Strona 1

Żywienie Zwierząt - paszoznawstwo

Pytanie 1
Które krowy zajmują najlepsze kwatery na pastwisku?
Wysokowydajne
Jałówki
Krowy suche
Pytanie 2
Jaka fermentacja jest najbardziej pożądana w kiszonce?
Masłowa
Mlekowa
Octowa
Pytanie 3
Bakterie kwasu mlekowego (Clostridia):
Giną w środowisku kwaśnym
Rozwijają się najlepiej w suchym środowisku
Są tlenowcami
Pytanie 4
Który zestaw zawiera surowce ławo kiszące się?
Kukurydza, trawy, lucerna, koniczyna
Kukurydza, trawy, GPS, prasowane wysłodki buraczane
Kukurydza, buraki, koniczyna, lucerna
Pytanie 5
Jakich rodzajów strat podczas produkcji kiszonki można uniknąć?
Polowych, fermentacji
Soku kiszonkowego, wtórnej fermentacji
Oddychania, wtórnej fermentacji
Pytanie 6
Ile suchej masy zawiera sianokiszonka?
powyżej 40% SM
30-40% SM
do 30% SM
Pytanie 7
Jaki proces usuwa związki antyżywieniowe z ziemniaków?
Kiszenie
Poddawanie wysokiej temperaturze
Mycie
Pytanie 8
Która z podanych roślin działa mlekopędnie?
Ziemniak
Cebula
Burak