Strona 8

Kurs pilota - B. Obsługa ruchu turystycznego

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 57
Charakterystyczną cechą śniadania wiedeńskiego jest:
ryba smażona
naleśniki z dżemem
jajka w szklance
zupa mleczna
Pytanie 58
Które z wymienionych rodzajów win ma wyższą zawartość cukru:
wino półwytrwane
wino wytrawne
Pytanie 59
W dobrej restauracji odnośnie wyboru win turystom doradza:
practer
inna nazwa
marker
sommelier
Pytanie 60
Nóż i widelec w położeniu równoległym na talerzu oznaczają, iż turysta:
inne
jeszcze nie zakończył jedzenia
już spożył podaną potrawę
prosi kelnera o dokładkę
Pytanie 61
Jaki środek transportu jest najczęściej wykorzystywany przez obywateli polskich w ich wyjazdach zagranicznych (łącznie prywatnych i zorganizowanych):
samolot
autokar
samochód osobowy
prom
kolej
Pytanie 62
Pięć mil lądowych w Wielkiej Brytanii to około:
9 km
10 km
12 km
6 km
Pytanie 63
Zaplanowana przerwa w podróży, uzgodniona z przewoźnikiem, to:
transfe
stand-by
sightseeing
break-time
stopover
Pytanie 64
Autokarami produkcji niemieckiej są:
Mercedes, Scania
Bova, Sanos
Mercedes, Volvo
Bova, Citroen
Mercedes, Mann