wiązań wodorowych to:
1. nie są wiązaniami kowalencyjnymi
2. powstają pomiędzy grupami -C=O i NH- wiązań peptydowych
3. powstają dzięki zjawisku powinowactwa atomów wodoru do atomu tlenu lub azotu
4. są odporne na działanie alkoholu i mocznika
2,4
1,2,3,4
1,3
1,2,3
4
1,2,3
Spośród informacji o wiązaniu C=O-N-H wybierz prawdziwe:
1. reaguje z jonami Cu2+ w środowisku kwaśnym
2. reaguje z jonami Cu2+ w środowisku zasadowym
3. należy do wiązań bezwodnikowych
4. jest wiązaniem amidowym
2,4
1,3
4
1,2,3,4
1,2,3
2,4
Wskaż prawdziwe informacje dotyczące struktury białek:
1. białka o tej samej strukturze I-rzędowej w takim samym środowisku zewnętrznym posiadają identyczne konformacje
2. obecność dużej ilości reszt Gly i Pro w łańcuchu polipeptydowym powoduje jego destabilizację
3. dla natywnej konformacji łańcucha polipeptydowego charakterystyczna jest minimalna energia swobodna
4. strukturę drugorzędową charakteryzują tylko regularne konformacje
1,2,3,4
2,4
1,3
1,2,3
4
1,2,3
Wybierz prawdziwe informacje dotyczące alfa-helisy:
1. jej struktura jest stabilizowana przez wiązania wodorowe pomiędzy grupami - NH i CO głównego łańcucha
2. każde wiązanie peptydowe uczestniczy w tworzeniu wiązań wodorowych
3. jest to struktura o najmniejszej energii
4. prawoskrętna alfa-helisa występująca w białkach jest bardziej trwała niż lewoskrętna
1,2,3,4
1,2,3
2,4
4
1,3
1,2,3,4
Wtórna struktura białek:
1. w jej tworzeniu biorą udział wiązania wodorowe, disiarczkowe, jonowe i oddziaływania hydrofobowe
2. do znanych typów struktury II-rzędowej białek należą: struktura kolagenu, elastyny i keratyny
3. może być tworzona z udziałem jonów metali
4. jest uwarunkowana strukturą I-rzędową
1,2,3,4
1,2,3
1,3
2,4
4
1,2,3,4
Które informacje o białkach są prawdziwe:
1. są związkami, które nie posiadają specyficznej konfiguracji przestrzennej
2. mają właściwości amfoteryczne
3. ich budowa przestrzenna ma ścisły związek z funkcją biologiczną
4. najszybciej wytrącają się w punkcie izoelektrycznym
1,2,3,4
2,4
4
1,3
1,2,3
2,4
Do głównych cech alfa-helisy występującej w białkach należą:
1. tworzy się spontanicznie
2. jej struktura ulega destabilizacji przez resztę glicyny i proliny
3. jej struktura jest stabilizowana przez wiązania peptydowe
4. każde wiązanie peptydowe uczestniczy w tworzeniu wiązania wodorowego
1,3
2,4
1,2,3
4
1,2,3,4
1,2,3,4
Które informacje dotyczące struktury białek są prawdziwe:
1. struktura I-rzędowa to sekwencja aminokwasów w łańcuchu polipeptydowym
2. struktura III-rzędowa to ułożenie przestrzenne jego łańcucha aminokwasowego
3. strukturę III i IV-rzędową utrzymują m.in. siły van der Waalsa
4. struktura II-rzędowa to struktura alfa-helisy, beta-harmonijki i helisa kolagenu