Strona 9

test zbożowy

Pytanie 65
Co jest celem mieszania mąki pasażowej?
Oczyszczanie z zanieczyszczeń
Ujednolicenie jakości i barwy mąki
Redukcja zawartości białka
Zwiększenie ilości skrobi
Pytanie 66
Jak nazywa się proces rozdzielenia bielma od okrywy owocowo-nasiennej?
Fermentacja
Mlewo
Bruzdowanie
Wytłaczanie
Pytanie 67
Ile gatunków mąki można uzyskać w młynie żytnim 9-pasażowym?
15-18
10-12
5-7
20-25
Pytanie 68
Co jest odpowiedzialne za zabezpieczanie zarodka w ziarnie?
Bielmo
Kleik
Okrywa owocowo-nasienna
Bródka
Pytanie 69
Co może wpływać na barwę ziarna?
Skrobia
Chlorofile i antocjany
Wóda
Bródka
Pytanie 70
Jakie substancje dominuje w bielmie?
Substancje mineralne
Tłuszcze
Białka glutenowe
Skrobia
Pytanie 71
Co znajduje się pod okrywą owocowo-nasienną?
Bródka
Korzenie
Bielmo
Skrobia
Pytanie 72
Jak nazywa się rowek na powierzchni ziaren pszenicy i żyta?
Bielmo
Bruzdka
Bródka
Warstwa aleuronowa
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp