Fiszki

H+E egzamin

Test w formie fiszek
Ilość pytań: 273 Rozwiązywany: 12922 razy
Jak często w diecie powinny się pojawiać ryby?
Kilka razy w tygodniu
Kilka razy w miesiącu
Codziennie
W piątki
Kilka razy w tygodniu
Która z wymienionych poniżej substancji jest rakotwórczym produktem smażenia?
5-fluorouracyl
akrylamid
fenobarbital
azbest
akrylamid
Ile procent całkowitej energii zawartej w pokarmach powinno pochodzić z cukrów prostych?
15%
20%
10%
5%
5%
Cholina jest syntezowana:
w nerkach
w wątrobie
w mózgu
w mięśniach
w wątrobie
Witamina D w przewodzie pokarmowym wchłania się:
W jelicie cienkim
W żołądku
W jelicie grubym
Nie wchłania się, gdyż jest syntezowana tylko w skórze
W jelicie cienkim
W jakich narządach zachodzi przemiana witaminy D w kalcytriol?
W skórze i wątrobie
W skórze i w nerkach
W okrężnicy
W nerkach i wątrobie
W nerkach i wątrobie
Standaryzowane współczynniki zgonów na choroby układu krążenia są:
brak danych na ten temat
takie same u obu płci
wyższe dla mężczyzn niż dla kobiet
wyższe dla kobiet niż mężczyzn
wyższe dla mężczyzn niż dla kobiet
W przypadku chorób układu krążenia:
możliwe określenie jednej konkretnej przyczyny choroby
brak czynników ryzyka u danej osoby zdecydowanie wyklucza możliwości zachorowania
podstawowym źródłem wiedzy o czynnikach ryzyka są doświadczalne badania na zwierzętach i hodowlach komórkowych
możemy jedynie wskazać czynniki które zwiększają ryzyko wystąpienia choroby (czynniki ryzyka)
możemy jedynie wskazać czynniki które zwiększają ryzyko wystąpienia choroby (czynniki ryzyka)
Jako główna przyczyna zgonu ogółu Polaków (mężczyzn i kobiet łącznie) choroby układu krążenia dominują
żadne z powyższych
w grupie wiekowej 35-64 lat
do 44 roku życia
w wieku powyżej 69 lat
w wieku powyżej 69 lat
Umieralność z powodu chorób układu krążenia ogółem jest najniższa:
w woj. łódzkim
w Polsce nie obserwuje się zróżnicowania regionalnego w umieralności na CHUK
w woj. mazowieckim
w woj. śląskim
w woj. mazowieckim
Najważniejszym/najsilniejszym/czynnikiem ryzyka udaru mózgu jest:
nadciśnienie tętnicze
wymienione czynniki ryzyka w podobnym stopniu zwiększają ryzyko zachorowania na udar mózgu
palenie tytoniu
hipercholesterolemia
nadciśnienie tętnicze
Ryzyko zachorowania na czerniaka złośliwego jest większe u osób:
nie stosujących kremów z filtrami ochronnymi podczas opalania
mających na skórze różne znamiona i przebarwienia
o jasnej karnacji, poddających się intensywnej ekspozycji na słońce
nie stosujących kremów z filtrami ochronnymi podczas opalania
mających na skórze różne znamiona i przebarwienia
o jasnej karnacji, poddających się intensywnej ekspozycji na słońce
Duże różnice w luminacji ( jaskrawości ) w polu widzenia mogą powodować zjawisko określane jako:
akomodacja
olśnienie
zjawisko stroboskopowe
porażenie
olśnienie
Jaki rodzaj promieniowania UV w największym stopniu dociera od słońca do powierzchni ziemi?
UV-B
UV-A
UV-C
Każde w równym stopniu
UV-A
Które czynniki spowalniają podstawową przemianę materii (PPM) ?
Palenie papierosów
Długotrwałe głodzenie
Urazy, oparzenia
Choroby przebiegające z gorączką, nadczynność tarczycy, choroby nowotworowe
Długotrwałe głodzenie
Nadmierna konsumpcja cukrów prostych powoduje: a) zachwianie równowagi między ośrodkiem głodu i sytości ,sprzyja otyłości , hiperinsulinemi i cukrzycy b) niedobory witamin z grupy B c) sprzyja rozwojowi próchnicy d) może prowadzić do nadkwaśności żołądka e) jest częstym błędem dietetycznym
b,c,d,e
a,c,d,e
a,b,c,d,e
a,c,e
a,b,c,d,e
Osoba, której BMI wynosi 40, a wzrost 158 cm waży:
100kg
80kg
120kg
90kg
100kg
Zalecana zawartość błonnika w dziennej diecie powinna wynosić (wg WHO):
20-40g
50-60g
5-10g
1-4g
20-40g
Obecność błonnika w pokarmie: a) wpływa na gospodarkę lipidową -obniża poziom cholesterolu dostępnego do wbudowania w lipoproteiny b) działa odtruwająco ponieważ wiąże metale ciężkie i utrudnia ich wchłanianie z przewodu pokarmowego c) przyspiesza sekrecję insuliny i utylizację glukozy d) jego niedobór powoduje zaparcia, sprzyja rozwojowi miażdżycy i otyłości e) jego niedobór prowadzi do rozwoju kamicy żółciowej i chorób jelita grubego
a,b,c,d,e
a,b,d,e
b,c,d,e
a,c,d,e
a,b,d,e
Niedożywienie a) Powoduje obniżenie tempa wzrastania i rozwoju u dzieci b) Wpływa na ogólne osłabienie, znużenie, spowolnienie ruchowe i umysłowe c) Obniża odporność immunologiczną, zwiększa podatność na zakażenia i inne choroby d) Utrudnia terapię, wydłuża czas powrotu do zdrowia i pobytu w szpitalu e) Niedożywienie ciężarnych jest przyczyną niskiej masy urodzeniowej noworodków
a,b,c,e
a,b,c,d,e
b,c,d,e
a,b,d,e
a,b,c,d,e

Powiązane tematy

Inne tryby