Strona 6

Fizjologia roślin drzewiastych, str. 41-46

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 41
Woda wpływa na:
budowę aminokwasówbudowę aminokwasów
transport jonów
strukturę białek
Pytanie 42
Wodny r-r fluorowodoru zawiera 0,3 mola jonów wodorowych i 1,7 mola niezdysocjowanego HF, na podst. Tych danych można obliczyć, że stopień dysocjacji HF w tym r-r wynosi:
ok. 40%
ok. 15%
ok. 30%
Pytanie 43
Woski są mieszaniną różnych związków głównie:
soli kwasów tłuszczowych i wyższych alkoholi wielowodorotlenowych
estrów kwasów tłuszczowych i wyższych alkoholi wielowodorotlenowych
soli kwasów tłuszczowych i wyższych alkoholi jednowodorotlenowych
estrów kwasów tłuszczowych i wyższych alkoholi jednowodorotlenowych
Pytanie 44
Wpływ temperatury na szybkość reakcji enzymatycznej:
opiera się o prawo Hoffa
opiera się o prawo Stahla
jest odwrotnie proporcjonalny do stężenia enzymu
jest wprost proporcjonalny do stężenia enzymu
Pytanie 45
Wspólną cechą lipidów złożonych jest:
zawartość glicerolu w cząsteczce
zawartość kwasów tłuszczowych w cząsteczce
zawartość alkoholu wieloprotonowego w cząsteczce
zawartość alkoholu jednoprotonowego w cząsteczce
Pytanie 46
Wspólną cechą skrobi, glikogenu i celulozy jest:
ten sam cukier prosty jako końcowy produkt hydrolizy
fruktoza jako końcowy produkt hydrolizy
maltoza jako końcowy produkt hydrolizy
ten sam cukier złożony jako końcowy produkt hydrolizy
Pytanie 47
Wspólnymi cechami wszystkich białek jest:
wykazywanie cech zasadowych w polu elektrycznym
brak ruchu w polu elektrycznym
ruch w polu elektrycznym
wykazywanie cech kwasowych w polu elektrycznym
Pytanie 48
Współczynnik oddechowy:
to stosunek wydzielanego O2 do powierzchni wszystkich liści
to stosunek wydzielanego O2 do powierzchni pojedyńczego liścia
to stosunek wydzielanego CO2 do pobranego O2
to stosunek wydzielanego O2 do pobranego CO2