Strona 5

test zbożowy

Pytanie 33
Jakie parametry są najważniejsze przy ocenie jakości mąki?
Barwa, wilgotność, zawartość popiołu
Zawartość mikroorganizmów
Ilość tłuszczu
Gęstość nasypowa
Pytanie 34
Jakie są główne produkty przemiału pszenicy?
Mąka, otręby, zarodki
Tylko błonnik
Tylko mąka
Tylko kasza manna
Pytanie 35
Co oznacza typ mąki, np. typ 450?
Ilość skrobi w mące
Zawartość popiołu w mące 450 gram na 100 kg
Wilgotność mąki
Ilość białka
Pytanie 36
Jakie znaczenie ma ilość glutenu w mące pszennej?
Zwiększa trwałość mąki
Wpływa na właściwości wypiekowe
Obniża kaloryczność mąki
Nie ma znaczenia
Pytanie 37
Co jest głównym składnikiem odżywczym mąki pszennej?
Węglowadany
Tłuszcze
Białko
Błonnik
Pytanie 38
Co oznacza termin „mąka pełnoziarnista”?
Mąka niskiej jakości
Mąka zawierająca tylko skrobię
Mąka uzyskana z całego ziarna, łącznie z otrębami i zarodkiem
Mąka pozbawiona białka
Pytanie 39
Co oznacza wysoka zawartość popiołu w mące?
Ktoś walił do głównego zbiornika ze zbożem
Mąka pochodzi z zewnętrznych warstw ziarna
Mąka ma wyższą wilgotność
Mąka jest bogata w tłuszcze
Pytanie 40
Jakie właściwości ma mąka typu 2000?
Jest pozbawiona białka
Jest biała i lekka
Jest pełnoziarnista i bogata w błonnik
Jest bardzo drobna
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp