Strona 2

test zbożowy

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 9
Jakie znaczenie ma ilość glutenu w mące pszennej?
Wpływa na właściwości wypiekowe
Zwiększa trwałość mąki
Obniża kaloryczność mąki
Nie ma znaczenia
Pytanie 10
Co jest głównym składnikiem odżywczym mąki pszennej?
Błonnik
Tłuszcze
Białko
Skrobia
Pytanie 11
Jakie kasze są produktem ubocznym przemiału pszenicy?
Kasza pszenna
Kasza jaglana
Kasza jęczmienna
Kasza manna
Pytanie 12
Co oznacza termin „mąka pełnoziarnista”?
Mąka uzyskana z całego ziarna, łącznie z otrębami i zarodkiem
Mąka niskiej jakości
Mąka zawierająca tylko skrobię
Mąka pozbawiona białka
Pytanie 13
Co wpływa na barwę mąki?
Ilość tłuszczu
Ilość skrobi
Zawartość popiołu
Ilość mikroorganizmów
Pytanie 14
Jakie są podstawowe rodzaje mąki pszennej?
Tylko razowa
Chlebowa, tortowa, razowa
Perłowa, drobnoziarnista, średniziarnista
Chlebowa, Do pizzy, kulinarna
Pytanie 15
Co oznacza wysoka zawartość popiołu w mące?
Mąka zawiera więcej glutenu
Mąka jest bogata w tłuszcze
Mąka ma wyższą wilgotność
Mąka pochodzi z zewnętrznych warstw ziarna
Pytanie 16
Jakie właściwości ma mąka typu 2000?
Jest biała i lekka
Jest pozbawiona białka
Jest pełnoziarnista i bogata w błonnik
Jest bardzo drobna