Strona 3

test zbożowy

Pytanie 17
Jaki proces poprawia trwałość produktów zbożowych
Mielenie
Obróbka hydrotermiczna
Usuwanie glutenu
Fermentacja
Pytanie 18
Jaka kasza powstaje z kukurydzy?
Kasza manna
Kasza kukurydziana
Kasza jęczmienna
Kasza perłowa
Pytanie 19
Jakie zboże jest głównym surowcem do produkcji płatków owsianych?
Owies
Pszenica
Żyto
Jęczmień
Pytanie 20
Jakie kasze charakteryzują się najwyższą zawartością błonnika?
Kasza manna i kasza kukurydziana
Kasza jaglana i kasza perłowa
Kasza gryczana i kasza jęczmienna
Kasza ryżowa i kasza owsiana
Pytanie 21
Jakie są podstawowe surowce do produkcji kasz?
Tylko ryż
Kukurydza i soja
Tylko pszenica i żyto
Ziarna zbóż kaszowych, np. jęczmień, gryka, proso
Pytanie 22
W jaki sposób przygotowuje się kaszę gryczaną prażoną?
Susząc na słońcu
Fermentując przez kilka dni
Poddając kaszę działaniu wysokiej temperatury
Mocząc w wodzie
Pytanie 23
Jaki wpływ na wartość odżywczą kasz ma kondycjonowanie hydrotermiczne?
Powoduje fermentację skrobi
Zmniejsza ilość błonnika
Usuwa wszystkie witaminy
Zwiększa przyswajalność składników odżywczych
Pytanie 24
Jakie są główne czynniki wpływające na jakość kaszy?
Kolor, kształt, wilgotność
Ilość glutenu
Proces fermentacji
Zawartość tłuszczu
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp