Strona 3

Wielki test o zdrowym odżywianiu

Pytanie 17
Białka są rozkładane na:
B. Wolne kwasy tłuszczowe
A. Cukry proste
C. Aminokwasy
Pytanie 18
W jelicie cienkim na białka działa jaki enzym trzustkowy?
B. Trypsyna i chymotrypsyna
A. Trypsyna
C. Pepsyna
Pytanie 19
Helicobacter pylori jest najczęstszym powodem wystąpienia:
B. Zaparć
A. Próchnicy
C. Wrzodów
Pytanie 20
Jak konserwanty wpływają na zdrowie?
B. Nie są szkodliwe dla zdrowia, są prozdrowotne
C. Nie wpływają na zdrowie
A. Są szkodliwe dla zdrowia
Pytanie 21
Choroba "brudnych rąk" to:
A. Żółtaczka
C. Świerzb
B. Biegunka
Pytanie 22
Produkty bogate w białko to:
B. Chleb, mleko, jabłka
C. Sery, mięso, ryby
A. Sery, chipsy, groch
Pytanie 23
Niedobór jakiego mikroelementu prowadzi do anemii?
A. Magnezu
C. Fosforu
B. Żelaza
Pytanie 24
Co zapobiega próchnicy?
C. Wapń
A. Miedź
B. Chrom
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp