Strona 4

Biotechnologia 2

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 25
. Które z poniższych cech nie odnoszą się do sideroforów?
charakteryzuja się wysoką swoistością i niskim powinowactwem do żelaza
rozpuszczają się w wodzie
są to związki niskocząsteczkowe
. pod wzgledem chemicznym sa to związki fenolowe lub hydroksamaty
Pytanie 26
Wykorzystanie enzymów rodzimych słodu do konwersji polimerów do form przyswajalnych przez drożdże jest celem...
dofermentowania
słodowania
zacierania
fermentacji
Pytanie 27
W produkcji serów twardych wykorzystuje się
zakwas termofilny którego podstawą są bakterie z rodzaju Lactobacillus
zakwas termofiny którego podstawą są bakterie z rodzaju Propionibacterium
zakwas termofiny którego podstawą są bakterie z rodzaju Streptococcus
zakwas mezofilny którego podstawą są bakterie z rodzaju Lactobacillus
Pytanie 28
Producentem botrykocenu jest...
pleśń Botryococcus brauni
glon Botryococcus brauni
bakteria Cupriavidus metallidurans
glon Duneliela salina
Pytanie 29
Jeden z etapów syntezy semisyntetycznych penicylin obejmuje:
etap enzymatycznego tworzenia diacylopenicylin
wykorzystanie acylazy, która na drodze beta-eliminacji rozcina wiązanie amidowe
wykorzystanie asparaginazy do otrzymania kwasu 6APA
. hydrolizę wiązania amidowego w strukturze czapeczki penicyliny naturalnej
Pytanie 30
Podłoże na bazie peptydów i peptonów, z niewielką zawartością cukrów łatwo przyswajalnych wykorzystywane jest do produkcji:
acylazy penicylinowej
streptomycyny
izomerazy glukozowwej
penicylin naturalnych
Pytanie 31
Saccharomyces pastorianus to
drozdże dzikie
drożdże gorzelnicze
drożdże fermentacji dolnej
drożdże fermentacji górnej
Pytanie 32
Podczas procesu słodowania jęczmienia browarnego dochodzi do aktywacji róznych enzymów. W którym szeregu znajdują się właściwe enzymy?
amylazy, proteinazy, glukanazy, fosfatazy
hemicelulazy, fosfatazy, amylazy, lipazy
alfa-amylaza, fosfonatazy, fitazy, proteazy
hemicelulazy, fosfatazy, amylazy, proteazy