wymienione czynniki ryzyka w podobnym stopniu zwiększają ryzyko zachorowania na udar mózgu
palenie tytoniu
hipercholesterolemia
nadciśnienie tętnicze
Ryzyko zachorowania na czerniaka złośliwego jest większe u osób:
nie stosujących kremów z filtrami ochronnymi podczas opalania
mających na skórze różne znamiona i przebarwienia
o jasnej karnacji, poddających się intensywnej ekspozycji na słońce
nie stosujących kremów z filtrami ochronnymi podczas opalania
mających na skórze różne znamiona i przebarwienia
o jasnej karnacji, poddających się intensywnej ekspozycji na słońce
Duże różnice w luminacji ( jaskrawości ) w polu widzenia mogą powodować zjawisko określane jako:
akomodacja
olśnienie
zjawisko stroboskopowe
porażenie
olśnienie
Jaki rodzaj promieniowania UV w największym stopniu dociera od słońca do powierzchni ziemi?
UV-B
UV-A
UV-C
Każde w równym stopniu
UV-A
Które czynniki spowalniają podstawową przemianę materii (PPM) ?
Palenie papierosów
Długotrwałe głodzenie
Urazy, oparzenia
Choroby przebiegające z gorączką, nadczynność tarczycy, choroby nowotworowe
Długotrwałe głodzenie
Nadmierna konsumpcja cukrów prostych powoduje:
a) zachwianie równowagi między ośrodkiem głodu i sytości ,sprzyja otyłości , hiperinsulinemi i cukrzycy
b) niedobory witamin z grupy B
c) sprzyja rozwojowi próchnicy
d) może prowadzić do nadkwaśności żołądka
e) jest częstym błędem dietetycznym
b,c,d,e
a,c,d,e
a,b,c,d,e
a,c,e
a,b,c,d,e
Osoba, której BMI wynosi 40, a wzrost 158 cm waży:
100kg
80kg
120kg
90kg
100kg
Zalecana zawartość błonnika w dziennej diecie powinna wynosić (wg WHO):
20-40g
50-60g
5-10g
1-4g
20-40g
Obecność błonnika w pokarmie:
a) wpływa na gospodarkę lipidową -obniża poziom cholesterolu dostępnego do wbudowania w lipoproteiny
b) działa odtruwająco ponieważ wiąże metale ciężkie i utrudnia ich wchłanianie z przewodu pokarmowego
c) przyspiesza sekrecję insuliny i utylizację glukozy
d) jego niedobór powoduje zaparcia, sprzyja rozwojowi miażdżycy i otyłości
e) jego niedobór prowadzi do rozwoju kamicy żółciowej i chorób jelita grubego
a,b,c,d,e
a,b,d,e
b,c,d,e
a,c,d,e
a,b,d,e
Niedożywienie
a) Powoduje obniżenie tempa wzrastania i rozwoju u dzieci
b) Wpływa na ogólne osłabienie, znużenie, spowolnienie ruchowe i umysłowe
c) Obniża odporność immunologiczną, zwiększa podatność na zakażenia i inne choroby
d) Utrudnia terapię, wydłuża czas powrotu do zdrowia i pobytu w szpitalu
e) Niedożywienie ciężarnych jest przyczyną niskiej masy urodzeniowej noworodków