Strona 2

R11: Technik weterynarii, Wrzesień 2014

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 9
Treść przewodu pokarmowego zwierząt rzeźnych jest materiałem
kategorii 1
kategorii 2
kategorii 3
SRM
Pytanie 10
Numer siedziby stada podany jest na kolczyku
świń
owiec
kóz
bydła
Pytanie 11
Badanie przedubojowe może być przeprowadzone w gospodarstwie pochodzenia w przypadku uboju
koni
bydła
świń
kóz
Pytanie 12
Tuberkulinę podaje się
podskórnie w ilości 1 ml
śródskórnie w ilości 0,1 ml
podskórnie w ilości 0,1 ml
śródskórnie w ilości 1 ml
Pytanie 13
Choroba zakaźna podlegająca obowiązkowi zwalczania to
motylica bydła
zapalenie płuc koni
afrykański pomór świń
kokcydioza drobiu
Pytanie 14
Badanie przedubojowe wykonuje się
do 24 godzin po przybyciu do rzeźni i w czasie krótszym niż 12 godzin przed ubojem
do 12 godzin po przybyciu do rzeźni i w czasie krótszym niż 12 godzin przed ubojem
do 12 godzin po przybyciu do rzeźni i w czasie krótszym niż 24 godziny przed ubojem
do 24 godzin po przybyciu do rzeźni i w czasie krótszym niż 24 godziny przed ubojem
Pytanie 15
System HACCP jako zagrożenie fizyczne żywności uznaje obecność
pestycydów
bakterii
szkła
pasożytów
Pytanie 16
Znajdujący się na tuszy znak jakości zdrowotnej oznacza, że mięso
pochodzi od zdrowego zwierzęcia
jest wysokiej jakości
jest zdatne do spożycia przez ludzi
ma podwyższone walory odżywcze