Fiszki

Pamięciówka z biochemii

Test w formie fiszek Normy, zapotrzebowanie, pierwiastki śladowe
Ilość pytań: 80 Rozwiązywany: 3856 razy
Ilość żelaza w organizmie dorosłego człowieka
10-13g
4-7mg
1-2g
3-4g
3-4g
Ilość żelaza dostarczana z pokarmem w ciągu doby (średnio)
10-15mg
2-4mg
2-4g
10g
10-15mg
Średnia ilość dziennego wchłaniania żelaza
0,7 - 1,5mg
1-2g
2,4 - 4,9 mg
3-4g
0,7 - 1,5mg
Ile procent dostarczonego z dietą żelaza przeciętnie wchłaniamy z przewodu pokarmowego?
40%
1%
55%
10%
10%
Jaki procent żelaza magazynuje hemoglobina:
0,25%
0,1%
57,6%
9%
33%
57,6%
Ilość żelaza wydalana wraz ze złuszczającymi się komórkami nabłonka przewodu pokarmowego:
nie tracimy żelaza w takim mechaniźmie
2mg/dobę
0,75 mg/dobę
1-4g/dobę
0,75 mg/dobę
Ilość żelaza traconego z krwią miesiączkową w ciągu doby:
3-7g
1-2,5mg
0,75mg
2-4g
1-2,5mg
Dobowe zapotrzebowanie na żelazo:
Dorosły mężczyzna
1,5mg
Kobieta miesiączkująca
2,0mg
Kobieta w ciąży oraz dzieci i młodzież
2,5mg
Kobieta podczas laktacji
3,5mg
Czynniki wpływające na wzrost wchłaniania żelaza i związane z dietą lub stanem przewodu pokarmowego:
zmniejszenie masy ciała
obecność w diecie białek, aminokwasów
fityniany i polifenole (np. z herbaty)
dieta uboga w żelazo
kwas bursztynowy
witamina C
błonnik pokarmowy
hemochromatoza pierwotna
dieta bogada w żelazo
obecność w diecie białek, aminokwasów
kwas bursztynowy
witamina C
dieta bogada w żelazo
Ogólnoustrojowe czynniki wpływające na wzrost wchłaniania żelaza:
niedokrwistość aplastyczna
zakażenia
dieta bogata w żelazo
hemochromatoza pierwotna
kwas bursztynowy
niedobór żelaza w ustroju
achlorhydria
zwiększona erytropoeza
zaburzenia syntezy białek (np. w marskości wątroby)
hemochromatoza pierwotna
niedobór żelaza w ustroju
zwiększona erytropoeza
zaburzenia syntezy białek (np. w marskości wątroby)
Czynniki wpływające na obniżenie wchłaniania żelaza i związane z dietą lub stanem przewodu pokarmowego:
długotrwałe biegunki
bezbiałkowa dieta
achlorhydria
fityniany i polifenole (np. z herbaty)
hemochromatoza pierwotna
zmniejszenie masy ciała
resekcja żołądka
nadmiar żelaza w ustroju
fosforany
witamina C w diecie
błonnik pokarmowy
dieta uboga w żelazo
dieta bogata w wapń
zwiększona erytropoeza
długotrwałe biegunki
bezbiałkowa dieta
achlorhydria
fityniany i polifenole (np. z herbaty)
resekcja żołądka
fosforany
błonnik pokarmowy
dieta uboga w żelazo
dieta bogata w wapń
Ogólnoustrojowe czynniki wpływające na obniżenie wchłaniania żelaza:
resekcja żołądka
fityniany i polifenole (np. z herbaty)
zmniejszenie masy ciała
niedokrwistość aplastyczna
nadmiar żelaza w ustroju
zakażenia
marskość wątroby
witamina C
hemochromatoza pierwotna
zmniejszenie masy ciała
niedokrwistość aplastyczna
nadmiar żelaza w ustroju
zakażenia
Stężenie ferrytyny w osoczu mężczyzn:
15-250 ug/l
10-15 ug/l
20-500 ug/l
2-50 mg/dl
20-500 ug/l
Stężenie ferrytyny w osoczu kobiet:
10-15 ug/l
20-70 ug/l
15-250 ug/l
20-500 ug/l
15-250 ug/l
Transferyna (Tf) - prawidłowe stężenie w surowicy:
20-500 ug/l
200-400 mg/dl
230-410 ug/dl
250-390 ug/dl
200-400 mg/dl
Wysycenie transferyny:
średnio 30%
20-50%
0,1%
10-15%
średnio 30%
20-50%
TIBC u mężczyzn:
250-390 ug/dl
200-400 mg/dl
230-410 ug/dl
15-250 ug/l
250-390 ug/dl
TIBC u kobiet:
250-390 ug/dl
230-410 ug/dl
200-400 mg/dl
2-3 IU
230-410 ug/dl
Prawidłowe UIBC:
250-390 ug/dl
2 mg/dl
150-330 ug/dl
230-410 ug/dl
150-330 ug/dl
W niedoborze żelaza:
Stężenie żelaza w osoczu rośnie, TIBC rośnie
Stężenie żelaza w osoczu rośnie, TIBC maleje
Stężenie żelaza w osoczu maleje, TIBC rośnie
Stężenie żelaza w osoczu maleje, TIBC maleje
Stężenie żelaza w osoczu maleje, TIBC rośnie

Powiązane tematy

#biochemia

Inne tryby