Strona 6

Fizjologia roślin drzewiastych, str. 41-46

Pytanie 41
Woda wpływa na:
strukturę białek
budowę aminokwasówbudowę aminokwasów
transport jonów
Pytanie 42
Wodny r-r fluorowodoru zawiera 0,3 mola jonów wodorowych i 1,7 mola niezdysocjowanego HF, na podst. Tych danych można obliczyć, że stopień dysocjacji HF w tym r-r wynosi:
ok. 30%
ok. 15%
ok. 40%
Pytanie 43
Woski są mieszaniną różnych związków głównie:
soli kwasów tłuszczowych i wyższych alkoholi jednowodorotlenowych
soli kwasów tłuszczowych i wyższych alkoholi wielowodorotlenowych
estrów kwasów tłuszczowych i wyższych alkoholi wielowodorotlenowych
estrów kwasów tłuszczowych i wyższych alkoholi jednowodorotlenowych
Pytanie 44
Wpływ temperatury na szybkość reakcji enzymatycznej:
jest wprost proporcjonalny do stężenia enzymu
jest odwrotnie proporcjonalny do stężenia enzymu
opiera się o prawo Stahla
opiera się o prawo Hoffa
Pytanie 45
Wspólną cechą lipidów złożonych jest:
zawartość alkoholu wieloprotonowego w cząsteczce
zawartość glicerolu w cząsteczce
zawartość kwasów tłuszczowych w cząsteczce
zawartość alkoholu jednoprotonowego w cząsteczce
Pytanie 46
Wspólną cechą skrobi, glikogenu i celulozy jest:
maltoza jako końcowy produkt hydrolizy
ten sam cukier prosty jako końcowy produkt hydrolizy
ten sam cukier złożony jako końcowy produkt hydrolizy
fruktoza jako końcowy produkt hydrolizy
Pytanie 47
Wspólnymi cechami wszystkich białek jest:
brak ruchu w polu elektrycznym
ruch w polu elektrycznym
wykazywanie cech zasadowych w polu elektrycznym
wykazywanie cech kwasowych w polu elektrycznym
Pytanie 48
Współczynnik oddechowy:
to stosunek wydzielanego O2 do powierzchni wszystkich liści
to stosunek wydzielanego CO2 do pobranego O2
to stosunek wydzielanego O2 do pobranego CO2
to stosunek wydzielanego O2 do powierzchni pojedyńczego liścia