Strona 5

Wielki test o zdrowym odżywianiu

Pytanie 33
Technka sous-vide polega na:
B. Duszeniu produktu w ciemnym sosie teriyaki
C. Gotowanie w worku próźniowym w niskiej temperaturze i określonym czasie
A. Pieczeniu produktu w bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu
Pytanie 34
Co robi kwas solny w żołądku?
B. Hamuje aktywność enzymów trawiennych
C. Aktywuje pepsynę do rozkładu białek
A. Aktywuje trypsynę do rozkładu białek
Pytanie 35
Co robią lipazy?
A. Emulugują tłuszcze
C. Powodują odkładanie blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych
B. Rozkładają tłuszcze do glicerolu i kwasów tłuszczowych
Pytanie 36
Czy tłuszcze zwierzęce możemy zupełnie wyeliminować z diety?
C. Nie, możemy przyjmować dowolną ilość tłuszczy zwierzęcych, ponieważ należymy do królestwa zwierząt
A. Nie, ponieważ są m.in. ważnym składnikiem błon komórkowych oraz niektórych hormonów
B. Tak, ponieważ prowadzą do otyłości i miażdżycy
Pytanie 37
Dieta slow food to dieta oparta na:
C. Produktach wysokobiałkowych
A. Wysokoprzetworzonej żywności
B. Świeżych, lokalnych, wysokiej jakości produktach
Pytanie 38
Woda w organizmie pełni m.in. funkcję:
B. Energetyczną
A. Budulcową
C. Termoregulacyjną
Pytanie 39
Dieta fast food to dieta oparta na:
C. Świeżych rybach i owocach morza
A. Wysokoprzetworzonej żywności
B. Świeżych produktach roślinnych
Pytanie 40
Po powrocie ze szkoły uczeń powinien wybrać odpoczynek:
B. Aktywny (jazda na rowerze, gra w piłkę, pomoc w porządkach domowych)
A. Bierny (spanie, gra na komputerze, rozmowa z rodziną)
C. Żadny z wymienionych, powinien zapalić papierosa na rozluźnienie
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp