Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Fiszki
Pamięciówka z biochemii
Test w formie fiszek Normy, zapotrzebowanie, pierwiastki śladowe
Ilość pytań:
80
Rozwiązywany:
5365 razy
Ilość żelaza w organizmie dorosłego człowieka
1-2g
10-13g
4-7mg
3-4g
3-4g
Ilość żelaza dostarczana z pokarmem w ciągu doby (średnio)
10g
2-4mg
2-4g
10-15mg
10-15mg
Średnia ilość dziennego wchłaniania żelaza
2,4 - 4,9 mg
3-4g
0,7 - 1,5mg
1-2g
0,7 - 1,5mg
Ile procent dostarczonego z dietą żelaza przeciętnie wchłaniamy z przewodu pokarmowego?
55%
10%
1%
40%
10%
Jaki procent żelaza magazynuje hemoglobina:
9%
0,25%
33%
57,6%
0,1%
57,6%
Ilość żelaza wydalana wraz ze złuszczającymi się komórkami nabłonka przewodu pokarmowego:
nie tracimy żelaza w takim mechaniźmie
1-4g/dobę
2mg/dobę
0,75 mg/dobę
0,75 mg/dobę
Ilość żelaza traconego z krwią miesiączkową w ciągu doby:
0,75mg
1-2,5mg
3-7g
2-4g
1-2,5mg
Dobowe zapotrzebowanie na żelazo:
Dorosły mężczyzna
Kobieta miesiączkująca
Kobieta w ciąży oraz dzieci i młodzież
Kobieta podczas laktacji
1,5mg
2,0mg
2,5mg
3,5mg
Dorosły mężczyzna
1,5mg
Kobieta miesiączkująca
2,0mg
Kobieta w ciąży oraz dzieci i młodzież
2,5mg
Kobieta podczas laktacji
3,5mg
Czynniki wpływające na wzrost wchłaniania żelaza i związane z dietą lub stanem przewodu pokarmowego:
dieta uboga w żelazo
obecność w diecie białek, aminokwasów
witamina C
hemochromatoza pierwotna
dieta bogada w żelazo
błonnik pokarmowy
zmniejszenie masy ciała
kwas bursztynowy
fityniany i polifenole (np. z herbaty)
obecność w diecie białek, aminokwasów
witamina C
dieta bogada w żelazo
kwas bursztynowy
Ogólnoustrojowe czynniki wpływające na wzrost wchłaniania żelaza:
hemochromatoza pierwotna
niedobór żelaza w ustroju
achlorhydria
zakażenia
zwiększona erytropoeza
kwas bursztynowy
zaburzenia syntezy białek (np. w marskości wątroby)
niedokrwistość aplastyczna
dieta bogata w żelazo
hemochromatoza pierwotna
niedobór żelaza w ustroju
zwiększona erytropoeza
zaburzenia syntezy białek (np. w marskości wątroby)
Czynniki wpływające na obniżenie wchłaniania żelaza i związane z dietą lub stanem przewodu pokarmowego:
achlorhydria
długotrwałe biegunki
fityniany i polifenole (np. z herbaty)
bezbiałkowa dieta
resekcja żołądka
hemochromatoza pierwotna
fosforany
dieta bogata w wapń
zwiększona erytropoeza
witamina C w diecie
zmniejszenie masy ciała
nadmiar żelaza w ustroju
dieta uboga w żelazo
błonnik pokarmowy
achlorhydria
długotrwałe biegunki
fityniany i polifenole (np. z herbaty)
bezbiałkowa dieta
resekcja żołądka
fosforany
dieta bogata w wapń
dieta uboga w żelazo
błonnik pokarmowy
Ogólnoustrojowe czynniki wpływające na obniżenie wchłaniania żelaza:
witamina C
resekcja żołądka
fityniany i polifenole (np. z herbaty)
zmniejszenie masy ciała
niedokrwistość aplastyczna
marskość wątroby
hemochromatoza pierwotna
zakażenia
nadmiar żelaza w ustroju
zmniejszenie masy ciała
niedokrwistość aplastyczna
zakażenia
nadmiar żelaza w ustroju
Stężenie ferrytyny w osoczu mężczyzn:
2-50 mg/dl
20-500 ug/l
15-250 ug/l
10-15 ug/l
20-500 ug/l
Stężenie ferrytyny w osoczu kobiet:
20-70 ug/l
15-250 ug/l
20-500 ug/l
10-15 ug/l
15-250 ug/l
Transferyna (Tf) - prawidłowe stężenie w surowicy:
20-500 ug/l
200-400 mg/dl
230-410 ug/dl
250-390 ug/dl
200-400 mg/dl
Wysycenie transferyny:
10-15%
20-50%
0,1%
średnio 30%
20-50%
średnio 30%
TIBC u mężczyzn:
200-400 mg/dl
250-390 ug/dl
15-250 ug/l
230-410 ug/dl
250-390 ug/dl
TIBC u kobiet:
2-3 IU
250-390 ug/dl
200-400 mg/dl
230-410 ug/dl
230-410 ug/dl
Prawidłowe UIBC:
230-410 ug/dl
2 mg/dl
250-390 ug/dl
150-330 ug/dl
150-330 ug/dl
W niedoborze żelaza:
Stężenie żelaza w osoczu maleje, TIBC maleje
Stężenie żelaza w osoczu rośnie, TIBC rośnie
Stężenie żelaza w osoczu rośnie, TIBC maleje
Stężenie żelaza w osoczu maleje, TIBC rośnie
Stężenie żelaza w osoczu maleje, TIBC rośnie
Pokaż kolejne pytania
Powiązane tematy
#biochemia
Inne tryby
Nauka
Test
Powtórzenie