Strona 3

Fizjologia roślin drzewiastych, str. 41-46

Pytanie 17
W wyniku pęcznienia suchego koloidu powstają:
żel
galareta
koloid
zol
Pytanie 18
W wyniku zasadowej hydrolizy sacharozy powstaje:
skrobia i dekstryny
tylko glukoza
fruktoza i glukoza
stwierdzenie podane w pytaniu jest nieprawidłowe
Pytanie 19
W wyniku zasadowej hydrolizy tłuszczy powstają:
produkty jełczenia np. kwas masłowy
mydła
estry glicerolu i wyższych kwasów tłuszczowych
sole glicerolu
Pytanie 20
W zależności od wartości punktu izoelektrycznego aminokwasy dzielimy na:
obojnacze i amfoteryczne
obojętne, kwaśne, zasadowe
kationowe, anionowe
Pytanie 21
Wakuale tworzą się z:
komórek hydroinicjalnych
z większych wakuoli
małych wodniczek
Pytanie 22
Walina to aminokwas który:
nadaje substancją charakterystyczny zapach wanilii
aminokwas który nie występuje w białkach roślinnych
występuje zawsze w białkach roślinnych
Pytanie 23
Właściwością kwasowo-zasadową aminokwasów jest:
dobre przewodnictwo prądu elektrycznego
punkt izoelektryczny aminokwasów
dobra rozpuszczalność w wodzie
brak rozpuszczalności w wodzie
Pytanie 24
Wapń i magnez występujące w blaszce środkowej spełniają rolę czynnika:
wypływającego na konsystencje substancji pektynowych
wypływającego na zdolności przewodzące komórek liścia
wypływającego na zdolności buforowe komórek liścia
wypływającego na zdolności enzymatyczne substancji pektynowych
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp