Fiszki

Żywienie Zwierząt - paszoznawstwo

Test w formie fiszek
Ilość pytań: 24 Rozwiązywany: 6075 razy
Które krowy zajmują najlepsze kwatery na pastwisku?
Krowy suche
Wysokowydajne
Jałówki
Wysokowydajne
Jaka fermentacja jest najbardziej pożądana w kiszonce?
Octowa
Mlekowa
Masłowa
Mlekowa
Bakterie kwasu mlekowego (Clostridia):
Giną w środowisku kwaśnym
Rozwijają się najlepiej w suchym środowisku
Są tlenowcami
Giną w środowisku kwaśnym
Który zestaw zawiera surowce ławo kiszące się?
Kukurydza, buraki, koniczyna, lucerna
Kukurydza, trawy, lucerna, koniczyna
Kukurydza, trawy, GPS, prasowane wysłodki buraczane
Kukurydza, trawy, GPS, prasowane wysłodki buraczane
Jakich rodzajów strat podczas produkcji kiszonki można uniknąć?
Polowych, fermentacji
Soku kiszonkowego, wtórnej fermentacji
Oddychania, wtórnej fermentacji
Soku kiszonkowego, wtórnej fermentacji
Ile suchej masy zawiera sianokiszonka?
30-40% SM
powyżej 40% SM
do 30% SM
powyżej 40% SM
Jaki proces usuwa związki antyżywieniowe z ziemniaków?
Mycie
Poddawanie wysokiej temperaturze
Kiszenie
Poddawanie wysokiej temperaturze
Która z podanych roślin działa mlekopędnie?
Burak
Cebula
Ziemniak
Burak
Kto nie zda żywienia?
Magda
Kaja
Angelika
Marta
Magda
Która roślin nie wpływa negatywnie na smak mleka?
Ziemniak
Burak
Marchew
Ziemniak
Która cecha okopowych wpływa na ich złe przechowywanie?
Niska zawartość włókna
Zanieczyszczenie ziemią
Duża ilość wody
Duża ilość wody
Pasza treściwa:
W 1 kg SM zawiera poniżej 160g włókna surowego i poniżej 0,9 JPM
W 1 kg SM zawiera poniżej 160g włókna surowego i powyżej 0,9 JPM
W 1 kg SM zawiera powyżej 160g włókna surowego i poniżej 0,9 JPM
W 1 kg SM zawiera powyżej 160g włókna surowego i powyżej 0,9 JPM
W 1 kg SM zawiera poniżej 160g włókna surowego i powyżej 0,9 JPM
Przemiana głodowa to:
Oddychanie roślin po ich skoszeniu
Fermentacja podczas suszenia i przechowywania
Wymywanie składników pokarmowych podczas deszczu
Oddychanie roślin po ich skoszeniu
Słoma to:
Zielonka wysuszona w wysokiej temperaturze
Pozostałość po omłocie roślin zbieranych na ziarno lub nasiona
Zielonka wysuszona w warunkach naturalnych
Pozostałość po omłocie roślin zbieranych na ziarno lub nasiona
Która słoma używana jest podczas skarmiania zielonkami lub wywarem ze względu na działanie zatwardzające?
Słoma owsiana
Słoma żytnia
Słoma jęczmienna
Słoma jęczmienna
Co powoduje ługowanie?
Zwiększa ilość białka
Zwiększa strawność
Poprawia walory smakowe
Zwiększa strawność
Co jest produktem ubocznym przemysłu browarniczego?
Melasa
Wywar
Młóto
Młóto
Które zdanie o roślinach strączkowych jest fałszywe?
Zawierają dużo białka dobrze trawionego przez monogastryczne
Białko jest bardzo szybko rozkładane w żwaczu
Zawierają dużo składników mineralnych i witamin
Zawierają dużo składników mineralnych i witamin
Jakiemu procesu poddawane są śruty poekstrakcyjne w celu usunięcia substancji antyżywieniowych?
Spalaniu
Tostowaniu
Gotowaniu
Tostowaniu
Który rodzaj mieszanki przemysłowej nie dostarcza zwierzętom białka i energii?
Premiks
Mieszanka uzupełniająca
Mieszanka pełnoporcjowa
Premiks
Probiotyki:
Poprawiają walory smakowe paszy
Zakwaszają środowisko przewodu pokarmowego
Podnoszą strawność składników pokarmowych pasz
Zakwaszają środowisko przewodu pokarmowego
Przeciwutleniacze:
Hamują rozwój pleśni
Nadają produktom atrakcyjną barwę
Chronią tłuszcze, witaminy, karotenoidy
Chronią tłuszcze, witaminy, karotenoidy
Detoksykanty:
Obniżają pH w przewodzie pokarmowym zwierząt
Blokują wchłanianie mikotoksyn w przewodzie pokarmowym
Hamują rozwój pleśni
Blokują wchłanianie mikotoksyn w przewodzie pokarmowym
Kokcydiostatyki
Pomagają utrzymać prawidłowy poziom kokcydiazy
Zapobiegają kokcydiozie
Powodują choroby drobiu
Zapobiegają kokcydiozie