Strona 4

Ciekawa chemia 3, estry i tłuszcze

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 25
Reakcja addycji w tłuszczach
odbarwienie wody bromowej
utwardzanie tłuszczu
odbarwienie chlorku miedzi
zmydlanie tłuszczu
produkcja tłuszczów sztucznych
tylko tłuszcze nasycone
tylko tłuszcze nienasycone
odbarwienie roztworu manganianu(VII) potasu
Pytanie 26
Wodę bromową i roztwór manganianu(VII) potasu odbarwiają:
tłuszcze nie odbarwiają
tylko tłuszcze nasycone
tylko tłuszcze nienasycone
wszystkie tłuszcze
Pytanie 27
Tłuszcze roślinne pozyskuje się poprzez:
tłoczenie na zimno
rafinację
ekstrakację
tłoczenie na gorąco
zmaślanie
Pytanie 28
Tłoczenie na zimno:
dużo oleju
olej niezdatny do spożycia
olej niskiej jakości
olej wysokiej jakości
niewielka ilość oleju
Pytanie 29
Tłoczenie na gorąco
po tłoczeniu olej trzeba poddać rafinacji
niewielkie ilości oleju
olej czysty i jasny
wydostają się również składniki niepożądane
Pytanie 30
Ekstrakacja polega na:
wyodrębnieniu tłuszczu z rozdrobionego surowca roślinnego za pomocą rozpuszczalników
wyodrębnieniu estrów z jabłek i wiśni, aby uzyskać kompot
tłuszcz oczyszcza się poprzez rafinację
wyodrębnienie tłuszczu z rozdrobnionego surowca roślinnego za pomocą kwasu siarkowego(IV)
potem rozpuszczalnik się usuwa poprzez destylacje
potem kwas oddziela się za pomocą destylacji
wyodrębnieniu tłuszczu z całego surowca zwierzęcego za pomocą kwasów karboksylowych
Pytanie 31
Zaznacz prawdziwe zdania:
tłuszcze ciekłe tworzą z wodą emulsje
tłuszcze ciekłe mieszają się z wodą
wszystkie tłuszcze mają taką samą barwę i taki sam zapach
tłuszcze ciekłe nie mieszają się z wodą
wszystkie tłuszcze mają charakterystyczne barwy i zapachy
tłuszcze stałe topią się w niskiej nieokreślonej temperaturze
tłuszcze nasycone z wodą tworzą farby
tłuszcze stałe i ciekłe nie rozpuszczają się w wodzie
tłuszcze stałe są trudno topliwe, udaje się to tylko przy 230 stopniach C
tłuszcze rozpuszczają się w wodzie
tłuszcze stałe i ciekłe rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych
tłuszcze stałe z wodorem tworzą emulsje
masło otrzymujemy z rzepaku
masło otrzymujemy z mleka krowiego w wyniku zmaślania śmietany
Pytanie 32
Spalanie tłuszczów w komórkach w uproszczeniu wygląda:
tłuszcz + tlen ->(enzymy) CO2 + woda + energia
tłuszcz ->(enzymy) tlen + woda + energia
tłuszcz + CO2 ->(enzymy) tlen + energia
tłuszcz + woda ->(enzymy) CO2 + energia