Strona 4

test zbożowy

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 25
Jakie kasze produkuje się z prosa?
Kasza jaglana
Kasza gryczana
Kasza perłowa
Kasza manna
Pytanie 26
Które kasze wymagają procesu obłuskiwania?
Kasza gryczana prażona
Kasza manna i kasza kukurydziana
Kasza perłowa i kasza jaglana
Kasza owsiana i kasza ryżowa
Pytanie 27
W jaki sposób poprawia się trwałość kasz?
Wprowadzając dodatkowe białko
Przechowując w niskiej temperaturze i odpowiednich warunkach wilgotności
Usuwając całą skrobię
Dodając konserwanty
Pytanie 28
Jakie są zalety kasz z żyta i jęczmienia?
Nie zawierają żadnych witamin
Są bogate w tłuszcze
Mają wysoką zawartość glutenu
Zawierają dużą ilość błonnika i minerałów
Pytanie 29
Dlaczego kasze pełnoziarniste są uważane za bardziej wartościowe?
Bo mają więcej błonnika, witamin i minerałów
Ponieważ są szybciej gotowe do spożycia
Ponieważ zawierają więcej skrobi
Bo są lżejsze do przechowywania
Pytanie 30
Jakie kasze są najlepszym źródłem białka roślinnego?
Kasza jaglana i kasza perłowa
Kasza kukurydziana i kasza jęczmienna
Kasza manna i kasza ryżowa
Kasza gryczana i kasza owsiana
Pytanie 31
Co jest głównym celem przemiału ziarna zbóż?
Zwiększenie ilości tłuszczu w ziarnie
Usunięcie skrobi
Zmniejszenie ilości białka
Uzyskanie mąki o pożądanej granulacji i składzie
Pytanie 32
Jakie zboże jest najczęściej używane do produkcji mąki?
Kukurydza
Nasienie
Pszenica
Żyto