Strona 1

Biotechnologia

Pytanie 1
Co jest wymagane do wytwarzania na skale przemysłowa przez acylazy?
Co-A
Cholesterolu
Lipidów
peptydów
Pytanie 2
Dzieki czemu możemy zwiekszyć wydajność acylaz?
dodatek kwasu fenylo- i fenoksyoctowego
ph obojętne lub alkaliczn, powietrze , peptony i peptydy, temp 24-30 st C
weglowodany, ph obojętne lub alkaliczn, powietrze , peptony i peptydy
dodatek kwasu fenylo- i fenoksyoctowego, cukry, ph kwasne
weglowodany,ph obojętne lub alkaliczne, brak powietrza, aminokwasy
Pytanie 3
Jakie szcepy sa używane do produkcji acylaz?
Lactobacillus salivaris,
E. Coli
Streptomyces clavuligeris).
Kluyvera citrophila
Brevibacterium flavum
Pseudomonas melanoganum
Bacillus megaterium
Nocardia lactamudrans
Bacillus brevis,
Pseudomonas fluorescens
Pytanie 4
Które z pytań na temat antybiotyków są poprawne ?
kwas klawulanowy produkowany przez Streptomyces olivaceus a kwas oliwanowy przez Streptomyces clavuligerus
Cefalosporyny posiadaja pierscien dihydrotiazynowy
Wyróżniamy dwie penicyliny G i V
Źródło azotu dla syntezy to namok kukurydziay
Tienamycyna, antybiotyk B-laktamowy produkowanyStreptomyces cattleya
Dwa etapy biosyntezy penicyliny trofofaza i idiofaza
Najsilniejszym monobaktanem jest nocardicyna A produkowana przez szczepy z rodzaju Nocardia
Penicylina łączy sie z transpeptydazą glikopeptydowa i wzmacnia jej aktywność
Pytanie 5
Otrzymywanie antybiotyków.Zaznacz odpowiedzi prawidłowe.
Etapy:prefermentor-liofilizowana kultura- inoculum- fermentor produkcyjny -filtrowanie - oczyszczanie
Etapy:liofilizowana kultura- inoculum-prefermentor-filtrowanie - fermentor produkcyjny - oczyszczanie
Etapy: liofilizowana kultura- inoculum-prefermentor- fermentor produkcyjny -filtrowanie - oczyszczanie
Stosuje sie ekstrakcje, chromatografie, krystalizacje w celu wyodrebnienia produktu
Pytanie 6
Do penicylin semisyntetycznych nie należa?
penicylina G
ampycylina
amoksycylina
propenicylina
piperacylina
termoksycylina
Pytanie 7
Inhibitory blaktamaz to:
sulbaktam dzialajacy z amoksycylina
kwas klawulanowy dzialajacy z amoksycylina
sulbaktam dzialajacy z ampicylina
sulbaktam dzialajacy z pentaliną
kwas klawulanowy dzialajacy z teracyklina
piperacylina działajaca z tazobaktamem
piperacylina działajaca z kilomycyną
Pytanie 8
Acylaza penicylowa, zaznacz odpowiedzi prawidłowe:
Dwa typy : I- acylaza fenoksymetylopenicylinowa (PVA),II- acylaza fenyloetylopenicylinowa(PGA)
Dwa typy : I- acylaza fenoksymetylopenicylinowa (PVA),II- acylaza fenylometylopenicylinowa(PGA)
W zależności od środkowiska acylaza hydrolizuje lub katalizuje synteze penicyliny
Acylaza penicylinowa hamuje dzialanie cefalosporyn po przez przeciecie grupy hydroksyfilowej
W środowisku kwaśnym hydrolizuje wiązanie amidowe w penicylinie

Powiązane tematy

#biotechnologia