Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Fiszki
Żywienie Zwierząt - paszoznawstwo
Test w formie fiszek
Ilość pytań:
24
Rozwiązywany:
6039 razy
Które krowy zajmują najlepsze kwatery na pastwisku?
Jałówki
Krowy suche
Wysokowydajne
Wysokowydajne
Jaka fermentacja jest najbardziej pożądana w kiszonce?
Masłowa
Octowa
Mlekowa
Mlekowa
Bakterie kwasu mlekowego (Clostridia):
Rozwijają się najlepiej w suchym środowisku
Giną w środowisku kwaśnym
Są tlenowcami
Giną w środowisku kwaśnym
Który zestaw zawiera surowce ławo kiszące się?
Kukurydza, trawy, lucerna, koniczyna
Kukurydza, trawy, GPS, prasowane wysłodki buraczane
Kukurydza, buraki, koniczyna, lucerna
Kukurydza, trawy, GPS, prasowane wysłodki buraczane
Jakich rodzajów strat podczas produkcji kiszonki można uniknąć?
Polowych, fermentacji
Soku kiszonkowego, wtórnej fermentacji
Oddychania, wtórnej fermentacji
Soku kiszonkowego, wtórnej fermentacji
Ile suchej masy zawiera sianokiszonka?
30-40% SM
powyżej 40% SM
do 30% SM
powyżej 40% SM
Jaki proces usuwa związki antyżywieniowe z ziemniaków?
Poddawanie wysokiej temperaturze
Kiszenie
Mycie
Poddawanie wysokiej temperaturze
Która z podanych roślin działa mlekopędnie?
Burak
Ziemniak
Cebula
Burak
Kto nie zda żywienia?
Angelika
Kaja
Magda
Marta
Magda
Która roślin nie wpływa negatywnie na smak mleka?
Burak
Marchew
Ziemniak
Ziemniak
Która cecha okopowych wpływa na ich złe przechowywanie?
Duża ilość wody
Niska zawartość włókna
Zanieczyszczenie ziemią
Duża ilość wody
Pasza treściwa:
W 1 kg SM zawiera powyżej 160g włókna surowego i powyżej 0,9 JPM
W 1 kg SM zawiera poniżej 160g włókna surowego i poniżej 0,9 JPM
W 1 kg SM zawiera poniżej 160g włókna surowego i powyżej 0,9 JPM
W 1 kg SM zawiera powyżej 160g włókna surowego i poniżej 0,9 JPM
W 1 kg SM zawiera poniżej 160g włókna surowego i powyżej 0,9 JPM
Przemiana głodowa to:
Fermentacja podczas suszenia i przechowywania
Oddychanie roślin po ich skoszeniu
Wymywanie składników pokarmowych podczas deszczu
Oddychanie roślin po ich skoszeniu
Słoma to:
Pozostałość po omłocie roślin zbieranych na ziarno lub nasiona
Zielonka wysuszona w warunkach naturalnych
Zielonka wysuszona w wysokiej temperaturze
Pozostałość po omłocie roślin zbieranych na ziarno lub nasiona
Która słoma używana jest podczas skarmiania zielonkami lub wywarem ze względu na działanie zatwardzające?
Słoma żytnia
Słoma owsiana
Słoma jęczmienna
Słoma jęczmienna
Co powoduje ługowanie?
Zwiększa strawność
Zwiększa ilość białka
Poprawia walory smakowe
Zwiększa strawność
Co jest produktem ubocznym przemysłu browarniczego?
Wywar
Młóto
Melasa
Młóto
Które zdanie o roślinach strączkowych jest fałszywe?
Zawierają dużo składników mineralnych i witamin
Białko jest bardzo szybko rozkładane w żwaczu
Zawierają dużo białka dobrze trawionego przez monogastryczne
Zawierają dużo składników mineralnych i witamin
Jakiemu procesu poddawane są śruty poekstrakcyjne w celu usunięcia substancji antyżywieniowych?
Spalaniu
Tostowaniu
Gotowaniu
Tostowaniu
Który rodzaj mieszanki przemysłowej nie dostarcza zwierzętom białka i energii?
Premiks
Mieszanka uzupełniająca
Mieszanka pełnoporcjowa
Premiks
Probiotyki:
Podnoszą strawność składników pokarmowych pasz
Poprawiają walory smakowe paszy
Zakwaszają środowisko przewodu pokarmowego
Zakwaszają środowisko przewodu pokarmowego
Przeciwutleniacze:
Chronią tłuszcze, witaminy, karotenoidy
Nadają produktom atrakcyjną barwę
Hamują rozwój pleśni
Chronią tłuszcze, witaminy, karotenoidy
Detoksykanty:
Hamują rozwój pleśni
Blokują wchłanianie mikotoksyn w przewodzie pokarmowym
Obniżają pH w przewodzie pokarmowym zwierząt
Blokują wchłanianie mikotoksyn w przewodzie pokarmowym
Kokcydiostatyki
Pomagają utrzymać prawidłowy poziom kokcydiazy
Powodują choroby drobiu
Zapobiegają kokcydiozie
Zapobiegają kokcydiozie
Powiązane tematy
#utp
#podkowka
#zywieniezwierzat
#zywienie
#zwierzeta
#sesja
#paszoznawstwo
Inne tryby
Nauka
Test
Powtórzenie