Strona 7

Biotechnologia 2

Pytanie 49
Który z polisacharydów jest produkowany drogą biologiczną, z wykorzystaniem gatunku bakterii fermentacji mlekowej?
pullulan
dekstran
ksantan
gellan
Pytanie 50
W skład rolniczej szczepionki wzbogacającej stosowanej w warzywniku wchodzi
Rhizobium sp.
Pseudomonas sp.
Bacillus sp.
. Azotobacter sp.
Pytanie 51
Aromaty identyczne z naturalnymi to...
związki smakowe i zapachowe o właściwościach związków naturalnych, ale otrzymywane na drodze konwersji enzymatycznej syntetycznych substratów
. substancje otrzymywane ze źródeł naturalnych z wykorzystaniem biotransformacji naturalnych substratów
związki smakowe i zapachowe otrzymywane na drodze syntezy chemicznej o identycznych właściwościach jak te ze źródeł naturalnych
substancje smakowe i zapachowe otrzymywane na drodze chemoenzymatycznej o właściwościach naturalnych substancji modelowych
Pytanie 52
. W procesie produkcji L-Glu stosuje się podłoże hodowlane suplementowane ...
. tiaminą
pirodoksyną
biotyną
kwasem pantotenowym
Pytanie 53
Do hydrolizy laktozy w serwatce nadawać sie będzie...
laktaza z Kluyveromyces fragilis
beta-glukanaza z Aspergillus oryzae
laktaza z Candida utilis
. beta-galaktozydaza z Aspergillus oryzae
Pytanie 54
Producentem enterobaktyny są..
tlenowe bakterie przetrwalnikujące
beztlenowe bakterie przetrwalnikujące
pleśnie
bakterie jelitowe
Pytanie 55
Proces fermentacji alkoholowej nie jest wykorzystywany w produkcji...
octu winnego
kumysu
kwasu itakonowego
kefiru
Pytanie 56
Proces biotechnologiczny, w którym stosuje się enzym należący do liaz to
otrzymywanie L-Asp
produkcja D-Ser
otrzymywanie L-tert-Leu
produkcja D-Phe
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp