Strona 8

test zbożowy

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 57
Jakie kasze uzyskuje się przez obłuskanie i wypolerowanie ziarna?
Kasza perłowa
Kasza razowa
Kasza manna
Kasza jaglana i pęczak
Pytanie 58
Co jest głównym celem polerowania kasz?
Zwiększenie błonnika
Nadanie kaszom jednolitego wyglądu i poprawa jakości
Usunięcie skrobi
Usunięcie białka
Pytanie 59
Jaki rodzaj kaszy uzyskuje się z obłuskanego, zgniecionego i pociętego ziarna?
Kasza gryczana
Kasza jaglana
Kasza perłowa
Płatki owsiane
Pytanie 60
Jakie kasze powstają w wyniku dodatkowego polerowania i obtaczania?
Kasza jaglana
Kasza perłowa
Kasza manna
Kasza krakowska
Pytanie 61
Jakie urządzenie służy do sortowania produktów rozdrobnienia w młynarstwie?
Mieszarka
Wialnia kaszkowa
Odsiewacz
Walaszek
Pytanie 62
Co jest podstawowym celem sortowania produktów rozdrobnienia?
Usunięcie wszystkich cząstek bielma
Oddzielenie frakcji mąki od otrąb
Powiększenie objętości bielma
Zmniejszenie ilości popiołu w mące
Pytanie 63
Jakie są główne frakcje produktów rozdrobnienia?
Mąka, gluten, zarodek
Skrobia, tłuszcze, białka
Kaszki, kaszki otrębiaste, otręby
Białko, cukry, tłuszcze
Pytanie 64
Czym różni się wialnia kaszkowa od odsiewacza?
Wialnia kaszkowa jest wykorzystywana tylko do oczyszczania pszenicy
Nie różnią się od siebie
Wialnia kaszkowa dodatkowo używa powietrza do separacji
Odsiewacz działa na zasadzie magnetycznej