Strona 4

Wielki test o zdrowym odżywianiu

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 25
Witamina K zapobiega:
A. Łysieniu, zapaleniom skóry
C. Krzywicy
B. Krwawieniom i krwotokom
Pytanie 26
Ile dziennego zapotrzebowania na energię drugie śniadanie powinno nam dostarczać?
C. 40%
A. 5-10%
B. 30%
Pytanie 27
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to:
C. A, D, E, K
A. A, D, E, C
B. A, B, K, C
Pytanie 28
Produkty bogate w tłuszcz to:
A. Makaron, wiśnie, pieczywo
C. Wieprzowina, czekolada, orzechy
B. Sałata, kasza, marchewka
Pytanie 29
W warzywach i owocach występują:
B. Witaminy A, C oraz błonnik
C. Błonnik pokarmowy oraz witaminy A, E, C i beta-karoten
A. Witaminy A, E, C
Pytanie 30
Witamina, której powstawanie uzależnione jest od słońca, to:
C. B2
B. D
A. A
Pytanie 31
Celiakia charakteryzuje się:
B. Niedoborem wapnia w organizmie
C. Nietolerancją glutenu
A. Nietolerancją glukozy
Pytanie 32
Dieta to:
B. Sposób odżywiania
A. Ograniczenie ilości posiłków
C. Sposób na schudnięcie