Strona 8

Biotechnologia 2

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 57
Które z poniższych zdań jest prawdziwe?
do produkcji słodu wykorzystuje się tylko kwiatostany żeńskie, które zbiera się przed osiągnięciem dojrzałości fizjologicznej
faza III badań klinicznych obejmuje badania nad przydatnością terapeutyczną leku oraz badania efektów ubocznych
adriamycyna to produkowana fermentacyjnie glikozydowa pochodna antrachinonu o aktywności przeciwnowotworowej
aktywna insulina jest otrzymywana w rekombinowanych komórkach E.coli
Pytanie 58
Aldehyd octowy jest niepożądanym składnikiem aromatu
biogurtu
jogurtu
wszystkich z podanych
masla
Pytanie 59
Aldehyd octowy jest niepożądanym składnikiem aromatu
biogurtu
masla
jogurtu
d. wszystkich z podanych
Pytanie 60
co jest odpowiedzialne za aromat smietany?
aldehyd octowy
laktony
metyloketony
diacetyl
Pytanie 61
Które z antybiotyków zawierają siarkę(S) w pierścieniu dihydrotiazynowym (chyba)?
penicyliny
cefalosporyny
kwas klawuranowy
tienamycyna
Pytanie 62
Lactobacills bulgarius i Lactobacillus thermophilus gdzie wytsępują..
biogurt
jogurt
śmietana
masło
Pytanie 63
Pytanie o jakiś proces produkcji i podać enzymy w odpowiedniej kolejnościw produkcji HFCS
alfa-amylaza, glikoamylaza, izoamylaza
alfa-amylaza, beta-amylaza, glikoamylaza, izoamylaza
beta-amylaza, glikoamylaza, izoamylaza
Pytanie 64
Opis zwiazku i pytanie: Opis tego związku dotyczy
pullulanu złożonego z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego
ksantanu złożonego z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego
ksantanu złożonego z laktozy, mannozy i kwasu glukuronowego
b pullulanu złożonego z laktozy, mannozy i kwasu glukuronowego