Strona 7

test zbożowy

Pytanie 49
Jakie są główne zadania odsiewaczy?
Zwiększenie wilgotności mąki
Redukcja zawartości skrobi
Usuwanie białka z mąki
Oddzielanie frakcji mąki
Pytanie 50
Co wpływa na typizację mąki?
Zawartość popiołu
Zawartość glutenu
Wilgotność mąki
Zawartość skrobi
Pytanie 51
Co wpływa na jakość mąki w końcowym etapie produkcji?
Barwa skrobi
Stopień rozdrobnienia
Barwa skrobi
Ilość zarodków w mące
Pytanie 52
Jakie są główne etapy produkcji kasz?
Przygotowanie ziarna do przerobu i właściwy przerób
Mielenie i fermentacja
Odsiewanie i pakowanie
Czyszczenie i przechowywanie
Pytanie 53
Jaki proces stosuje się w celu usunięcia zanieczyszczeń z ziarna?
Fermentacja
Mieszanie
Hydratacja
Sortowanie i czyszczenie
Pytanie 54
Dlaczego kondycjonowanie ziarna kaszowego jest istotne?
Usuwa wszystkie plewy
Zwiększa wilgotność ziarna
Powoduje rozkład białek
Poprawia smak i zapach oraz przyswajalność składników odżywczych
Pytanie 55
Jakie zabiegi stosuje się przy przerobie ziarna na kaszę?
Podgrzewanie i rozdrabnianie
Fermentacja i wędzenie
Mielenie i przesiewanie
Obłuskiwanie, obtaczanie, sortowanie, krajanie
Pytanie 56
Jakie są główne typy kasz w zależności od stopnia przerobu?
Kasze pszenne i żytnie
Kasze suche i mokre
Kasze pieczone i surowe
Kasze gruboziarniste, łamane i drobne
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp