Fiszki
Skład chemiczny orgaznizmów
Test w formie fiszek Test z budowy chemicznej organizmów
Ilość pytań: 22
Rozwiązywany: 9945 razy
Formą transportową cukru u zwierząt jest:
galaktoza
glikogen
glukoza
fruktoza
Celuloza należy do:
polisacharydów
disacharydów
glikozydów
monosacharydów
Zaznacz wszystkie struktury , które posiada białko jakim jest hemoglobina (Hb):
IV-rzędowa
I-rzędowa
II-rzędowa
III-rzędowa
IV-rzędowa
I-rzędowa
II-rzędowa
III-rzędowa
Wskaż proces, który prowadzi do wytworzenia ADP :
karboksylacja ATP
hydroliza ATP
oksydacja ATP
fosforylacja ATP
Wskaż substancję, która nie należy do biopolimerów:
hemoglobina
kolagen
skrobia
sacharoza
Organizm człowieka nie jest zdolny do syntezy:
fenyloalaniny
lizyny
puryn
tyrozyny
W warunkach stałej temperatury, stałego pH i nadmiaru substratu - szybkość reakcji:
cały czas wzrasta
początkowo wzrasta, a później ustala się na pewnym poziomie
początkowo wzrasta, a później maleje
początkowo maleje, a później wzrasta
początkowo wzrasta, a później ustala się na pewnym poziomie
Głównym nośnikiem energii w organizmach żywych jest:
sacharoza
glukoza
adenozynotrifosforan
glikogen
Przyporządkuj podane symbole pierwiastków chemicznych do nazw związków, w skład których wchodzą te pierwiastki.
Oceń, czy poniższe zdania dotyczące właściwości wody są prawdziwe, wpisując przy każdym z nich P (prawda) lub F (fałsz).
Woda ma duże ciepło właściwe. P
Woda ma duże ciepło parowania. P
Woda ma duże napięcie powierzchniowe. P
Woda zmniejsza swoją objętość podczas zamarzania. F
Woda jest bardzo dobrym rozpuszczalnikiem dla wielu substancji. P
Połącz w pary nazwy białek i odpowiadające im opisy.
glikoproteidy
histony
metaloproteiny
albuminy
skleroproteiny
np. glikokaliks
zasadowe białka stabilizujące strukturę DNA
białka zawierające w cząsteczce atom (lub atomy) metalu
białka dobrze rozpuszczalne w wodzie, stanowiące ważny składnik płynów ustrojowych i tkanek
białka fibrylarne pełniące funkcje mechaniczne
glikoproteidy
np. glikokaliks
histony
zasadowe białka stabilizujące strukturę DNA
metaloproteiny
białka zawierające w cząsteczce atom (lub atomy) metalu
albuminy
białka dobrze rozpuszczalne w wodzie, stanowiące ważny składnik płynów ustrojowych i tkanek
skleroproteiny
białka fibrylarne pełniące funkcje mechaniczne
Objawem niedoboru boru u roślin jest:
brak zapylenia
nieprawidłowy wzrost korzeni
zahamowanie syntezy chlorofilu
brak zapłodnienia
W mleku ssaków występują:
Niedobór miedzi u człowieka prowadzi do zaburzenia gospodarki:
wapnia
magnezu
żelaza
fosforu
Przestrzenna budowa cząsteczki białka może być uwarunkowana:
sekwencją aminokwasów
wiązaniami van der Waalsa
wiązaniami estrowymi
wiązaniami dwusiarczkowymi
sekwencją aminokwasów
wiązaniami van der Waalsa
wiązaniami dwusiarczkowymi
Za kryterium podziału białek na pełnowartościowe i niepełnowartościowe przyjęto:
wartość energetyczną
skład aminokwasów
różnorodność składników
rozpuszczalność w wodzie
Proces denaturacji białek polega na zniszczeniu ich struktury:
drugorzędowej
trzeciorzędowej
czwartorzędowej
pierwszorzędowej
Rolę materiału zapasowego u roślin mogą pełnić:
tłuszcze
polisacharydy
białka
żadne z powyższych
tłuszcze
polisacharydy
białka
Do lipidów nie należą:
witamina D i hormony płciowe
cholesterol i trójglicerydy
hormony kory nadnerczy
adrenalina i tyroksyna
Tłuszcze proste to substancje chemiczne będące mieszaninami:
wyższych kwasów tłuszczowych
gliceryny i nienasyconych kwasów tłuszczowych
gliceryny i nasyconych kwasów tłuszczowych
trójglicerydów
wyższych kwasów tłuszczowych
gliceryny i nienasyconych kwasów tłuszczowych
gliceryny i nasyconych kwasów tłuszczowych