Strona 1

białka, cukty, tłuszczowce

Pytanie 1
Białka zbudowane są z:
lipidów
aminokwasów
kwasów nukleinowych
Pytanie 2
Jakimi wiązaniami łączą się aminokwasy?
peptydowymi
aminokwasowymi
peptazowymi
wodorowymi
Pytanie 3
Jaki charakter mają białka?
amfoteryczny
kwasowy
zasadowy
Pytanie 4
zaznacz białka endogenne
lizyna
seryna
alanina
cysteina
leucyna
walina
Pytanie 5
Inaczej białka globularne to :
sferyczne
włókienkowate
fibrylarne
Pytanie 6
ile struktur białkowych wyróżniamy ?
IV
VI
Pytanie 7
Cukry proste to inaczej :
dwucukry
jednocukry
monosacharydy
Pytanie 8
cukier prosty (heksoza) obecny w stanie związanym w laktozie:
glukoza
galaktoza
fruktoza
ryboza