Fiszki

H+E egzamin

Test w formie fiszek
Ilość pytań: 273 Rozwiązywany: 12924 razy
Białka pożywienia a) powinny stanowić 50-60% energii pobranej z pożywieniem, ponieważ są głównym źródłem energii b) spożycie białek w większym stopniu nasila przemianę materii niż spożycie innych składników pokarmowych c) ich niedobór w pożywieniu powoduje zahamowanie wzrostu i psychofizycznego rozwoju dzieci i młodzieży, wydłuża okres zdrowienia rekonwalescentów d) wartość odżywcza białek zależy m.in od ich strawności i zawartości oraz proporcji aminokwasów egzogennych
a,c
b,c,d
a,c,d
a,b,c,d
b,c,d
Kwas dokozaheksaenowy C 22: 6 , DHA a) Jego dobrym źródłem jest olej rzepakowy b) Występuje w tłuszczu ryb c) jest ważnym składnikiem strukturalnym tkanki nerwowej, zwłaszcza kory mózgowej d) Odpowiednia podaż tego kwasu warunkuje prawidłowy rozwój i funkcjonowanie centralnego uk. nerwowego, wpływa na zdolność uczenia, zmniejsza ryzyko reakcji alergicznych. e) Jest prekursorem eikozanoidów
b,c,d
a,b,c,d,e
b,c,d,e
a,b,c
c,d,e
b,c,d
Swoiście-dynamiczne działanie pokarmu oznacza:
Przemiany składników odżywczych i związane z tym wydatki energetyczne /okresowy wzrost przemiany materii po posiłku / związane ze spożyciem pokarmu, jego trawieniem, wchłanianiem, transportem i ich przemianami w procesach biochemicznych.
Toksyczne właściwości pokarmu związane z obecnością substancji chemicznych w pożywieniu i dynamiką ich zanikania w czasie
Właściwość pokarmów sprzyjająca gromadzeniu tłuszczu w organizmie
Przemiany składników odżywczych i związane z tym wydatki energetyczne /okresowy wzrost przemiany materii po posiłku / związane ze spożyciem pokarmu, jego trawieniem, wchłanianiem, transportem i ich przemianami w procesach biochemicznych.
Które witaminy warunkują prawidłowy stan naczyń krwionośnych ( elastyczność, ciągłość, ochronę przed uszkodzeniami):
Kwas akrobinowy i rutyna
Tokoferol i kobalamina
Retinol i cyjanokobalamina
Tiamina i pirydoksyna
Kwas akrobinowy i rutyna
Na obniżenie wchłaniania i toksyczności metali ciężkich korzystnie wpływa:
dieta o obniżonej zawartości tłuszczów i błonnika pokarmowego
obniżona zawartość wapnia, fosforu i selenu w diecie
dieta bogata w błonnik pokarmowy i witaminę E
dieta niskobiałkowa
dieta bogata w błonnik pokarmowy i witaminę E
Stopień absorpcji żelaza z przewodu pokarmowego:
zwiększa się w obecności witaminy C w posiłku
wszystkie prawdziwe
jest mniejszy przy większym zapotrzebowaniu
jest większy z produktów roślinnych niż zwierzęcych
tylko dwie odpowiedzi są prawdziwe
zwiększa się w obecności witaminy C w posiłku
Zapotrzebowanie fizjologiczne na NaCl wynosi:
0,5-1g/doba
4-6g/doba
15g/doba
2-3g/doba
0,5-1g/doba
Aflatoksyny a) są wytwarzane przez laseczki gram (+)np. Bacillus cereus b) wytwarzają się podczas smażenia i podgrzewania potraw oraz w przewodzie pokarmowym z amin pożywienia i azotanów służących do konserwacji wędlin, c) są metabolitami niektórych grzybów pleśniowych z rodz. Aspergillus, d) największe prawdopodobieństwo skażenia żywności tymi toksynami występuje w przypadku produktów importowanych z krajów tropikalnych. e) nie są szkodliwe dla ludzi, ale u zwierząt hodowlanych mogą powodować ciężkie uszkodzenia nerek i wątroby f) wykazują działanie rakotwórcze. g) Zwiększona zapadalność na raka wątroby w niektórych krajach np. Tajlandia, Filipiny jest związana ze spożywaniem żywności skażonej przez aflatoksyny
a,c,d,f
b,c,d,f,g
a,b,c,d,e,f,g
c,d,f,g
a,b,d,f,g
a,b,c,d,f,g
c,d,f,g
W jakim wieku /przeciętnie/ masa kostna (gęstość kości) jest u człowieka największa
w wieku 15-18 lat
w wieku 35-40 lat
w wieku 50-60 lat
w wieku 20-25 lat
w wieku 65-70lat
w wieku 20-25 lat
Z wymienionych grup ludności najmniej zagrożeni niedokrwistością z powodu niedoboru żelaza są:
kobiety w wieku 20-40 lat
dzieci w wieku 1-4 lata
mężczyźni w wieku 25-45 lat
8-letnie dziewczynki
ludzie starsi w wieku 75-85 lat
mężczyźni w wieku 25-45 lat
Które w wymienionych produktów spożywczych dostarczają białek pełnowartościowych
jajka i mięso
ziemniaki
przetwory sojowe
owoce cytrusowe
groch i fasola
jajka i mięso
Dla osoby dorosłej ważącej 55kg zapotrzebowanie energetyczne na podstawową przemianę materii wynosi (w przybliżeniu)
1550kcal/dobę
1320kcal/dobę
1430kcal/dobę
850 kcal/ dobę
1320kcal/dobę
Współczynniki dążące do rozkładu jak w populacji idealnej
Standaryzowane
Randomizowane
Standaryzowane
Eksperyment kliniczny oparty na założeniu, że grupa chorych po przyjęciu serii danego leku otrzymuje serię następnego leku, a inna grupa chorych otrzymuje te leki w odwrotnej kolejności, to jest to badanie:
Równoległe
Skrzyżowane
Randomizowane
Naprzemienne
Kliniczno-kontrolne
Skrzyżowane
Naprzemienne
W krajach rozwiniętych liczba zgonów z powodu chorób zakaźnych:
20%
1%
3%
10%
1%
Spożywanie owoców i warzyw nie chroni przed rakiem:
Skóry
Jelita grubego
Płuc
Żołądka
Skóry
Badania skryningowe na raka jelita grubego wykonuje się w grupie:
30-40
40-49
20-30
50-65
50-65
Badania skryningowe na raka piersi wykonuje się w grupie:
45-55
25-35
35-45
50-65
50-65
Powtarzające się w czasie wzrosty zachorować na określonym obszarze to:
Pandemia
Chorobowość
Epidemia
Endemia
Endemia
Grypa to przykład:
epidemii regresywnej
epidemii punktowej
epidemii progresywnej
epidemii sporadycznej
epidemii sporadycznej

Powiązane tematy

Inne tryby